Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piece Ferroli - Tantaquan

Recommended Posts

Znalazłam interesującą ofertę dwufunkcyjnego pieca z zasobnikiem (to ponoć rzadkość - ten zasobnik oczywiście) włoskiej firmy FERROLI. Koszt (z dużym zasibnikiem) poniżej 5 tysięcy.

Podzielcie się swoim zdaniem na temat tej firmy.

Dodam, że dom jest z poddaszem użytkowym, przewiduję 2 łazienki + WC.

Pozdrawiam

Majka,

Dużo osób tak niestety mówi, sama nie wiem...

Nie mam miejsca na kotłownię. Piec będzie stał w łazience.

Użytkowników będzie 4 (2+2).

Myślicie, że jednofunkcyjny się nie sprawdzi, nawet z zasobnikiem?

Co do niemieckich kotłów - Próbuję przeliczyć współczynnik cena/jakość :smile: (chociażby ze względu na koszty robocizny w Niemczech)

Zuzka - Majka ma rację, że lepszy jest jednofunkcyjny + zasobnik, zwłaszcza gdy się ma więcej miejsc poboru wody, albo gdy potrzebna recyrkulacja (miejsce poboru oddalone o ponad 5m). Kombajny nie są rzadkością wiem, że mają je też w swojej ofercie Saunier Duval i Beretta, bo te polecali mi w hurtowni (albo mieli tylko te, albo wyższą prowizję od nich). Przypuszczam, że paru innych producentów także. Co do wyboru kotła, to u mnie zdecyduje chyba fakt, że naprzeciwko mieszka serwisant Saunier Duval, a ponoć sprawują się całkiem nieźle. Dopóki nie wiedziałem, kto koło mnie mieszka to chciałem "Niemca".

Potwierdzam fakt przejęcia Hepworth Saunier Duval przez Vaillanta! Sam osobiście jestem za niemieckimi piecami! Znajomy ma coś takiego od 3 lat i jak na razie żadnych problemów!

Podobno te z Ferolli też nie są złe (słyszałem, że palniki

i inne podzespoły są produkowane przez tych samych producentów)!

P.S. Tak przy okazji co sądzicie o instalacjach wykonanych

z polibutylenu Hep2o?

Zuzka

Tantaqua Feroli to, o ile się orientuję, stojący piec jednofunkcyjny z zasobnikiem chyba 100 litrów. Znam tą ofertę i uważam, że jest b.interesująca. Piec ma automatykę Honeywell'a i jest sterowany pompami co sprawia, że można byc pewnym jego niezawodności. Pompy wilo. Jesli masz dom pow.150 m3 to moim zdaniem najlepsza byłaby Tantaqua o mocy 29 Kw. Palnik ustawia sie wówczas w ten sposób, że na ogrzewanie c.o moc ok. 20 kW a do c.w.u moc 29kW. Ładowanie zasobnika do temp. 60 st C trwa wówczas kilka minut. Za tą ceną b.atrakcyjna oferta.Jedyna wada to zdaje mi sie, że nie mozna go podłączyć do sterowania pogodowego ale nie jestem pewny.

Pozdrawiam Krzychol

Krzychol - kotłem o mocy 20kW ogrzejesz powierzchnię (nie wszystkie pomieszczenia w domu ogrzewasz) 250-333m2. Dlaczego tyle pisaliśmy w innych wątkach.

Powiedzcie czym producent tłumaczy stosowanie kotła dwufunkcyjnego połączonego z zasobnikiem? Zwykle są to jednofunkcyjne.

Moja odpowiedź dla Zuzki dotyczyła kotła Tantaqua i jej obaw dotyczących c.w.u. Oczywiście mozna wybrać kocioł o niższej mocy. Z moich doświadczeń w eksploatacji c.o. opalanego gazem i dobrej wentylacji pomieszczeń co jest warunkiem komfortu w pomieszczeniach nadwyżka mocy kotła szczególnie przydaje się podczas gwałtownych spadków temperatur. Mniej szkodliwe jest przewymiarowanie kotła niż jego niedoszacowanie. Trzeba też uwzględnić kaloryczność, chwilowe wahania ciśnienia gazu itd., a takie doświadczenia ma się po latach eksploatacji c.o.

Zauważyłem, że wiele projektów ogrzewania nie uwzględnia tych czynników zakładając, że dom jest szczelny i zaizolowany jak termos, sprawność pieca jest maksymalna a gaz ma doskonałe parametry.

Pozdrawiam Krzychol.

używam Buderusa ze sterowaniem pogodowym (jednofunkcyjny) + zasobnik na 150 l Reflex (wziąłem go, bo zasobniki Buderusa były mniejsze i droższe, a ponadto w tym mam dodatkowo "na wszelki wypadek" grzałkę elektryczną na 2 kW) i blisko trzy lata spisuje się to znakomicie. Ale o czym innym: początkowo miałem piec o mocy 21 kW przy ogrzewanej powierzchni ok. 270 metrów2 i niestety było to trochę za mało gdy przyszedł solidny mróz, a 3-4 osoby chciały się szybko wykąpać w wannie. Udało mi się zmienić za stosunkowo niewielką opłatą na 28 kW i teraz jest dużo lepiej. Co ciekawe - zużycie paliwa wzrosło niemal niezauważalnie, nie więcej niż 10%.