malyleszno 09.11.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 mam pytanie jaka grubosc musi miec wełna mineralna na ocieplenie poddasza nieuzytkowego o powieszchni 130mkw.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 09.11.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 ogólnie to zależy od ciebie, są tacy co ci powiedzą że 10 cm wystarczy, a są tacy którym i 25 cm za mało . ja bym dał grubość krokwi, jeśli składujesz tam jakieś graty, lub z 15 cm rozłożył na podłogę gdy tam nie zaglądasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihal 09.11.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 A ja dałem 15 w krokwy (mają 18 grubosci) i dodatkowo 5 po całości. dodam, ze jest to poddasze użytkowe, ostatniej zimy było ok.Więc Ty możesz dać pewnie sporo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 09.11.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 A ja dałem 15 w krokwy (mają 18 grubosci) i dodatkowo 5 po całości. dodam, ze jest to poddasze użytkowe, ostatniej zimy było ok. Więc Ty możesz dać pewnie sporo mniej. ja też tak daję, ale jak u ciebie nieużytkowe to może wełnę dasz na strop, a jak będziesz chciał wykożystać poddasze to przeniesiesz wełnę na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 09.11.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 grubość wełny pod dach zależy od docelowej grubości ocieplenia w pozostałych przegrodach w domu. Jesli dom jest średnio docieplony to nie warto przesadzać z docieplaniem samego dachu. Przypomnieć tutaj warto wartości aktualnie zalecane i wartości racjonalne przenikalności cieplnej poszczególnych przegród: Przegroda Uzalec Uracjonalne W/m2/k W/m2/k dachy i stropodachy 0,15 0,20 ściany zewnętrzne 0,2 0,25 podłogi na gruncie 0,3 0,33 okna 1,2 1,30 drzwi zewnętrzne 1,8 2,00 dla orientacji: 10cm styropianu to u=0,35 Pamiętajcie: cokolwiek dzisiaj zadecydujecie w sprawie grubości ocieplenia juz za 5 lat będziecie i tak żałowali (no chyba, że dacie 30cm izolacji w ścianę ) A w razie watpliwości przypomnijcie sobie wczorajsza wiadomośc o planowanych podwyżkach cen energii pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 24.11.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 WojtekSz,Dlaczego U zalec. dla dachów jest tak niskie? Żeby to osiągnąć trzeba dać jakieś 30 cm wełny. Z moich obliczeń wynika, że przy grubości ocieplenia 25cm, U wynosi około 17, przy 20 cm (co jak widzę jest na forum swego rodzaju standardem) U oscyluje ok.20-21.Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 24.11.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 grubość wełny pod dach zależy od docelowej grubości ocieplenia w pozostałych przegrodach w domu. Jesli dom jest średnio docieplony to nie warto przesadzać z docieplaniem samego dachu... a że 3/4 ciepła uciela przez dach to chyba nie masz racji co do reszty to jak najbardziej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 24.11.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 aru: na wszystko potrzebny jest rozsądek, nie warto pakować 50cm ocieplenia pod dach jeśli w ścianach mamy 10cm bo po prostu nawet jeśli nic nie ucieknie przez dach to więcej wyleci bokiem to tak trochę jak z woda na dłoni, która wylatuje którędy jest jej wygodniej jj: tak naprawdę to odpowiedział ci już aru - przez dach potrafi wylatywac proporcjonalnie naprawdę dużo ciepła bo ciepłe powietrze ma tendencje do ulatywania ku górze. Dla dobrze docieplonych ścian w domu (a przeciez jest mowa o zalecanych parametrach) adekwatnie docieplony dach musi byc rzeczywiście dobrze docieplony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts