Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Na forum jestem "zielony" - bo też pomysł budowania czegoś dla siebie przyszedł nam do głowy całkiem niedawno. Na początku chciałem się więc przywitać.

Poprzeglądaliśmy z żoną trochę katalogów i stron internetowych, poprzebieraliśmy - i na razie zostały dwa projekty. Ciekawi jesteśmy Waszych opinii - być może zauważycie coś, co nam umknęło...

oto one (tadam!):

Inez

Letycja

A być może znajdzie się ktoś, kto któryś z tych domów budował?

• 4 months później...

witam - oba projekty dosyc podobne w ukladzie

mi bardziej podoba sie w srodku Letycja - moze przez to z kuchni widac wjazd na dzialke moze przez te schodki ktore oddzielaja wnetrze

(choc moze nie jest to do konca takie praktyczne ale ciekawie wyglada)

moze to ze z garazu z letycji wchodzi sie do wiatrolapu a nie prosto " na pokoje"

:wink:

pytanie za 100 pktow - :wink: jak masz wjazd na dzialke?!?!??! tzn chodzi mi o strony swiata ! - bo moze jeden z tych projektow lepiej bedzie pasowal do stron swiata wlasnie (Inez ma kuchnie i garaz po 1 stronie, Letycja - po przeciwnych- a to moze byc istotne )

pozdrawiam

Masz rację, wybór projektu zależny jest od usytuowania go na działce. Moja jest na osi północ/ południe. Dlatego więc w gre wchodziła INEZ kuchnia i taraz skierowane w stronę południową , a tam jest jeszcze około 60 m długości. Wyjście na taras z boku to natomiast tylko odległość 6 m do ogrodzenia. Jak więc widać , prawie nie było wyboru.

hej - mi sie oba projekty podobaja - uwazam za udane ( i na pewno efektowne ;))

To ze teoretycznie wybierajac z tych dwoch wskazalabym na Letycje (nie wnikajac w uklad stron swiata czy ogolnie sytuacje na calej dzialke) - to kwestia naprawde niuansow :wink:

najwazniejsze jest wlasnie to jak dom bedzie "siedzał" na dzialce - co z tego ze bedzie piekny i funkcjonalny jak salon bedzie od polnocy i caly czas mroczny za to garaz od poludnia... a z pieknego tarasu rozciagal sie widok na obrzydliwy dom sasiada ktorego dodatkowo nie lubimy :wink:

• 2 weeks później...

Witam

Jeszcze kilka dni temu byłem zdecydowany na inny projekt http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-18.12, ale po namyśle doszedłem do wnisoku, że jeszcze poszukam czegoś. Inez bardzo mi się spodobała i będę powaznie ją rozważał. Będę budował jeszcze w tym roku (Wrocław) i chętnie podziele się doświadczeniami lub skorzystam z Waszych :)

Pozdrawiam

pm2000

• 2 weeks później...

Ja też po przejrzeniu oferty archipelagu brałem pod uwagę te dwa projekty a zwłaszcza Inez (chyba mamy podobny gust) :D , oba są w dość podbnym stylu. Na minus zaliczyłem za maly kąt nachylenia dachu (38 stopni) = duże skosy no i dach kopertowy oraz 6 okien dachowych. Więc na pewno duże koszty :cry: Na tym forum raczej są lansowane bardziej proste i funkcjonalne projekty. Jeżeli pod względem kosztów cię stać na ten projekt to na pewno wyjdzie ładny domek

Pzdr

Darek

Właśnie, koszty. Jak zobaczyłem kosztorys domu - który zamówiłem razem z projektem to zaniemówiłem. Nota bene jest on tylko do stanu surowego zamkniętego. Po 2 dniach przejrzałem go dokładnie i stwierdziłem , że to wyrzucone 500 zł. W ogóle nie sprawdza się na rynku. Zrobiony na podstawie KNR i to w max ujęciu. Z narzutami na materiały i sprzęt dość wysokimi. Mam więc nadzieje, że dom bedzie kosztował mniej. :) A z drugiej strony podszedłem do tego tak. Na razie domy w Polsce buduje się raz w życiu ( chociaż znam wyjątki - 3 ) i jak mam wybudowac coś co mi sie nie będzie podobało, albo funkcjonalnie nie będzie mi odpowiadało to może nie warto sie zabierać. Ale cały czas, żeby być prawdomówny, mam wątpliwości. Tylko klamka już zapadła - projekt leży w domu na stole, a stan rachuneku w banku mniejszy o 2100.

• 1 month później...
  • 2 months później...