Altariela 18.12.2006 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Żeby skorzystac z dopłat nie trzeba mieć dziecka jak się ma żonę Kredyt musi być zawarty albo przez oboje małżonków albo przez osobę samotnie wychowującą małoletnie dziecko. A tak wogóle: przyłączam się do peanów zachwytu i gratulacji - Twoje tempo i koszty napawają optymizmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 18.12.2006 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Może zamiast kawy, zrobimy na mojej działce zimowe ognisko z grzańcem.....? Tylko jak będzie śnieg i lekki mrozik, bo teraz mogą nas wciągnąć te ruchome piaski. jestem za i gratuluje postepow na budowie w zeszlym tygodniu ogladalem z drogi twoje postepy sasiedzie - jedno jest pewne na wiosne bedzie gdzie grila robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.12.2006 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Marzin, a ja tu widze, że z budową to szalejesz na całego!! Aaa, jakoś tak samo się dzieje... I bardzo dobrze, bedziesz miał z głowy, od wiosny instalacje i wykończeniówka, jak sie spodziewam Jak zima nie będzie zbyt ostra, to zacznę instalacje. Na pierwszy ogień pójdzie elektryczna, bo zrobię ją sam a jaka to druga mozliwosc? Kredyt w złotówkach z dopłatą państwa Żeby skorzystac z dopłat nie trzeba mieć dziecka jak się ma żonę Kredyt musi być zawarty albo przez oboje małżonków albo przez osobę samotnie wychowującą małoletnie dziecko. No właśnie przeczytałem całą ustawę o deski do deski, i niczego takiego nie znalazłem, że musi być 2+1 To Jola zamętu nasiała A tak wogóle: przyłączam się do peanów zachwytu i gratulacji - Twoje tempo i koszty napawają optymizmem http://img224.imageshack.us/img224/3450/angelkk4.gif Ale mi słodzicie. Dzięki, dzięki jestem za Już myślałem, że nie będzie żadnego odzewu. Toż to sama przyjemność , kiedy butelka przymarza do ust... i gratuluje postepow na budowie w zeszlym tygodniu ogladalem z drogi twoje postepy sasiedzie - jedno jest pewne na wiosne bedzie gdzie grila robic Spoko, spoko. Jasne, że tak. A wogóle co u Ciebie, w sprawie fundamentów, itp. Masz już jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 19.12.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 No właśnie przeczytałem całą ustawę o deski do deski, i niczego takiego nie znalazłem, że musi być 2+1 To Jola zamętu nasiała Rzeczpospolita 18.12.2006r. dopłaty do odsetek * Teoretycznie już w tym roku można otrzymać kredyt objęty 50- procentowymi dopłatami do odsetek. Udzielają go banki, które zawrą stosowne umowy z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. * Kredyt ten mogą otrzymać małżeństwa i osoby samotnie wychowujące dziecko do lat 25, jeżeli uczy się ono w szkole wyższej. * Dom lub mieszkanie muszą spełniać określone warunki: mieszkanie nie może być większe niż 75 mkw., a dom - 140 mkw. * Dopłaty do odsetek nie obejmą całego kredytu, lecz jedynie tę część, która pokryje nabycie 50 mkw. mieszkania lub 70 mkw. domu. * Dopłaty będą stosowane jedynie przez 8 lat. Cena metra kwadratowego nie może przekraczać średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 mkw. powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych. * Na dopłaty do odsetek nie mogą liczyć osoby, które już mieszkanie mają. Jeżeli są najemcami lub posiadaczami spółdzielczego lokatorskiego prawa, muszą zadeklarować, że pozbędą się tego tytułu prawnego po uzyskaniu prawa własności do lokalu nabytego za kredyt preferencyjny. * Dopłaty są jedynie do kredytów złotowych, które muszą być spłacane w ratach równych. * Za kredyt z dopłatą możemy kupić też mieszkanie na rynku wtórnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.12.2006 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Rzeczpospolita 18.12.2006r. dopłaty do odsetek * Teoretycznie już w tym roku można otrzymać kredyt objęty 50- procentowymi dopłatami do odsetek. Udzielają go banki, które zawrą stosowne umowy z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. * Kredyt ten mogą otrzymać małżeństwa i osoby samotnie wychowujące dziecko do lat 25, jeżeli uczy się ono w szkole wyższej. * Dom lub mieszkanie muszą spełniać określone warunki: mieszkanie nie może być większe niż 75 mkw., a dom - 140 mkw. * Dopłaty do odsetek nie obejmą całego kredytu, lecz jedynie tę część, która pokryje nabycie 50 mkw. mieszkania lub 70 mkw. domu. * Dopłaty będą stosowane jedynie przez 8 lat. Cena metra kwadratowego nie może przekraczać średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 mkw. powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych. * Na dopłaty do odsetek nie mogą liczyć osoby, które już mieszkanie mają. Jeżeli są najemcami lub posiadaczami spółdzielczego lokatorskiego prawa, muszą zadeklarować, że pozbędą się tego tytułu prawnego po uzyskaniu prawa własności do lokalu nabytego za kredyt preferencyjny. * Dopłaty są jedynie do kredytów złotowych, które muszą być spłacane w ratach równych. * Za kredyt z dopłatą możemy kupić też mieszkanie na rynku wtórnym. Czyli ja i małżonka jesteśmy idealnymi kandydatami do tego kredytu, ale... * Dopłaty do odsetek nie obejmą całego kredytu, lecz jedynie tę część, która pokryje nabycie 50 mkw. mieszkania lub 70 mkw. domu. Zakładając, że nasz domek ma 92 m2, a obecny poziom naszej inwestycji będzie wkładem własnym, to to kryterium również spałniamy * Dopłaty będą stosowane jedynie przez 8 lat. Cena metra kwadratowego nie może przekraczać średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 mkw. powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych. Rozumiem, że założono pewien pułap kosztów 1 metra kw, żeby ludzie za bardzo nie wydziwiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 19.12.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Szkoda, że tyle ograniczeń: ten kredyt tylko w złotówkach , no i nie można mieć mieszkania własnościowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.12.2006 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Szkoda, że tyle ograniczeń: ten kredyt tylko w złotówkach , no i nie można mieć mieszkania własnościowego Z tego wynika, że Wy się nie załapujecie, tylko takie gołodupce jak ja i Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 19.12.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Gołodupce to jesteśmy my. Kredycik na działeczkę, kredycik na domek itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 19.12.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 o jakaś nowa grupa - GOŁODUPCÓW no sie zapisuje hehehehe ja mam tak samo krys1 - jeszcze żyje.....ale potem to różnie może być dobrze, że runo leśne u nas blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 19.12.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 o jakaś nowa grupa - GOŁODUPCÓW no sie zapisuje Zapisany, to już nas troje , legitymacje będą później Poniedziałek 18 grudnia 2006 Nie chwal dnia przed zachodem słońca. Pochwaliłem cieśle (cieśli, cieślów, cieślę i jego pomocników??? Język polski kurde...) no i dziś ich nie było. Niepotrzebnie jechałem na budowę. A wogóle to dobrze, że mam ten komputer. W telewizji M jak miłość, potem Na wspólnej, potem znowu coś....bleeeeee. Ja ich skądś znam, tylko skąd? Nie mogę sobie przypomnieć, czacha dymi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.12.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 zawsze mozna takie mieszkanie komus podarowac cos mi sie o uszy obilo ze od przyszlego roku mozna bedzie darowac komus z najblizszej rodziny do 1 mln zl pod warunkiem ze w przeciagu 30 dni zglosi sie ten fakt w US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.12.2006 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Gołodupce to jesteśmy my. Kredycik na działeczkę, kredycik na domek itd. Ale mieszkanko własne macie, a my nie.... o jakaś nowa grupa - GOŁODUPCÓW no sie zapisuje hehehehe ja mam tak samo krys1 - jeszcze żyje.....ale potem to różnie może być dobrze, że runo leśne u nas blisko Ja to się tak spłukałem, że teraz wydzwaniam do Biegiera, żeby przyjeli mi 2 palety siporexu, bo na święta grosza nie mam. Ja ich skądś znam, tylko skąd? Nie mogę sobie przypomnieć, czacha dymi.... Oni dość dużo budują w Rokietnicy i okolicach, firma z Chodzieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 19.12.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Ale mieszkanko własne macie, a my nie.... Niby mamy. Rodzice przepisali wcześniej abym nie miała z tym problemów w przyszłości. Zmieniamy temat bo smutno się robi. A może tak wspólnie jakiś skok na bank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 19.12.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Niby mamy. Rodzice przepisali wcześniej abym nie miała z tym problemów w przyszłości. Zmieniamy temat bo smutno się robi. A może tak wspólnie jakiś skok na bank? o tak, jestem jak najbardziej ZA! Zaproponuję nawet lokalizację napadu: Kredyt Bank na Niepodległości Wyboraźcie sobie, że mój mąż dziś dzwoni do naszego "doradcy" zapytać jak tam decyzja kredytowa a tu baba mówi, że ona nikomu jeszcze naszego wniosku nie dała do analizy bo nie miała czasu!!!!! a składaliśmy półtora tygodnia temu. No i już raczej nie zdążymy podpisać umowy do końca grudnia, i przez jakiegoś piiiiiiiiii.... babsztyla z banku koło nosa przeleci nam kilkadziesiąt tysięcy złotych oszczędności na podatku chyba zaraz tą babę rozszarpię... A wracając do dopłat - z tym metrażem to chodzi o to, że żeby skorzystać z dopłat trzeba budować dom o maksymalnej powierzchni 140 m2. Wtedy państwo płaci za nas niemal połowę odsetek, tyle że liczonych nie od całości kredytu, ale jedynie od proporcji 70 m2 do powierzchni domu, czyli w Twoim przypadku 70m2/92 m2 = 76%, czyli jeżeli bierzesz np. 100.000 zł kredytu na 5% rocznie, to normalnie roczne odsetki byłyby 5.000 zł. Natomiast w kredycie z dopłatami Państwo Ci dopłaci tak: - podstawa naliczenia dopłaty: 100.000 x 76% = 76.000 - odsetki od podstawy: 76.000 x 6,2% (WIBOR 3M+2pp)= 4.712 - dopłata państwa do odsetek: 4.712 x 50% = 2.356 zł - odsetki do zapłacenia przez Ciebie: 5.000 - 2.356 = 2.644 zł I tak przez 8 lat, tyle że z roku na rok dopłata będzie mniejsza, bo mniej kapitału zostaje do spłaty. Jest jeszcze jeden warunek, który na pewno spełniasz, a mianowicie że dom musi być tani - tzn. koszt budowy 1 m2 nie może przekroczyć średniego wskaźnika dla danego województwa - dla okolic Poznania wynosi on aktualnie coś ok. 2000 zł. Jeszcze sprostowanie co do tego, co krys1 napisała - raty nie muszą być równe, mogą być malejące. Zatem o ile spełniasz inne warunki (żona, brak mieszkania, niekorzystanie wcześniej z żadnych ulg remontowo-budowlanych) jak najbardziej możesz o taki kredyt wystąpić jak już ruszą. Zresztą ja też o niego najprawdopodobniej wystąpię przez tą przeklętą babę z banku Całe szczęście, że wybierając projekt miałam te dopłaty na uwadze, i dom ma 139,8 m2 więc się mieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.12.2006 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Niby mamy. Rodzice przepisali wcześniej abym nie miała z tym problemów w przyszłości. Zmieniamy temat bo smutno się robi. A może tak wspólnie jakiś skok na bank? Ja też główkuję skąd tu więcej grosza szarpnąć, ale jak to mój dziadek mówi, jak się nie obrócisz, to dupa z tyłu. @Altariela Dzięki za wyliczenia, w sumie nie jest tak kolorowo, jak myślałem. Do tej pory nie wgłębiałem się w temat, i myślałem, że jeżeli w racie kredytu jest np 300 zł odsetek, to 150 zapłaci za mnie Państwo. Niestety jak to zwykle bywa, rzeczywistość jest trochę inna. Eeeeee. Do tego jeszcze majstry mnie wnerwili. Deskują dach, i mówią: - szefie, papy braknie Więc w samochód i jadę do liroja. Kupiłem, grzeje spowrotem, a tu.... ciemno. Nie ma ich! Pojechali sobie debile jedni. Nie ma to jak 40 kilometrów zrobić, a do tego w brzuszku burczy, bo po pracy wcale w domu nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.12.2006 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 No i już raczej nie zdążymy podpisać umowy do końca grudnia, i przez jakiegoś piiiiiiiiii.... babsztyla z banku koło nosa przeleci nam kilkadziesiąt tysięcy złotych oszczędności na podatku chyba zaraz tą babę rozszarpię... Tak jeszcze pomyślałem, mi robią w pracy jazdę, z byle pierdoły i z miejsca chcą gadać z dyrektorem. Zadzwoń, poproś z kierownkiem, czy jakimś tam szefem i opowiedz jakie miałaś plany, i że z powodu czyjegoś olewatorstwa nie zostaną zrealizowane, ze stratą dla Ciebie i banku również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 19.12.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Toteż mąż poprosił o namiary na Dyrektora Banku i jutro będzie z nim rozmawiał. Ja w międzyczasie zadzowniłam do owej pani i nie przebierając w słowach powiedziałam co o niej myślę musiałam jakoś odreagować W każdym razie pani spotulniała i znalazła pewne wyjście z sytuacji, tj. jeśli zdecydujemy się na raty równe a nie malejące, to oni nie będą musieli wysyłać dokumentów do centrali w Warszawie i decyzja będzie raz dwa - tyle że do tego to jeszcze po pierwsze: trzeba podkoloryzować nasz wniosek (pani powiedziała że się da zrobić ) i o nieco mniej kredytu zawnioskować. To by było jeszcze do zrobienia ale tak sobie szybko wyliczyłam, że przy moim kredycie przy ratach równych przez 30 lat zapłacę 50 tys. odsetek więcej niż przy malejących!! średnio mi się to uśmiecha... ale.... obliczyłam już też, że przez 20 lat zaoszczędzę na podatku jakieś 100 tys. zł więc z dwojga złego lepiej wziąć raty równe niż wziąć kredyt dopiero w 2007 i nie móc skorzystać z ulgi. W zasadzie to sorry Marzin że Ci tu komentarze zaśmiecam moimi bankowymi problemami, ale jakoś tak się złożyło. Jakby ktoś był chętny to służę pomocą w wyliczaniu różnych oszczędności Marzin doczytałam się ile wynosi stopa referencyjna przy dopłatach i skorygowałam wyliczenia - teraz jest bardziej korzystnie dla Ciebie niestety im dom bliżej 140 m2 tym stosunek dopłat do odsetek jest coraz mniej korzystny, np. dla mojego domu przy identycznym kredycie moja dopłata wyniosłaby tylko 1550 zł czyli dużo dużo mniej niż przy Twoim małym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 19.12.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 No właśnie przeczytałem całą ustawę o deski do deski, i niczego takiego nie znalazłem, że musi być 2+1 To Jola zamętu nasiała Sorki Marcin, poprostu mix mi wyszedł Dobrze, że krys1 i Altariela czuwają, bo musiałbyś się przeze mnie gęsto tłumaczyć Juniorowi krys1 , Altariela - dzięki dziewczyny Pozdrowionka jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 19.12.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Jeszcze odnośnie legitymacji i napadu na bank, to ... jestem z Wami Mogę wykombinować kominiarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 19.12.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Jakby ktoś był chętny to służę pomocą w wyliczaniu różnych oszczędności Dobrze wiedzieć, że mamy taki MÓZG w grupie, ła Jeszcze sprostowanie co do tego, co krys1 napisała - raty nie muszą być równe, mogą być malejące. Wzięłam to z wczorajszej Rzeczpospolitej grzeje spowrotem, a tu.... ciemno. Nie ma ich! Pojechali sobie debile jedni. gnoje, powiedz im co o nich myślimy, niech wiedzą, że pilotujemy Twoją budowę i lepiej z nami nie zaczynać. To my jesteśmy grupą, która ma władzę. Sorki Marcin, poprostu mix mi wyszedł Jola.d nic się nie stało, temacik za to się nam rozwinął i przy okazji ile się rzeczy dowiedzieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts