Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiatrołap, ganek - prośba o poradę

micek73

Recommended Posts

Witam, jestem nowy. Mam domek kostkę. Właściwie połowę bliźniaka, spadek żony. Skończyłem remont korytarza i doszedłem do wniosku że kapkę tam zimno. Przydałby się jakiś wiatrołap, ganek, czy jak to inaczej nazwać. W archiwum niczego ciekawego nie znalazłem. Macie jakieś przemyślenia, jak to ugryźć, ile to kosztuje. Działkę mam malutką, ogrodzenie i jezdnię przed domem blisko, ale zgodę zarządcy drogi jakoś bym załatwił, bo sam pracuję w starostwie. Z góry dziękuję za porady, może jeszcze macie jakies zdjęcia.

Co masz konkretnego na myśli? Jeżeli ustawa będzie umozliwiała skorzystanie z szczególnie uzasadnionego przypadku to taką zgodę będę miał. :D Jeżeli nie to może się okazać, że konstrukcja nie może być trwale związana z gruntem. Nie chodzi mi o meandry prawne tylko czysto praktyczne i finansowe.

U mnie jest tak samo, jak sie wchodzi to po lewej stronie sa drzwi ze schodami do przyziemia a za nimi ciut dalej sa juz schody na gore... i wlasnie w tym miejscu byla sciana i drzwi, tworzace maciupki wiatrolap.

Ale ze dla mnie osobiscie bylo to bez sensu, bo zeby wejsc do domu w dwie osoby trzeby bylo i tak otworzyc juz drzwi do przedpokoju, nie zamykajac jeszcze wejsciowych, ze pozbylismy sie tego "wiatrolapu".

Tylko ze ja mialam mozliwosc zrobienie wiatrolapu z "ganku" tz przyziemie jest wysuniete o jakies 1.50 na polowe szerokosci domu. Bylo to zadaszone a teraz zostalo przez nas zamurowane, wstawione drzwi i male okno.

Moze pomyslisz cos na zasadzie zabudowanego balkonu. Konstrukcje podtrzymujaca mozesz zrobic z nierdzewki tz chodzi mi o slupy podtrzymujace,... do kostki pasuje. Tylko musisz zrobic jak najbardziej plaskie pokrycie dachowe, bo kawalek spadzistego dachu do kostki wyglada jak swini siodlo hihi ja mam tak i powiem ze nie jestem zadowolona :roll: albo jestem przewrazliwiona.

Mysle ze zabudowa powinna byc bardzo przeszklona, jak na "konstrucje" niby wiszaca, bo jak wymurujesz wszystko to bedzie za ciezko.

ps i bardzo wazna sprawa ... musisz uwazac na schody tz miejsce na schody, bo wypuszczajac cos poza budynek i to cos zamkniete musisz do schodow dodac jeszcze spocznik przed drzwiami. U mnie wyszedl przez zabudowanie ganku ktory sluzyl za spocznik, wlasnie ten problem ze teraz spocznika brak... a nie moge juz schodow wydluzyc bardziej, bo do mnie wchodzi sie odrazu z chodnika.

Masz może jakieś zdjęcia, będę wdzięczny. Nie porzucam jednak myśli o wymurowaniu czegoś z pustaków. Tak żeby dwie osoby się swobodnie mieściły. Jaki to musiałby być rozmiar? Obecne drzwi zewnętrzne otwierają się na ulicę zatem jeszcze miejsce potrzebne na ich otwarcie. Postaram się jutro cyknąć zdjęcia żeby było wiadomo o co chodzi.

Pozdro

Fot niestety nie mam, bo narazie jeszcze jest nie pomalowana elewacja to i fot nie robilam.

Caly ganek mial ok 1.50.. teraz trzeba odjac 18 cm pustak i 10 cm styro... czyli zostaje 1.30. My przelozylismy drzwi zewnetrzne i teraz otwieraja sie do srodka. Drzwi zewnetrzne w wiatrolapie tez beda otwierane do srodka, one sa przy samym brzegu tak ze z tamtej strony nic nie bedzie stalo. Mysle ze taki wymiar jest okej na wyciagniecie poza obrys... nie wiem gdzie masz drzwi wejsciowe jak na srodku to mozesz wyciagnac wiatrolap do konca domu. U mnie jest na pol szerokosci kostki czyli ok 4 m... bede miala miejsce na polki z butami, wieszaki i bedzie gdzie mokre buty i kurtki odwiesic :wink: