Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA - zalewana, wilgotna, mokra, podsiąkanie, osuszanie, rady

Snowdwarf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Czy można zasypać piwnicę starego stuletniego domu,w której zbiera się woda podczas roztopów i długotrwałych opadów.Czy nie wpłynie to niekorzystnie na konstrukcję budynku.Piwnica jest niewykorzystywana i zbyteczna.Proszę o pomoc ,zaznaczam że jestem laikiem w tej dziedzinie.

Można zasypać - a zęsciowo zalać betonem. Najlepiej jednak abyś skontaktował sie z osobą zajmującą się nadzorem budów (np w urzędzie) aby obejrzała stan wszystkich fundamentów - być może przed zasypaniem piwnicy będzie potrzebne izolacja przeciwwilgociowa (a może wzmocnienie ) fundamentu.

• 3 months później...

Witajcie !

Mam budynek podpiwniczony na etapie "wewnętrznej wykończeniówki"

Po intensywnych opadach przy posadzce piwnicy przesącza się woda.

Grunt jest gliniasty. Teren płaski (lekko wzniesiony).

Zastanawiam się nad sposobem przeciwdziałania podciekania piwnicy. Czy wystarczy opaska betonowa. Czy ma sens drenaż opaskowy ?

To samo u mnie , będe kopał dreńaż.Zrób sporą sudzienkę z kręgów np.100 lu 120cm a jak będzie już sporo wody to pomka z pływakiem i w ogródek lub do rowu. Studzienkę przykryj ładną imitacją studni drewnianej, takiej z korbą i wiadrem i daszkiem (stylowa).

Będzie ładnie i pożytecznie!

To znaczy, że czeka mnie kopanie studni o głębokości co najmniej 3 m w glinie i dokopywanie się do ław fundamentowych (ok 2m)

Jest to oczywiście wykonalne, chociaż mało przyjemne (nawiasem mówiąc czytałem przed chwilą wątek o odprowadzaniu deszczówki do studni).

Zastanawiam się jednak, czy wykonanie drenażu na głębokości mniejszej niż poziom ław (np 0,5 m) nie załatwiło by sprawy odkopywania ław - problemem u mnie jest woda opadowa a nie wody gruntowe. Oczywiście problem odprowadzania wody zostaje.

• 1 year później...

najpierw zastanow sie skad ta wilgoc

bardzo mozliwe jest, ze masz po prostu piwnice nieogrzewana i np wiosna zaczynasz wentylowac to pomieszczenie

wtedy para azczyna sie skraplac na scianie i masz problem na caly rok

a na wiosne znowu to samo itd

pomysl moze zeby piwnice zaczac ogrzewac a zamim zaczniesz ja wietrzyc to sprawdz temperature jej scian i zmierz wilgotnosc bezwzgledna na zewnatrz

unikniesz efektu odwrotnego do zamierzonego

A czy źródło wilgoci zostało usunięte? To chyba podstawowe pytanie i zadanie. Myślę, że tynk nie pomoże (pomoże na chwilę), jeśli nie masz dobrych izolacji.

Chyba we wrześniowym Muratorze był artykuł o osuszaniu piwnic.

a może tu coś znajdziesz:

http://www.muratordom.pl/7637_6052.htm

Ja też muszę niedługo zmierzyć się z tym problemem...

Powodzenia!

budynek nie ma izolacji pionowej. 102 lata temu chyba zapomnieli ja zalozyc albo z biegiem czasu wyparowala...

mysle ze usuniecie zrodla wilgoci jest nie mozliwe ze wzgledu na zbyt wysokie koszy / dla mnie /

pozostaje tylko jakos powstrzymanie lub ograniczenie przenikania od srodka piwnicy.

to mozesz zapomnic o tynkowaniu, kesli cokolwiek chcesz robic, musisz najpierw osuszyc sciany fundamentowe, zalozyc izolacje pionowa, ew. jeszce pozioma, zrobic jesli trzeba drenaz, i w tedy dopiero zajac sie tynkowaniem, najpierw musisz usunac przyczyne zawilgocenia

to mozesz zapomnic o tynkowaniu, kesli cokolwiek chcesz robic, musisz najpierw osuszyc sciany fundamentowe, zalozyc izolacje pionowa, ew. jeszce pozioma, zrobic jesli trzeba drenaz, i w tedy dopiero zajac sie tynkowaniem, najpierw musisz usunac przyczyne zawilgocenia

Z komputra mi to wyjąłeś, popieram kolegę w całej rozciągłości :D

• 5 months później...
kupiłam dom gdzie jest problem z piwnica.Podczas gwałtownej ulewy zdarzają się przypadki, że z kanalizacji miejskiej zalewa fekaliami.poprzedni właściciele zamontowali zasuwę,w razie obawy zalania trzeba ją zamknąć.może wiecie czy jest coś nowocześniejszego i jak sobie z tym poradzić,kratkę odpływową zlikwidowałam w garażu(mieści się w części garażu) co jeszcze?