Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kaflowy - alternatywa DGP

eRaf

Recommended Posts

Aby obliczyć moc i powierzchnie ścian konieczne są dokładne dane . Wiekość i kształt pomieszczeń ich wysokość , izolacyjność ścian i okien. W domach drewnianych polecam kominy izolowane jako bezpieczniejsze oraz dające " zostawić " więcej ciepła w środku.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

michk

może podaj jakieś szczegóły konstrukcji, jak się sprawuje w rzeczywistości, jaką kubaturę nim grzejesz, miejscowo czy więcej pomieszczeń, ile drewna zużywasz, jak często palisz, jakie koszta - ludzie czekają na takie informacje

Kafle b.ładne - skąd je masz ?

Patent z drzwiczkami całkiem coooool

Pzdr

W tym piecu mozna palic węglem, drewnem, brykietem itp. (chyba praktycznie wszystkim oprócz koksu, plastiku i innego padziewia!). Interesujące jest to, że można palić dowolnym drewnem nawet z drzew iglastych niekoniecznie super wysuszonym. Ja rozpalam gazetami i kawałkami drewna a potem jak jest żar dorzucam węgla. Palę maksymalnie 2 godziny zużywając przy tym ok. połowy wiaderka węgla. Myślę, że przy większych mrozach spalę maksymalnie wiaderko 10-litrowe węgla (nie wiem ile to kg.). Po wypaleniu się całego wsadu opału zamykam drzwiczki i zakręcam je. Dzięki temu ciepło zgromadzone w piecu nie ucieka przez komin. Piec jest rozgrzany i oddaje ciepło przez promieniowanie. Jak napalę w nim rano to wieczorem jest jeszcze gorący, a następnego dnia rano kafle są jeszcze ciepłe. Żeby piec ponownie rozgrzać następnego dnia potrzeba mniej opału i czasu. To oczywiste, że całkiem wystudzony piec trudniej rozbujać, ale raz rozgrzany potrzebuje następnego dnia tylko dopalenia, by znowu grzać. Z moich obserwacji wynika, że aby całkiem wystygł potrzeba 3 dni.

Była możliwość wykonania pieca z drzwiczkami przeszklonymi, ale taki piec krócej trzymałby ciepło i nie można by w nim palić węglem (chyba, bo tak twierdził zdun). Nam nie zależało na szybce w drzwiczkach, pewnie i tak musielibyśmy ją często czyścić. Poza tym, gdy pali się w piecu to też można obserwować ogień przez otwarte drzwiczki.

Piec jest wykonany tradycyjnie tzn. bez zastosowania prefabrykowanych wkładów i kanłów akumulacyjnych takich jak np. te firmy Brunner. W środku piec ma wymurowane długie kanały dymne z cegieł i płyt szamotowych na zaprawie glinianej. Gorący dym z paleniska nie uchodzi od razu do komina, lecz przepływa przez te kanały oddając swoje ciepło, które jest akumulawane w masie pieca. Szamotu jest naprawdę bardzo dużo a sam piec waży spokojnie ponad tonę. To dzięki swej masie tak dobrze trzyma ciepło.

Piec kosztował nas 11 tys. zł. wykonał go zdun z Wrocławia. Kafle pochodzą z kaflarni ze Stalowej Woli http://www.kafle.com.pl.

Pozdrawiam.

Jeszcze nie czyscilem. Wystarczy zrobic to raz na 2 lata. Służą do tego dwa otwory rewizyjne w dolnej części pieca. Po zdjęciu zaślepek masz możliwość wybrania popiołu, który zebrał się w kanałach pieca. Po wyczyszczeniu umieszczasz z powrotem zaślepki, uszczelniając je gliną. Zduni zobowiązali się przyjeżdżać i wykonywać tą czynność, choć nie jest ona specjalnie skomplikowana. Możesz to zrobić sam, albo np. kominiarz.

Jak za piec z tych kafli to całkiem normalna cena. Kafle podstawowe , tej serii , są po 32 zł netto za sztukę. Jest kilka kafli z innymi szkliwami w tej cenie ale do wyboru są wtedy szkliwa matowe i błyszczące .Również wybór blatów półkowych jest większy . Darek B http://www.kafle-kominki.pl

... To przy okazji pytanko, na które jeszcze nie otrzymałem od nikogo odpowiedzi:

- jaka jest wytrzymałość mechaniczna płyt/cegieł szamotowych ?

- czy możliwa jest budowa ścian konstrukcyjnych z płyt/cegieł szamotowych lub ew. czy w ścianę konstrukcyjną (wewnętrzną) np. z silikatów można wstawić pewien obszar z szamotu ?

eRaf

- szamotka ma duża wytrzymałość mechaniczną ... spróbuj utrącić młotkiem zwykłą cegłe ceramiczna i szamotowa ... zobaczysz różnice

- możliwa jest budowa ścian konstrukcyjnych z szamotu, bez problemu możesz mrowac silikatka i łaczyć ją z szamotem

pzdr

...

eRaf

- szamotka ma duża wytrzymałość mechaniczną ... spróbuj utrącić młotkiem zwykłą cegłe ceramiczna i szamotowa ... zobaczysz różnice

- możliwa jest budowa ścian konstrukcyjnych z szamotu, bez problemu możesz mrowac silikatka i łaczyć ją z szamotem

pzdr

Też mi się wydaje iż ściany konstrukcyjne nośne można budować z szamotu albo wpleść je jako fragment w ścianę nośną z silki tylko nigdzie nie mogę znaleźć oficjalnego potwierdzenia tego faktu, np. na jakiejś stronie producenta cegieł/bloków szamotowych że taka a taka cegła ma klasę wytrzymłości np. X MPa.

A to co napisał wyżej Darek o dylatacji to mi nie przyszło do głowy. Tylko czy na pewno trzeba taką dylatację robić ??? np. jeżeli np. szamot leży na silce ??? i najlepiej z czego ?

Być może należałoby także dodatkowo kotwić szamotkę w silce ?

Pzdr

Pzdr

... A to co napisał wyżej Darek o dylatacji to mi nie przyszło do głowy. Tylko czy na pewno trzeba taką dylatację robić ??? np. jeżeli np. szamot leży na silce ??? i najlepiej z czego ? ...

eRaf

to ze ściana moze pęknąc od gorąca jest jasne i nie gwarantuje tego jednoliitośc sciany /sciana wymurowana wyłacznie z silki lub wyłacznie z szamotu też może pęknąć a moze sie to zdarzyc np. przy pozarze sadzy w kominie /

nic nie stoi na przeszkodzie aby komin zdylatowac od sciany i oddzielić go w pionie pasem gliny, wełny mineralnej, lub pustka powietrzna zamaskowana jakąś listwą

A co ma być murowane z tego szamotu ściana czy komin .Jeśli komin to na pewno silka jest tu materiałem złym. Komin budowany z szamotu tylko w nielicznych przypadkach będzie dobrym rozwiązaniem . Co innego jest wkładka szamotowa w kominie systemowym a całkiem co innego komin z cegły szamotowej. mistrz zduński Dariusz Bielawski http://www.kafle-kominki.pl

A co ma być murowane z tego szamotu ściana czy komin .Jeśli komin to na pewno silka jest tu materiałem złym. Komin budowany z szamotu tylko w nielicznych przypadkach będzie dobrym rozwiązaniem . Co innego jest wkładka szamotowa w kominie systemowym a całkiem co innego komin z cegły szamotowej. mistrz zduński Dariusz Bielawski http://www.kafle-kominki.pl

Najprostszy przypadek - ogrzewanie dwóch sąsiednich pomieszczeń rozdzielonych ścianą nośną, w moim wypadku sypialni+łazienki, gdzie piec jest w sypialni. Ściana nośna wewnętrzna ma być z silki. Przecież w wielu starych domach piece kaflowe były wbudowywane w ścianę i "widoczne" z dwóch sąsiednich pomieszczeń, tylko czy były to ściany nośne, o to jest pytanie.

Kominy w projekcie mam tradycyjne ceglane.