gyro 09.01.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Na wstępie witam wszystkich jako nowy użytkownik forum Przedstawię pokrótce całą sytuację, będę mówił ogólnikowo troszkę ogólnikowo. Mieszkam w domu 1 piętrowym z piwnicą (wkopana w ziemię na jakieś 2/3 wysokości). Dom ma już 15lat. Od 3-4 lat regularnie na jesień i wiosnę w niektórych miejscach w piwnicy pojawia się woda (podejrzewam ze przesiąka przez fundamenty). Wykonaliśmy już drenaż który po części pomógł, szkoda że nie tak jakbyśmy tego chcieli.. Wiem, że w czasie gdy budowano ten dom nie zwracano uwagi na wiele rzeczy, jedną z nich jest słaba izolacja ścian piwnicy, które to posmarowano smołą.. Są tez studzienki które mogą być za płytkie. Zastanawiam się nad odkopaniem fundamentu, osuszeniem i ponownym uszczelnieniu, jak również pogłębieniu studzienek i odprowadzaniu wody, bezpośrednio z nich. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 09.01.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 U mnie kolego powodem była woda z rynien, wykopałem chłonniaka do wszystkich rynien i jak na razie spokójpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1235 09.01.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Najlepiej to odkop fundamenty wysusz i na to przyklej folie. Tutaj masz opisane co i jak. http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/folie-hydroizolacyjne,14_368.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 09.01.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Najlepiej to odkop fundamenty wysusz i na to przyklej folie. Tutaj masz opisane co i jak. http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/folie-hydroizolacyjne,14_368.html No a jak uszczelnisz styk posadzka-ściana fundamentowa? Bo posadzkę to też bez problemu zaizolujesz. Szukaj przyczyny, może w pobliżu jakieś rowy są niedrożne albo zlikwidowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topr 12.01.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jeśli mogę się podłączyć, gyro mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.Podobny problem. Dom z piwnicą (2/3 wysokości) - wokół glina, wysoki poziom wód. Podstawowe pytania do wykonania drenażu:- w jakiej mniej-więcej odległości od muru kładzie się w takim przypadku rury drenarskie? (0,5 metra - metr - więcej?)- czy między wykopem, np. metr od muru, a murem ma zostać glina, czy nie daj boże!? (chciałbym poprawić izolację, ale chciałbym wiedziec jakie środki ostrożności zaleca się przy tym). Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc,topr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldee 12.01.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Takie wtórne uszczelnienie jest bardzo ciężkie. Lepszy będzie dobry drenaż pod warunkiem że masz gdzie wodę odprowadzić. Miałem budować piwnice pod 1/3 budynku lecz w porę zmieniłem plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topr 12.01.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jesli nie doprecyzowałem - drenaż będzie na pewno + ewentualna poprawa izolacji.Pytanie czy mogę to zrobic za jednym razem.Martwi mnie, że przy gotowych budynkach nalezy zostawić duży odstęp, bo nigdzie nie mogę dojść czy to oznacza szeroki wykop, czy po prostu zostaje glina między wykopem a ścianą. Dom własnie kupiony z zastanym problemem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 12.01.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 a podł.acz pompe szlamówke i pompuj to przez dren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topr 12.01.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Najlepiej to odkop fundamenty wysusz i na to przyklej folie. Tutaj masz opisane co i jak. http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/folie-hydroizolacyjne,14_368.html Czy można odkopać fundamenty wokół postawionego już domu w celu osuszenia - wszystkie naraz, czy ściana po ścianie. Nie zaszkodzi to konstrukcji budynku? http://muratordom.pl/galeria-artykulu/drenaz-gwarancja-na-sucha-piwnice,3086/2291/10598/ Jak to się robi poprawnie? Jakies doświadczenia? Jakie przeciwwskazania? Dzięki, pozdrawiam Edytowane 13 Stycznia 2011 przez topr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilotek11 14.01.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam od niedawna ok 1miesiac temu nachodzi mi do piwnicy (przerobiona na mieszkalne) woda,początkowo spod płytek troszeczke to zrobiłem w narożniku dziurę i tam wybierałem wode. Obecnie zrobiłem na zewnątrz domu 2 studzienki z ktorych pompuje wode i w domu w kotłowni dodatkowy dołek. Ponadto widzę ze nachodzi woda ze ścian fundamentowych. Co poradzicie?? Chciałem zamówić firmę ale powiedzieli ze dopiero jak sucha ziemia będzie;/ Aha czy jeśli sąsiadka ma szambo połączone i drenami i teraz jej sie cofa do tego szamba ze starż pompuje codziennie wode to moze tez mnie zalewać?? Mieszkam ok 30m od niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fkzzpio 14.01.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam koledzy napisze najbardziej dokładnie jak ja poradziłem sobie z tym problemem regularnie miałem 10 cm wody w piwnicy lecz niestety jest to nie tani sposób i wymaga cierpliwości na początek poczekałem jak wody opadną i wybrałem całą wodę z piwnicy następnie bardzo dokładnie osuszyłem . ściany oraz posadzkę (ok 40cm od kąta ) starannie wyczyściłem odkurzaczem następnie zasmarowałem (ok40cm) środkiem o nazwIe PENETRON . OK PIWNICA ZAKOŃCZONA WYCHODZIMY PRZED DOM Odkopujemy fundamenty i wywalamy cały drenaż bo za pewne i tak jest źle ułożony gdy już dokopiemy sie do fundamentu czyścimy go dokładnie i nakładamy na niego PENETRON (DWIE WARSTWY DOKŁADNIE Z INSTRUKCJĄ I SPECYFIKACJĄ ) Gdy penetron wyschnie ok 48 h wiemy że beton mamy już dokładnie zabezpieczony ponieważ penetron wgryza sie i izoluje beton na 15-20 cm . Gruntujemy fundament oraz złączenie w moim przypadku silikatu z fundamentem gruntem DIETERMANN ROZROBIONYM 1:8 GDY GRUNT WYSCHNIE NAKŁADAMY MASĘ DIETERMANN SUPERFLEX 10 na fundament i złączanie bardzo dokładnie następnie zatapiamy taśmę DIETERMANN i zasmarowujemy ją tą samą masą . GDY DIETERMANN ZASCHNIE Robimy prawidłowy drenaż w moim przypadku: wykopana miejsce na drenaż wykładamy geowłóknina wsypujemy do niej kamienia płukanego układamy rurę (fi100 z otuliną) pamiętając że rura musi mieć spad ok (1%) w stronę studni bądź odpływu następnie prawidłowo ułożoną rurę zasypujemy kamieniem i na kamień geowłókninę . zasypujemy i cieszymy sie prawidłowo wykonaną izolacją koszt: penetron : 540zł dieterman superflex 10 :370zł oraz koszta drenażu. + - 1500ZŁ PROSZĘ PAMIĘTAĆ TE PIENIĄŻKI WYDAJE SIĘ 1 RAZ NA CAŁE ŻYCIE !!! I SPOKÓJ NA LATA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi111 16.01.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Boje się kolego, że sama izolacja pionowa nie wystarczy. Ja walczyłem z wodą z piwnycy przez 3 miesiace. Po wykopaniu piwnic, w miesiacu maju, codziennie wylewałem ok 15 wiader wody dziennie. Woda lała się zewsząd. Dopiero po zrobieniu drenażu opaskowego (musi być wykonany na głebokości ławy fundamentowej), przestało się lać. Teraz planuje wykonać jeszcze drenaż wewnętrzny, który pozwoli mi spać spokojnie. Izolacja pionowa też jest oczywiście wykonana. Pzdr Mam nadzieje, że za niedługo dodam fotke swojego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topr 17.01.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 następnie zasmarowałem (ok40cm) środkiem o nazwIe PENETRON . Gdzie to można kupić? Czy można odkopać fundamenty wokół postawionego już domu ... wszystkie naraz, czy ściana po ścianie. Jakieś konkrety na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 17.01.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Problemem jest odprowadzenie wody z drenów, nie zawsze jest do gdzie. Jesli jest taka możliwość nie powinno się kopać przy samym budynku. To sprowadza wodę z terenu pod fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fkzzpio 17.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 u mnie jest też bardzo podmokły teren można powiedzieć że dom stoi na bagnie penetron zamawiałem przez internet . mam i pionową i dren opaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.01.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) skoro sasiadce sie woda cofa do szamba znaczy ze jest wysoki poziom wod gruntowych to ze strazacy te wode pompuja (do rowu mysle) to nie znaczy ze to powoduje u Ciebie zalewanie piwnicy jedyne i sluszne to odkopac na wiosne budynek, wykonac izolacje przeciwwodna i drenaz odprowadzony do odbiornika (moze byc row jesli spadki puszcza)jesli woda bedzie nadal naplywac np spod posadzki pozostaje rowniez zabezpieczenie posadzki przed naplywem wody Edytowane 24 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trusia 20.01.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 ja też w podpobnym temacie mam pytanie. od czerwca (!!) mam wodę w piwnicy, średnio ok. 15-20cm, ostatnio, parę dni temu podniosła się do 30 cm (zgodnie ze stanem wody na wiśle, jest jej troche mniej lub wiecej). wchodzi do piwnicy przez szczelinę między ścianą i posadzką. pytanie to jak się jej pozbyć oraz jak uszczelnić piwnicę, żeby nie wchodziła ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdo 28.02.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 No to były trzy dni ciężkiej walki. Rurę drenarską zasypałem żwirem i całość okryłem geowłókniną. Na geowłókninę sypnąłem piasek. Teraz muszę czekać na okres deszczowy , czyli na jesień i okaże się ile mi pomógł drenaż. No i jak? Pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZosiaWs 07.04.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dzień dobry!Mam pewien problem. Otrzymaliśmy dom w spadku, wybudowany w 1957 roku i do tej pory był zamieszkiwany. Teraz trzeba zrobić generalny remont. No i sprawa jest taka, że w piwnicy pod podłogą w kuchni jest woda. Piwnica ma głębokość ok. 120cm przy czym 50cm to woda. Musimy zedrzeć podłogę (deski drewniane od 1957) i coś z wodą trzeba zrobić. Tylko co? Zasypać? Wypompować wodę i zostawić? Czy najdzie nowa?Ma ktoś jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Odkopać wszystko w około domu , założyć drenaż , wykonać izolację pionową jak najsolidniej może trzeba będzie jakoś zabezpieczyć też izolację poziomą - fundament od ściany jeśli takowy jest?Co do piwnicy to po zdarciu podłogi wodę wypompować, zaizolować ściany piwniczki od wewnątrz, zasypać piaskiem, zagęścić, dać chudziak , izolację , ocieplenie, jastrych, posadzkę i gotowe.Wydaje się, ze skoro woda stała w piwnicy, a ściany były suche to izolacja pozioma ścian istnieje i ma się dobrze. a przyczyną jest niski poziom wód gruntowych.To jest moje zdanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts