Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

w ciągu 7 dni musze podjąć decyzję, który projekt wybrać. W tej chwili najbliżej jestem zakupu projektu INEZ - http://www.archipelag.pl/domek-elewacje.php?KatID=3990500&ProjID=528 .

Jeżeli ktoś jest wstanie mi pomóc w ocenie czy ten projekt nie ma żadnych "ukrytych" pułapek lub jest w stanie powiedzieć jakie ma minusy będę wdzięczny za opinie.

Zainteresowany byłbym również informacją jaki jest koszt budowy tego domu.

Pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61034

tutaj się nad nią zastanawialiśmy. są już tacy, co budują - ja niestety muszę jeszcze poczekać, ale właściwie też jestem zdecydowany. jedyne, co prawdopodobnie zmienię - to będą dodatkowe drzwi z garażu do wiatrołapu.

przejście z garażu przez spiżarnię do kuchni uważam za rewelacyjne rozwiązanie - ale jakieś "niezależne" wejście do garażu chyba też się przyda.

poza tym - nic nie będę zmieniać. pasuje mi. szczególnie, że projektant przewidział "prawą" ścianę jako ślepą i dzięki temu bez szczególnych zmian będę mógł się przysunąć na trzy metry do granicy - a na zbyt szeroką działkę niestety nie narzekam, więc każdy metr cenny...

• 2 weeks później...

Witam Opos

Czy podjąłeś już decyzję? Dopiero dzisiaj trafiłam na Twoje pytanie.

Ja buduję Inez. W tym tygodniu ekipa skończy mi kłaść dachówkę. Dom jest równocześnie ocieplany i trwają prace instalacyjne wewnątrz. W środę wchodzą tynkarze. Projekt bardzo mi się podoba! Spełania w 99,9% moje oczekiwania. Jedynym minusem jest dla mnie niezadaszony taras. Nie wiem jak w praktyce sprawdzi się tak bardzo odkryta kuchnia? "Ukrytych" pułapek nie zanotowaliśmy.

Pozdrawiam bardzo serdecznie i polecam Inez.

Ania

Cześć Kenja,

Niestety geodeta zawalił sprawę i ciglę czekam na mapę do celów projektówych i nie mogłem podjąć decyzj :(. Choć z drugiej strony to dobrze, gdyż ciągle nie mogę się zdecydować - wybieram pomiędzy Inez, HG - 13 (http://hgatelier.com.pl/i3/index.html) oraz Zacisza (http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3259).

Również, zastanawiało mnie rozwiazenie z kuchnią i wetępnie myślę o przeniesieniu kominka w narożnik (tam gdzie są kanaly w projekcie) i zrobienie jakiejś ścianki odzielającej kuchnie i jadalnie od salonu - mamy obawy z żoną, iż kochnia nie zawsze będzie na tyle czytsa aby ją wszystkim pokazywać :oops:. Również zastabawiamy się nad tarasem, gdyż chcielibyśmy mieć tam mały kominek/grill i trochę zadaszenia.

Jężeli można wiedzieć to na ile szacujesz koszt stanu zurowego zamkniętego oraz wykończenia ?

Pozdrawiam i idę dlaej się głowić, który projekt wybrać :wink:

Opos

zadaszeniem nad tarasem raczej bym się nie przejmował - to tylko kwestia dostawienia do budynku fragmentu "wiaty" (o niezależnej konstrukcji) - ot, cztery słupki, dwie płatewki i daszek :)

oddzielenie kuchni też nie wygląda na skomplikowane. (jak już się wezmę za budowę - chyba nie będę całkiem oddzielał, a tylko postwaię fragment ścianki zasłaniającej kuchnię. kto wie - może da się nawet wkomponować w nią kominek...)

• 1 month później...
No tak ,ostatnio zastanawiałem się nad budową w grudniu. Hihi. Ale przecież wieciej aka jest pogoda! Więc cały czas buduje. Mam już ściany, stropy i zaczynam z więźbą dachową. Jak tak dalej pójdzie to w styczniu skończe konstrukcje i może na początku lutego będę kładł dachówki. Jeśli chodzi o budowe to pogoda jest rewelacyjna - jak na tą porę roku. Jeśli zaś o ceny to takie są upusty zimowe jaka zima.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Kosztorys możesz włożyć do archiwum. Wiesz przecież jak szaleją ceny. Nic się nie sprawdzi. Stan domu jest następujący - dach zakończony w 99 % została kosmetyka, ocieplenie ścian - 90 % (aha ściana 3warstwowa, zaczynam montować okna.

Więc jak je zamontuje, to zrobie nowe zdjęcia. Poza tym córa zabrała aparat na wycieczkę. Pozdrawiam

• 9 months później...
  • 1 month później...