Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA - zalewana, wilgotna, mokra, podsiąkanie, osuszanie, rady

Snowdwarf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

problem polega na tym że piwnic podchodzi mi woda. Pod całym domem mam piwnice. Dom stoi na płycie.Płyta jest osadzona na warswie drobnego kruszywa, na to folia i płyta. W warstwie kruszywa są puszczone ruru drenażowe. W środku płyta jest zizolowana papa termozgrzewalną na to styropian i wylewka. Sciany z zewtatrz sa otynkowane. pomalowane izolacja. na to styropian i folia kubełkowa. A 30 cm poniżej płyty jest zrobiony drenaz wokoł całego budynku. Piwnice są około 170 cm pozizej gruntu. We wszystkich pomieszczeniach jest wilgoc na scianach do około 0,5m i zawilgocona jest równierz wylewka. Posze o pomoc w określeniu gdzie może bład że ta woda podchodzi. Czekam na odpowiedzi

Odpływ drenaża jest drozny. Dzisiaj dokopałem sie do drenaża i jest on czysty w śroku płyneła woda. . Dodam że piwnice są zasypwane nad drenażem 50 cm gryzu, potem 80 cm ziemi i 50 cm gryzu.Przyczym jak odkopywałem to na głrbokości 50 cm płyneła woda bo niewchodzi w ziemi. I to samo na dole płyneła w drenażu i pod nim. A co do scian to są z zewtnątrz pustak betonowy a od środka pustak 12 ceramiczny. Ściana od płyty jest zaiozlowana izolacją na zimno i na to papatermozgrzewalna.

Na ścianach z zewnatrz nie ma papy. jak juz mówiłem ściany są otynkowane i dwa razy pomalowane izolacją na zimna. A ściana jest cofnieta 5 cm od boku płyty i jest zrobiony taki mały skosik żeby woda jakby płyneła po scianie to lwyleciała za płyte.

Dom stoi na pagórku a poziom wód gruntowych nie wiem. A wokół dom jest sama glina która bardzo trudno przeouszcza wode. Jak juz mówiłem po odkopaniu woda płyneła po tej wartswie ziemi i pod nią przez ten drobny żwir.

A zastanawiam sie którędy ta woda może sie dostac. To wygląda tak jakby podchodziła od spodu. Ta wilgosć pojawiła się tydzień temu. A desz pada prawie cały miesiąc.

Jak to skąd, pod bloczkami. Ja mam podobnie jak TY. Też na dole mam zawilgocone tynki w piwnicy. Jeszcze nie mam wylewki w piwnicy i widzę, że pomimo trzykrotnego malowania i działającego drenażu woda w niewielkiej ilości przesącza się do środka tak że posadzka przy tej wilgotności nie wysycha. Z drenażu ze studni zbiorczej woda jest na bieżąco wypompowywana. Obecna sytuacja jest wyjątkowa, ziemia już jest tak nasiąknięta wodą, że każdy deszcz będziesz miał w piwnicy tym bardziej, że na około masz glinę. Radzę się przyzwyczaić i nie stresować (na szczęście w porę zrobiłeś drenaż) większość piwnic na glinie bez drenażu jest regularnie zalewana i wszyscy żyją.

dominik z nieba spada i podchodzi :bash:

U mnie w segmencie od 11 lat nie bylo wody, a teraz wylewam dziennie kilka wiader. Wybija od spodu. Piwnica cala schowana w ziemi (220 cm wysokosc). Poprostu trzeba zaczekac,az opadnie poziom wod gruntowych. Ten rok jest wyjatkowy, bo pogoda tez jest wyjatkowa. Znowu zapowiadaja fale duzych opadow ... Tak wiec dominik poczekaj, az sytuacja unormuje sie...

Ja słyszałem o ludziach(sąsiadach kumpla stryjka dziadka) co bardzo chcieli piwnicę na podmokłym terenie. Zrobili drenaż, do studzienek wsadzili pompy i wypompowują w mokre czasy wodę do lasu państwowego i tak żyją. Tobie polecę to samo rozwiązanie, z tym, że pompować będziesz jak pojawi się woda 1000 letnia, czyli co jakieś 2 tygodnie ostatnimi czasy.

• 2 months później...
Witam mam spory problem z piwnicą. Może ktoś poradzi co z tym zrobić. Otóż, pod gankiem była wykopana piwnica ale ponieważ nie została od razu zaizolowana a teren jest dość mokry cały czas stała tam woda. Została więc zasypana prawie w całości, tak że można do niej wejść tylko na kolanach:) na to położona folia i zrobiona wylewka. Niestety nic to nie dało bo przy kilkudniowych opadach deszczu piwnica dalej napełnia się wodą. Moje pytanie oczywiście brzmi: jak to zaizolować? bo wydaje mi się że zasypanie do samej góry spowoduje że moknąć będzie wylewka na ganku. Ma ktoś jakiś pomysł?

Witam serdecznie,

jestem tu nowa i mam spory problem z piwnicą. Może moje pytania wydadzą się Wam naiwne, ale szczerze mówiąc nie mam większego doświadczenia w budowie i trochę mnie to wszystko przerasta. Postaram się krótko opisać mój problem i będę bardzo, bardzo wdzięczna za rady.

Dom jest stary, z 1928roku, z cegły, bez ławy fundamentowej. Remontowaliśmy go niemal od podstaw, gdyż nie dostaliśmy zgody na budowę nowego. Jest to dom odzyskany po latach użytkowania przez zakłady państwowe i doprowadzony do kompletnej ruiny. Piwnica jest pod połową budynku. Jest małe okienko. Wcześniej była tylko krata umożliwiająca zsyp węgla i wg informacji wszystkich osób wcześniej tam zamieszkujących nigdy nie było tam wilgoci. Remon zaczeliśmy od zaizolowania ścian piwnicy. Niestety tylko izolacja pionowa. Pozioma nie była możliwa podobno z uwagi na kiepski stan cegły. Gleba jest gliniasta, stan wód niski. Mieszkamy tam już prawie 2 lata i non stop borykamy się z wilgocią. Na początku zalewało nam całą piwnicę, przy podłodze, na styku ze ścianą wypływały litry wody. Okazało się, ze to rura kanalizacyjna jest uszkodzona i woda się cofa. Naprawiliśmy problem, przestała lać się woda, ale nie zmieniło się nic jeżeli chodzi o wilgoć. W piwnicy wszystko pleśnieje, a ściany są wilgotne. Tynk odpada. W dotyku to te ściany są poprostu mokre. Czy możliwe jest, że izolacja zmieniła dom w termos, co się dzieje, że te ściany są ciągle mokre? Piwnica została troszkę pogłębiona i została wylana wylewka. Nie bardzo pamiętam co z izolacją, chyba trochę poległam w tym temacie i głupio zaufałam wykonawcom - partaczom. Czy ktoś może mi pomóc, polecić kogoś kto to zobaczy, podsunąć jakiś pomysł?

Z góry dziękuję za pomoc.

Asia

Może coś więcej, jakieś szczegóły ?

Jak wygląda dokładnie ta izolacja pionowa ?

Jeżeli zrobiona jest tylko wylewka cementowa bez izolacji w postaci foli czy papy to niestanowi to żadnej izolacji przeciwwilgociowej.

Izolacji poziomej pod ścianami fundamentowymi raczej już nie zrobisz. Zostaje jeszcze nadzieje w postaci drenażu opaskowego jeżeli masz możliwość odprowadzenia z niego wody.

Edytowane przez fenix2