Krzyzak1719499897 09.11.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Otóż wygląda to tak:kominy mam systemowe (Scheryer), do tego kanały wentylacyjne z Silki. 2 pustaki z Silki to ok. 40 cm, natomiast kominy mają mniej, bo ok. 34 cm (pierwszy) i 38 cm (drugi). Aby to zlicować dany jest styropian. Dodatkowo całość jest na zewnątrz ocieplona 2cm warstwą styropianu. Nie ukrywam, że było to zrobione z oszczędności - klinkier wraz z wykonaniem kosztowałby ok. 3000 zł. Na styropian dany jest oczywiście klej na siatce, narożniki itd - dokładnie tak, jak podczas ocieplania. Na kominie jest żelbetowa czapka.Aby zabezpieczyć styropian postanowiłem go dodatkowo otynkować - niestety kobieta pomyliła się i wydała dekarzom zły tynk (innej firmy, innego koloru, na szczęście tego samego typu - silikonowy). Dodatkowo tynk jest pomalowany farbą elewacyjną (bo miał nieodpowiedni kolor).Czyli jak do tej pory widać jest to elewacja nieprzemakalna i raczej trudno nasiąkalna. Po wykonaniu opierzeń komina przez dekarzy (ekipa dobra i porządna, ale pierwszy raz robili komin obłożony styropianem) okazało się, że cieknie. I to wcale nie mało. Były kombinowania, że może cieknie przez szczelinę między styropianem a Silką w miejscu otworów wentylacyjnych. Więc wzięli węża i zaczęli lać po miejscu, które oni robili - efekt: cieknie. Czyli na 100% coś w opierzeniach. Próby naprawy nic nie dały. Taśma wakaflex jest, blacha wcięta w styropian jest, kołki posmarowane silikonem dekarskim, wszystko zabezpieczone i zrobione zgodnie ze sztuką dekarską - tak, jak robili na setkach dachów do tej pory. A dalej cieknie - głównie w narożnikach. Skończyły się im pomysły, ale zaproponowali powleczenie całego komina bezbarwną folią w płynie - Altas Woder. Niestety firma Atlas nie przewiduje tej folii jako warstwy elewacyjnej - nawet na kominy, które się nie grzeją, nie pracują. Więc zostałem z problemem. Co począć? Czy ktoś ma jakiś pomysł.Wiem, że przydługawo, ale chciałem dokładnie opisać całą sytuację.Bardzo proszę o pomoc, bo ja zaczynam się powoli załamywać - przecież w takim domu nie będzie można mieszkać... Włożyłem w niego całe swoje serce, nawet sam go zaprojektowałem (oczywiście bez szczegółów - tylko wygląd zewn. i wewn. - tak, aby architekt wiedział dokładnie, czego chcę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 poszło na priv pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 09.11.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 A to pewne, że to komin cieknie? Może gdzieś obok? Czym kryte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 09.11.2006 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 cieknie komin - spływa po styropianie (który oczywiście jest pociągniety niżej niż folia dachowa)dach jest pokryty botonową dachówką braas (romańska, cisar), kominy obrobione wakaflexem i blachą na nim, blacha wcięta w komin na 2 cm, zakołkowana dostałem info, żeby pod blachę napchać pianki (fakt - mogę mieć taki pistolet do pianki, jak mają montażyści okien) - ale przecież blacha ściśle przylega do wakaflexu (a ten przy np. oknach dachowych czy wyłazie nie cieknie) do tej pory nie było problemów, bo nie padało przez cały czas wykonywania dachu (od połowy września do połowy października); no może raz spadł deszcz i wydaje mi się, że nic wtedy nie ciekło - a dach było pokryty tylko folią (zresztą - było ciepło, ja na budowie nie byłem codziennie, mogło szybko odparować)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 09.11.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 jeżeli deszcz zacina po kominie to woda któa po nim płynie napewno zacieka za blachę-obróbkę; wcięcie blachy w styro często nic nie daje; obróbka powinna najlepiej być wywinięta na mur pod styro a nie w styro jeżeli o to chodzi i jeszcze jedno: masz "kampinosy" (jak to jeden majster kiedyś powiedział) na czapce? - może zaciekać pod czapkę i za styropian - ty łatasz na dole a cieknie od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 09.11.2006 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 ja też uważam, że blacha powinna być wywinięta na komin pod styropianem, ale teraz wiązałoby się to ze sporą "przebudową" tej 'elewacji'; zastanawiające jest tylko to, że dopóki był sam styropian + siatka z klejem, to było ok (nie zaciekało pod styro) teraz jest prócz tego tynk + farba, więc tym bardziej powinno być OK co do "kampinosa" - nie ma na czapce, ale - jak pisałem - woda była lana tylko na opierzenia (nie od góry na czapkę) i już ciekło; gdyby woda wchodziła pod styro, to: 1. ciekłoby po kominie i styro wewnątrz (a cieknie na zewnątrz, potem spływa po spodniej stronie folii dachowej itd.) 2. na 99.9% powinna być chociaż 1 kropla w kanale wentylacyjnym, który przecież łączy się przez styro pod czapką - a jest sucho jak pieprz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 09.11.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 jeżeli obróbka jest prawidłowo wywinięta na dachówki to nie ma bata - płynie za pionową częścią obróbki, no chyba, że spadek jest za mały i woda podciąga po blaszemoże jakieś zdjątko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 09.11.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Woda może wpływać z czapy wprost za styropian i płynie sobie poza taśmą do wnętrza przy prawidłowym wykonaniu komina i po wcięciu listwy w komin nie ma bata żeby ciekło producent nie przewiduje w tym systemie nawet wcinania listwy i też nie powinno ciec mówisz że cieknie w narożnikach czasami może się zdarzyć tak że za bardzo jest w nich nacięta taśma i też może zaciekać może też być tak że np z tyłu komina nie ma spadu i zalega tam woda, może też być zbyt małe przykrycie taśmy dachówką ale piszesz że ekipa solidna więc myślę że montowali taśmę nie jeden raz, przyczyn szukał bym w budowie samego komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 09.11.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Inwestorzy ja Was całkiem nie raz nie pojmuję po co Wam te kominy systemowe drogie jak nie wiem co ? przecież to właśnie z nimi są same kłopoty oklejacie je jakimiś styropianami płytkami i jeszcze Bóg wie czym a woda przez nie leci tylko huk. Dawniej jakoś nie budowali jakiś systemowych i wszystko było ok i napewno nie ciekły jak te . Nie prościej zrobić go z pełnej cegły na pełną porządną fugę starannie otynkować , zrobić porządną betonową i zbrojoną czapę z kapinosem co by wystawała od komina 10-15 cm pomalować farbą obróbkę zrobić z blachy czy nawet taśmy z głębokim wcięciem w komin i po sprawie czapę od góry zabezpieczyć jakimś mazidłem jeżeli jest w niej otwór to zabezpieczyć go daszkiem z blachy i gwarantowane że nic nie będzie się działo. A tak to kupujecie te beznadziejne Schidle, Leiery Ibfy i inne cuda na kiju oklejacie płytkami lub inną dziurawką i dziwicie się że ciekną i będą ciekły jeszcze nie raz a póżniej biegacie z impregnatami po dachu i smarujecie te nieszczęsne kominy nie raz wzywając Bogu ducha winnych dekarzy twierdząc stanowczo że to ich wina. Więc się pytam po co sobie utrudniacie życie i nam dekarzom. Tradycyjne są najlepsze a ponad dachem pełen klinkier na pełną fugę lub tynk i porządna czapa. Itego się trzymajcie a nie bedziecie mieć z kominami do czynienia przez wiele lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.11.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Inwestorzy ja Was całkiem nie raz nie pojmuję po co Wam te kominy systemowe drogie jak nie wiem co ? Pierdoły Waść opowiadasz. Popytaj ile sobie liczą za postawienie komina z cegły a ile za systemowy, to się dowiesz ile to drożej. przecież to właśnie z nimi są same kłopoty Kłopoty są z partaczami. Więc się pytam po co sobie utrudniacie życie i nam dekarzom. Na miano dekarza to trzeba sobie zapracować. Mam systemowe 2 kominy. Mam komin obłożony styropianem. Nie jestem dekarzem, a całą obróbkę komina zrobiłem sam, jak dekarz-partacz mi ją spieprzył. Szkoda tylko zmarnowanego materiału. Partacza nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 09.11.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 No to zdolny jesteś i niezwykle intelgentny w przeciwieństwie do tych którm kominy ciekną zobaczymy za parę latek co bedzie dalej z Twoimi kominkami zdolny nie papraku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.11.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Inwestorzy ja Was całkiem nie raz nie pojmuję po co Wam te kominy systemowe drogie jak nie wiem co ? Pierdoły Waść opowiadasz. Popytaj ile sobie liczą za postawienie komina z cegły a ile za systemowy, to się dowiesz ile to drożej. Proszę absolutnie nie myśleć że popieram benysia ale w moim przypadku ekipa nie pytała z czego kominy. Spytali za to jaki strop. Komin im dyndał. i shiedla i ceglany stawiaja w jedenj cenie. A co do problemu autora wątku to mi też kapło pare kropel mimo że wszystko jest zrobione pięknie. Okazało się ze kapie przez kratę wentylacyjną. Deszcz zacinał do kratki i po tylnej części styropianu który jest klejony na placki skapywało do domu. Zmieniłem kratki na te pochylane i teraz nic nie kapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 09.11.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Aż tak bardzo boisz się mnie poprzeć czy boisz się ,że Ciebie też uznają za świra jak mi przyznasz rację choć akurat mam głeboko w d.... czy ktoś mnie poprze lub nie i róbcie sobie jak uważacie tylko nie piszcie więcej że ciągle Wam coś cieknie bo rzygać już się od tego chce- ciagle te same problemy macie zero wyciągania wniosków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.11.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Benyś, no wybacz. Komin jaki jest, każdy widzi. Czy chcesz powiedzieć ( lekarska solidarność), że każdy dekarz to fachowiec na 100%? I ten systemowy i ten z cegły można spieprzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 09.11.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Oczywiscie że można nie myli się tylko ten co nic nie robi chodziło mi tylko o to że starego typu są mniej usterkowe od systemowych co potwierdzają w większości posty na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buschido 09.11.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 O ile dobrze zrozumiałem intencje przedmówców, to najlepszym rozwišzaniem jest najpierw wykonanie obróbek blacharskich komina z wcięciem w cegłę, następnie przyklejenie ocieplenia, nałożenie siatki i kleju oraz obłożenie płytkami lub kamieniem? Stoję włanie przed takim dylematem i szukam rozwišzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 09.11.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Ciekawy jestem po jakim czasie od opadadow komin przecieka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 10.11.2006 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 po kolei wszystkim odpowiadam:1. fotki - proszę: http://images2.fotosik.pl/240/2220e7f3405120ad.jpg http://images4.fotosik.pl/203/2029561b242388ba.jpg http://images4.fotosik.pl/203/11b113167088c97e.jpg są z różnych okresów - od najnowszego, do najstarszegoja sam wychodziłem na dach i nie widziałem tam problemówteraz te dziury od góry są oczywiście zalepione, pod ten metal (w obu kominach) dany jes silikon 2. dlaczego systemowy? - bo ja sam nie wiedziałem, czego chcę, a murarze bardzo zachwalali kominy systemowe - tym bardziej, że mam kocioł kondensacyjny, więc zakupiłem coś, co go nie zeżre (kamionkę); potem okazało się, że wystarczyłby mi kanał wentylacyjny z silki, bo i tak do kotła jest rura kwasówka zakończona tym, co na fotce nr 3to moja 1 budowa, więc prawdę mówiąc się uczę - a czy wszyscy ludzie uniknęli błędów lub zbędnych wydatków? 3. spadek dachu to 45*, więc raczej niemały 4. za styropian woda z czapły nie wpływa, bo wewnątrz jest zalepione klejem, więc spływając z czapy musiałaby też przepłynąć chociaż ciutkę dalej - do kanału wentylacyjnego - a tam jest sucho, bo niektóre kanały mam pociągnięte od poziomu piętra i widziałbym jak coś kapie; a nie kapie; jest możliwość, że cieknie, bo woda sobie znajdzie dziurkę, ALE: - dekarze przy próbie nie lali na czapę, w ogóle lali tylko na opierzenia i ciekło - gdyby ciekło pod styropianem, to zaciekł poszedłby dalej po kominie w dół a nie zaciekłoby na folię, bo styropian od spodu wystaje spod folii na 10 cm - tak to wygląda:http://images3.fotosik.pl/239/2a1c954948ba6432.jpg widać, że sporo poniżej opierzeń 5. jeśli Cię denerwuje, że mam problem i próbuję go rozwiązać, to nic na to nie poradzę - zanim zrobiłem ten styropian, to przeczytałem sporo na forum i wydawało mi się to dobre wyjście, bo wiele osób polecało, ale one potem obklejały płytkami klinkierowymi czy euronitemnadal uważam, że można coś jeszcze zrobić - innej mysli nawet nie dopuszczam (bo chcę mieszkać w tym domu - tym bardziej, że wpakowałem się finansowo do końca życia prawie) - szukam jeszcze tylko sprawdzonych rozwiązań na 99% poproszę o wciśnięcie pianki pod blachę opierzenia - tylko czy ona wytrzyma, jak się ją przytnie - wiadomo, że znika wtedy jej zewn. warstwa ochronna myślałem jeszcze o jakiejś żywicy - może coś bezbrawnego, czym pokrywa się kadłuby łodzi itp.? tylko może ktoś się odezwie, kto już przechodził przez podobne problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.11.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Zobacz.U mnie ciekło przez tą brązową kratkę.Ale nie przez jej łączenie z tynkiem tylko przez jej otworki wentylacyjne.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5425dcb63a6f026d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 10.11.2006 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 no dobrze - ale (napiszę po raz kolejny) u mnie nawet nikt nie lał na kratkę czy też otwór wentylacyjny - dekarze wzięli wąż i powiedzieli, że będa polewać TYLKO dół komina, gdzie jest ich obróbka - i tamtędy właśnie gdzieś cieknie oglądałem spoiny - wszystko pięknie zrobione uszczelniaczem dekarskim Sika. a czy ktoś może coś powiedzieć nt. tych wspomnianych żywic? może pokrycie całego komina takim szczelnym czymś pozwoli normalnie mieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts