radex 25.04.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Witam, czy ktoś kiedyś występował do Zakładu Energetycznego z zapytaniem o zmianę lokalizacji słupa energetycznego niskiego napięcia? Na mojej działce jeden słup będzie przeszkadzał bramie wjazdowej i zastanawiam się nad zmianą jego lokalizacji. Ciekaw jestem ile sobie zażyczy czasu i piniędzy za tę operację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.05.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Mam identyczny problem. Wyciągam temat - może jakaś litościwa dusza zauważy i coś podpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 13.05.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Też bym tak chciał bo akurat na środku płota przy ulicy mam taki słup ale enea nie ma pieniędzy na takie coś i po prostu to zawracanie głowy. Myślę że tylko jakięś znajomości na stołku dyrektorskim coś by dały - jakby co to dajcie namiar na taki stołek. U mnie gorzej bo nie przeszkadza mi przy wjeździe do garażu ale u ciebie radex to może być koronny dowód że uniemożliwia ci wjazd itp itd. A co "wyniknie" to daj znać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 13.05.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Też mam słup na działce, a nie chcę go mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 18.05.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Może jednak ktoś próbował.... Albo przynajmniej słyszał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 18.05.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Może jednak ktoś próbował.... Albo przynajmniej słyszał.... Nie chcę was martwić ale może być ciężko, niedawno czytałem w gazecie że gościu ma taki słup na placu przed swoją firmą, do której przyjeżdżają TIR-y, którym to słup przeszkadza a nawet często gęsto go uszkadzają. Mało że nie chcieli przestawić tego słupa, to jeszcze kazali płacić za jego uszkodzenia. Mam nadzieję że wam pójdzie lepiej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 18.05.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ja też mam słup na działce i dziś się telefonicznie dowiedziałam, że słup jak chcę muszę sobie na swój koszt usunąć.O zgrozo......Nie zostawię tego tak, będę dowaidywać się dalej jak postępować a o wynikach "negocjacji" napewno poinformuję.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 18.05.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 niedawno czytałem w gazecie............. W której??? Przypomnij sobie, plizzz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 18.05.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 niedawno czytałem w gazecie............. W której??? Przypomnij sobie, plizzz... O ile dobrze pamiętam to było w Kurierze Porannym ( Biłystok), a sytuacja tyczyła się bodajże Bielska Podlaskiego, ale nie dam sobie ręki uciąć że to ta gazeta, bo ze względu na oszczędności na budowę nie kupujemu takich, czytam tylko z doskoku . Jedynie pronumerujemy czasopisma zawodowe, ale to mus. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 18.05.2004 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Słup energetyczny na działce, to problem wielu właścicieli nieruchomości w Polsce. Wielu wlaścicieli nie wie co z tym problemem zrobić. 1. Należy wystąpić do ZE z zapytaniem o informację na jakiej podstawie wybudowano taką linię energetyczną lub inne urządzenie.2. Jeżeli ZE nie chce odpowiedzieć to można wystąpić do Gminy o udostępnienie takiej informacji.3. Jeżeli z Gminy nic nie uzyskacie to należy wystąpić do Powiatowego Pamietaj:-Inspektora Nadzoru Budowlanego o wszczęcie postępowania w sprawie usunięcia nielegalnej istniejącej budowli energetycznej na twojej działce.Pamiętaj, że należy wniosek składać w dwóch egzemplarzach, gdzie drugi jest potwierdzeniem o zgłoszeniu.-W trakcie postępowania żądaj udostępnienia wglądu do wszystkich dokumentow wydanych w sprawie pozwolenia na budowę tych urządzeń energetycznych- Zwróć uwagę na plany realizacyjne, kiedy zostaly zrealizowane, czy przed wydaniem pozwolenia na budowę, czy po jego wydaniu.-Jeżeli w planach realizacyjnych inwetycja na twojej działce nie miała przebiegać jest to istotne odstępstwo od warunków pozwolenia na budowę traktowane na równi jako samowola budowlana.-Jeżeli w pozwoleniu na budowę inwestor energetyczny nie wykazał praw do twojego gruntu na cele inwestycyjne to możesz wystąpić o stwierdzenie nieważności pozwolenia na budowę w związku z rażącym naruszeniem prawa art 156 par. 1 pkt 2 Kpa-Warto też sprawdzić decyzję o lokalizacji inwestycji, gdyż plany realizacyjne zatwierdzone przez gminę lub wojewodę (w zależności od zakresu inwestycji) były dołączane do tej decyzji. Jeżeli inwestycja miała zakres wojewódzki to wojewoda wydawał wskazania lokalizacyjne ważne przez określony czaś (przeważnie 1/2 roku). -Mogła zaistnieć sytuacja, że wskazania lokalizacyjne przez wojewodę utraciły ważność, a np. gmina wydała decyzję o lokalizacji inwestycji liniowej. -Jeżeli wskazania lokalizacyjne wydał wojewoda to decyzję o lokalizacji mógł wydać ten organ. Wydanie decyzji przez organ niższej rangi jest baruszeniem o właściwości.-Nieważne wskazania lokalizacyjne wydane przez wojewodę lub starostę, wydana na podstawie tych nieważnych wskazań decyzja o lokalizacji inwestycji przez gminę powoduje stwierdzenie nieważności tej decyzji w związku z rażącym naruszeniem prawa oraz o wlaściwości.-Pozwolenie na budowę na podstawie nieważnej decyzji o lokalizacji inwestycji powoduje obligatoryjna nieważność pozwolenia na budowę. Tym bardziej jeżeli inwestor nie posiadał praw do gruntu na cele inwestycji.Są to ogólne zalecenia do sprawdzenia decyzji wydanych w sprawie budowy urządzeń energetycznych. To należy sprawdzić. Dodatkowo należy sprawdzić, czy inwestycja została zakończona przez odebranie przez urząd wydający to pozwolenie. Dodatkowo trzeba sprawdzić, czy w ZUD (Zakład Uzgdnień Dokumentacji) plany realizacyjne nie były zmienione po wydaniu pozwolenia na budowę, gdyż mogło nastąpić wymiana lub odstępstwo od tych planów pochodzących z pozwolenia. Mogły znaleźć się plany w ZUD nie zatwierdzone przez organ wydający pozwolenie na podstawie, których nastąpla zmiana przebiegu takiej linii energetycznej lub połozenie innego urządzenia.Dlatego trzeba trochę się zapoznać z prawem budowlanym w szczególności z 1974r., gdyż największe odstępstwa i najwiecej samowoli budowlanych zostało zrealizowanych w czasie obowiązywania tej ustawy tj. do końca 1994r. Ustawę Prawo budowlane trzeba poznać ze względu na postępowanie obecne Powiatowych Inspektorów Nadzoru Budowlanego, które będą prowadzić nasze postępowania z regóły będą działać na korzyść monopolistów energetycznych.Będzie to twoje głównie prywatne dochodzenie, gdyż PINB za bardzo nie będzie Ci chciał udzielać informacji, ale masz takie prawo wystąpić z zapytaniem prawnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogusiowi 18.05.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Dzieki miliardowe za informacje i wskazowki. Sciskam kciuki abys wygral w Lotka lub w cokolwiek innego lub osiagnal to co zamierzasz i aby szczescie i fart nigdy , przenigdy nie opuscily Ciebie ani Tobie milych na wiecznosc!!!Juz zabieram sie do pisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 19.05.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Temat słupa na działce był już kilkakrotnie przerabiany. Jeżeli nabyliście działkę z słupem to niejako sami usankcjonowaliście jego na niej istnienie, nawet jeśli za poporzedniego wlaściciela słup wzniesiono bez jego zgody. Po prostu słup to nie jest wada ukryta działki i po fakcie nie macie szans na udowodnienie, że go nie widzieliście. A jesli się nie podobała to czemu działkę nabyliście? Na mojej działce jest słup a konkretnie na granicy działki (jedna "noga" u nas a jedna u sąsiada). Z energetyki otrzymaliśmy krótką i rzeczową odpowiedź - jeśli chcemy słup przenieść to musimy to zrobić na własny koszt - około 5000 PLN. Uznaliśmy, że na razie mamy inne priorytety... Może w Waszych stronach energetyka ma inne podejście do inwestorów, ale wątpię... Taka jest moja "przygoda" z słupem enrgetycznym na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 19.05.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 A co zrobić, gdy na granicy dwóch działek znajduje się linia energ. śred. napięcia, która w aktualnie obowiązującym planie zagospodarowania jest przeznaczona do przełożenia w ziemię ? Jak zmusić energetykę, aby wykonała zapisy planu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.05.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 - jeśli chcemy słup przenieść to musimy to zrobić na własny koszt - około 5000 PLN. Hmmm, to nie tak strasznie ... Mnie interesuje przesunięcie słupa, który nie stoi na mojej działce tylko na państwowym chodniku, utrudniając znacząco wjazd na działkę. Ciekawe, czy to da się załatwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffii 20.05.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 A co zrobić, gdy na granicy dwóch działek znajduje się linia energ. śred. napięcia, która w aktualnie obowiązującym planie zagospodarowania jest przeznaczona do przełożenia w ziemię ? Jak zmusić energetykę, aby wykonała zapisy planu ? Mam ten sam problem. Jak do rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 20.05.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Temat słupa na działce był już kilkakrotnie przerabiany. Jeżeli nabyliście działkę z słupem to niejako sami usankcjonowaliście jego na niej istnienie, nawet jeśli za poporzedniego wlaściciela słup wzniesiono bez jego zgody. Po prostu słup to nie jest wada ukryta działki i po fakcie nie macie szans na udowodnienie, że go nie widzieliście. A jesli się nie podobała to czemu działkę nabyliście? To chyba nie jest "cała prawda o słupie". Nawet jeśli nie było uchybień przy wydawaniu decyzji dotyczących budowy linii (np. poprzedni właściciel podpisał zgodę na postawienie słupa), to Zakład Energetyczny najczęściej bezumownie korzysta z Twoje działki (chyba że zadbał o ustanowienie służebności, co się prawie nigdy nie zdarza) i wtedy można go trochę nękać domagając się wynagrodzenia za korzystanie z gruntu. Zwykła zgoda poprzedniego właściciela na postawienie słupa, nawet połączona z odszkodowaniem nie oznacza, że ZE może za darmo korzystać w nieskończoność z cudzej własności. To powiedziawszy, nie chcę twierdzić, że ZE się przestraszy i od razu zabierze słup albo wypłaci kasę, przeciwnie, bardziej prawdopobna jest długotrwała walka w sądach, jeśli ktoś się na to decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 20.05.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Ponieważ mieszkamy w Polsce, czasami warto popytać pracujących w ZE elektryków o drogę mniej oficjalną... Jeśli ktoś stawiał wam skrzynkę energetyczną, może będzie na tyle "elastyczny", że podpowie jak problem rozwiązać... Po roku chodzenia po różnych urzędach i biurach przyswoiłem sobie jedną zasadę, mimo, że z natury jestem narwany... kto pyta nie błądzi. Życie wszystko weryfikuje. Czasem warto obejść temat niż załatwiać drogą oficjalną . Na to zawsze jest czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 08.06.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Od kilku lat walczę z ZE. Na mojej działce postawili przy wieździe słup okraczny z linią 15 kV przechodzącą wzdłuż całej działki od strony wjazdu. Kilkadziesiąt pierwszych pism wysłanych z zapytaniem na jakiej podstawie bez zgody i wiedzy właścicieli wybudowano taki słup i linię, wskazywano pozwolenie nabudowę. Wielokrotnie usiłowałem z tym pozwoleniem się zapoznać. Odmawiano mi wobec czego złożyłem doniesienie do prokuratury o matactwie. Przypadkiem, gdy prowadzono postępowanie o stwierdzenie nieważności pozwolenia na budowę urządzeń energetycznych wszczętych na mój wniosek udało mi się zapoznać z planami realizacyjnymi i pozwoleniem na budowę. Okazało się że linia 15kV przechodząca przez moją działkę nie była na niej wogóle planowana. Powiatowy inspetor nadzoru budowlanego sporo się musiał nagimnastykować, gdy przedstawiono mu zarzut poświadczenia nieprawdy w wydanych dokumentach i działanie na szkodę osób prywatnych po wydaniu wcześniejszym decyzji o umorzeniu postepowania o usuniecie słupa z mojej działki. Tylko dzięki mojej wytrwałosci i zapoznaniu się dokładnym z przepisami prawa budowlanego z 1974r. i 1994r. doprowadziłem do stwierdzwenia nieważności pozwolenia na budowę dla całej inwestycji polegającej na modernizacji i budowy nowych urządzeń energetycznych dla calego osiedla. ZE odmawia nadal usunięcia linii z mojej działki pomimo prowadzonych licznych postępowań przez nadzór budowlany. Dzięki temu inni właściciele, którzy nabyli działki z słupami tej linii 15kV doprowadzili, że przebudowano je na tzw wirowe i przestawiono w granicę ich działek. Z moim słupem jest odmiennie, gdyż moja działka wchodzi dość głęboko w drogę i ZE nie ma możliwości przestawienia poza moją dzialkę. Walczę o usunięcie tego słupa i lini 15 kV z mojej działki w planowane miejsce jej budowy tj. o 200m od mojej działki. ZE zaczął ingerować w projekt planu zagospodarowania przestrzennego, czym chciał sobie dać możliwość zalegalizowania tej linii na mojej działce. Przez to zablokowałem uchwalenie planu zagospodarowania przestrzennego dla całej gminy. Ingerencja ZE jest znaczna, gdyż wspólnie z gminą wpłynął na szybkie wyznaczenie rozprawy w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym. Po trzech miesiącach od złożenia skargi została wyznaczona rozprawa. Niestety WSA odrzuciło moją skargę twierdząc, że ZE linia została wybudowana dla ogółu społeczeczeństwa lokalnego. Niestety WSA przyjeło złą argumentację, gdyż budowa infrastruktury energetycznej nie może naruszać rażąco prawa co w przypadku tej linii zostało zrealizowane. Dla ogółu społeczeństawa linia była zaplanowana tak aby omijała to osiedle. Niestety ZE poszedł na znaczne skórty i obniżenie kosztów i wybudował przez środek osiedla przez prywatne działki. Teraz moja kasacja od wyroku została złożona do NSA. Ciekawe kiedy zostanie wyznaczona rozprawa w NSA w Warszawie.Sprawa toczy się dodatkowo jeszcze w sądzie cywilnym o usunięcie tej lini z granic mojej działki i o wypłatę odszkodowania za bezumowne korzystanie z gruntu za cały 10 letni okres wstecz. Dla cierpliwych i mogących prowadzić samemu swoje sprawy zalecam, aby prowadzić sprawy na wszystkich frontach. Życzę wszystkim sukcesu w walce z ZE o usuniecie słupów energetycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.06.2004 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Jacek_w - trzymam kciuki za twoją sprawę!!! Arogancja władzy jest niebywała i porażająca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 09.06.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Proponuję zwrot kosztów użytkowania + odsetki !!!!!! i wysłać poleconym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts