TommyT 25.04.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 witam,bardzo proszę o rady i uwagi od osób ogrzewających swój dom prądem i dogrzewających kominkiem,1. jeśli to nie tajemnica to jakich średnich miesięcznych kosztów ogrzewania można oczekiwać dla domu ok.120-150m, z poddaszem użytkowym z Ytonga lub DW2. w jaki sposób rozwiązaliście technicznie sposób ogrzewania3. czy lepiej korzystać z kominka z płaszczem wodnym ,czy bez jeżeli kogoś uraziłem swoim niezorientowaniem w temacie to przepraszam, ale dopiero zaczynam swoją "przygodę" z własnym domem i jestem na etapie miliona pomysłów i rozwiazań, w jakiej technologii wybudować dom, jak go ogrzać( na pewno elektrycznie niestety ) jak rozwiązać temat ogrzewania wody itp, itd, czyli to co przeszedł każdy, za pomoc i cierpliwość z góry dziękuję i pozrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz K. 25.04.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 ...jak go ogrzać( na pewno elektrycznie niestety ) ... Witam, elektryczne tzn. jakie? Konwektory (ktore mozna w kazdej chwili wlaczyc i wylaczyc) czy piecami ktore sie nagrzewaja w nocy??? Jak te drugie to stanowczo odradzam takich grzejnikow!!! Nawet jakby inna instalacja mialaby kosztowac wiecej. Bym zainwestowa... Mowie z doswiadzenia, mam takie grzejniki nagrzewajace sie w nocy i klne na nie. Nie mozna ich wcale regulowac jak sa nagrzane. Nie daj Boze w nastepny dzien jest cieplo... ufffff.... Nie mozna sie ogrzac nimi jak "nagle" poczuje sie zimno... brrrr... Trzeba przynajmniej pare godzin poczekac. Ja w kazdym badz razie NIGDY bym nie zainstalowal elektrycznych grzejnikow w wlasnym domu. Pozdrawiam Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 25.04.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Czytałem w "Ładnym domie", że ktoś ma właśnie taki sposób ogrezwania. Rachunki miesięczne ma około 300 zł za prąd, tylko że wykonał dom wg norm ocieplenia jak w Norwegii. Miał technologię szkieletową i wszedzie (sufit i ściany) 25 cm ocieplenia. Można ogrzewać konwektorami lub akumulacyjnymi. Konwektory szybko podgrzewają nam powietrze i możemy szybko mieć odpowiednią temp., natomiast przy akumulacyjnych trzeba rozróżnić ich podział na statyczne i dynamiczne. W dynamicznych można regulować szybkość oddawania ciepła, niestety dość drogo kosztują. To że gdy robi się ciepło (lub zimno) a grzejniki akumulacyjne nie reagują odpowiednio szybko na zminay temperatury na zewnątrz świadczy tutaj o słabej izolacyjności i akmulacyjności budynku. Więc po prostu trzeba dostsować technologię budowy domu do ogrzewania. Jeśli korzystamy z grzejników akumulacyjnych to do powinien też mieć dużą bezwładnośc cieplną + ocieplenie - wtedy zmiany temperatury na zewnątrz w stopniu minimalnym wpłyną na temperaturę wewnatrz budynku, czyli szkielet drewniany czy lekki beton komórkowy nie bardzo się nadają - tutaj byłyby lepsze konwektory. Natomiast przy ścianach masywnych (silikaty, ceramika, beton) mamy bardziej stabilną temperaturę wynikłą z właściwości fizycznych budynku. Przy technologiach lekkich stabilna temperatura musi wynikać ze sprawnej automatyki. Wszystko zależy od tego czego oczekujemy od budynku, ale to wszystko powinniśmy przewidywać na etapie projektowania. Przy ogrzewaniu elektrycznym musimy się liczyć z możliwością wyłączeń prądu lub awarii. I albo robimy "ciężki budynek" albo dodatkowe ogrzewanie np. kominek. Pozdrawiam i życzę powodzenia (ja wybrałem wariant z dużą bezwładnością budynku - jestem na etapie projektu budynku i uczenia się Autocada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts