Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŁĄCZENIE PODŁÓG RÓŻNEGO RODZAJU

VOLTA1

Recommended Posts

Bardzo proszę o informację jak łączyć podłogi różnego rodzaju: tj. np. kamień, terakotę z parkietem, deskami podłogowymi. Chodzi mi dokładnie o sytuację, gdzie linia łączenia jest linią falistą (architekci wnętrz lubią takie pomysł). Nie chcę, aby było to łączenie poprzez listwę kładzioną na wierzchu. Interesuje mnie też, jak powinno się kłąść takie podłogi. Nie chcę mieć kilkucentymetrowej różnicy między podłogami i wysłuchiwać tłumachenia wykonawców, że to nie oni zawinili, tylko ci, co kładli np. kamień. Jakie podłogi pierwsze, jakie wylewki, jak osiągnąć równy poziom podłóg. Na wielu zdjęciach w "Muratorze" prezentujacych wnętrza jest takie rozwiązanie, ale nie ma do tego opisu.

• 2 months później...
nie ma nic prostszego niż zaplanowanie co ma być na której powierzchni np. parkiet to 20 mm a płytka razem zklejem ok.10 -12 zależy od płytki. Wystarczy odpowiednia dylatacja i wylewka. Połączyłem to poprzez położenie pomiędzy warstwami - na łaczeniach korka. Nic to nie przeszkadza przy cyklinowaniu i lakierowaniu. Za to fantastycznie wygląda można zabarwic pod kolor płytek lub drewna choć ja mam bezbawnym lakierem tym co parkiet. Nie mam progów i wygląda rewelacyjnie.