Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I mi przyszło prosić o porade

Pawson

Recommended Posts

Czesc ALL

mam problem z pocztą może ktoś wie co na to poradzić ...

Co jakieś 3-5 tygodni zaczynam dostawać spam i to nie 5-10 tylko przychodzi do mnie 200 - 300/ dzien takich samych powiadomien automatycznych gdzies ze swiata i tak ciagle przez 4-5 dni ... cos tam probuje robic blokuje adresy itd itp ale to malo daje bo adresy nadawcy /automat/ zmieniaja sie - leca rozne kombinacje cyfr...

pozniej problem sie konczy i za kilka tyg znowu.

Po "brzydkich" stronach nie chodze maila na lewo i prawo nie podaje, firewalle mam Bitdefendera i ZONE Alarma aktualizowane. Poczta na ONET ..

da sie na to w ogole cos poradzic

PS. pisze w psychologu bo mnie cos bierze jak mam w tym syfie wyszukac powiadomienie z muratora :lol:

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ściągasz pocztę na swój komputer czy oglądasz pocztę poprzez stronę www (nie mam konta na onet to nie wiem czy tam obie wersję są możliwe). Jeśli oglądasz przez www to nic Ci nie poradzę. (oczywiście oprócz zmiany adres mailowego ;-) )

Ale jeśli ściągasz na dysk i oglądasz lokalnie - to zmień program do odbioru maili. Kiedy miałem podobny problem (lata temu), przeszedłem na mailera od Netscape. Tam zaznaczam maile jako spam. I program się uczy. Z każdym dniem tych spamów widziałem mniej, a po jakimś czasie praktycznie znikły. Wygląda to tak że jak włączę maila to ściąga je, mam informację że jest powiedzmy 50 maili, po chwili zaś zostaje np. 3. Pewnie są inne mailery z tą funkcjonalnością albo też jest jakiś plagin do twojego mailera który to robi - ale moja wiedza już tu nie sięga ;-)

Ściągasz pocztę na swój komputer czy oglądasz pocztę poprzez stronę www (nie mam konta na onet to nie wiem czy tam obie wersję są możliwe). Jeśli oglądasz przez www to nic Ci nie poradzę. (oczywiście oprócz zmiany adres mailowego ;-) )

Ale jeśli ściągasz na dysk i oglądasz lokalnie - to zmień program do odbioru maili. Kiedy miałem podobny problem (lata temu), przeszedłem na mailera od Netscape. Tam zaznaczam maile jako spam. I program się uczy. Z każdym dniem tych spamów widziałem mniej, a po jakimś czasie praktycznie znikły. Wygląda to tak że jak włączę maila to ściąga je, mam informację że jest powiedzmy 50 maili, po chwili zaś zostaje np. 3. Pewnie są inne mailery z tą funkcjonalnością albo też jest jakiś plagin do twojego mailera który to robi - ale moja wiedza już tu nie sięga ;-)

sciagam maila Opera z serwera

i moge je zonaczyc jako spam tylko wtedy one i tak sie sciagaja ... i wskakuja do kosza lub kasuja ...

ale sciaganie 100 czy 200 maili zajmuje sporo czasu i blokuje mi kompa

na onecie moge zablkowac dostawce ale zablokowalem juz z 10 adresow to przychodzi z 11 i 12 tego :evil: :evil:

Zmień antyvira na AVAST, najleprzy freewarowy.

Odpal ze strony Panda Antyvirys (nie pamiętem producenta, uzyj googla, można przeskanować dobrym komercyjnym programem dyski nieodpłatnie, tyle, że on jest on-line, więc jeśli nie daj boże jesteś na modemie...

Ściągnij np. ze strony download.chip.pl program Spybot Search and Destroy i sprawdź, czy jakiś spy ci nie pełza.

Ze strony onet (opis funkcjonalności konta e-mail):

Bezpieczeństwo Twoich listów i komputera są dla nas najważniejsze.

Zapewni je podwójny Antywirus oraz trzystopniowy inteligentny OnetAntySpam, które dotychczas dostępne były za dodatkową opłatą. Nowa OnetPoczta będzie Cię chronić w pełni.

To ja się pytam - skoro takie tam jest dobre oprogramowanie (trzystopniowe i inteligentne) to skąd Twój problem? Może w pełni nie wykorzystujesz możliwości które masz (teraz bez dodatkowej opłaty) :-)

Wiesz Nefer - robal może być ale mi się raczej wydaje że nie. Większość spamu udaje listy które dostajemy w odpowiedzi. Więcej osób przeczyta coś co wygląda jakby było w jakimś kontekście wcześniejszej wymiany maili. Psychologia.

ale to kwestia tego co tam jest napisane :):) A jak to autoodpowiedź to juz nie psychologia. Ja tez czasem dostaję span, ale nie w takich ilościch - jesli to 200 dziennie - to sorry , ale to raczej nie spam tylko skrzynka Pawsona sieje po świecie...

Ale ja to tylko męża informatyka, to się moge mylić ( miałam taki przypadek kiedyś...)

A może używasz Azureusa. Jest tam chyba funkcja o powiadamianiu, kiedy jakiś peer podłacza się, i może ustawione jest powiadomienie przez pocztę. Może coś pokręciłam, ale ja tylko płeć piękna i nie na wszystkim się znam. :wink: Ale u nas na Azureusie jest czasami 10 torrentów( więc wszystkich podłączonych może być od 100 do 500 osób) i kiedyś zaczęły wyskakiwać jakieś informacje o każdym nowym połączeniu - w ciągu minuty ok 50. Nasz synio trochę się pobawił. :lol: :lol: