Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wczoraj dostałem informacje z gazowni wrocławskiej o odmowie przyłączenie mnie do sieci.

IM SIĘ NIE OPŁACE

wyliczyli że to kosz 44tys :o - 200 metrów

to co, chyba będzie pompa ciepła

a może macie jakieś inne pomyśły?????????

https://forum.murator.pl/topic/65714-dosta%C5%82em-m%C5%82otkiem-w-g%C5%82owe-44-tys-przy%C5%82%C4%85czenie-gazu/

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Propan w zbiorniku? Ze względu na koszty i jeszcze inne problemy ja wybrałe to rozwiązanie i na razie nie narzekam. Nie wiem w prawdzie ile taniej wyszłoby ogrzewanie gazem ziemnym ale mając w perspetywie inwestycję kilkudziesięciu tysięcy w przyłącze rachunek jest oczywisty.

:o szok

może z wrażenia pomylili się o jedno zero?

Zadzwoń do nich i upewnij się czy aby to nie jest pomyłka.

U mnie przyłącz kosztował ok. 17 tys. ale było go ok. 1,3 km (doprowadzenie do 7 budynków) Każdy z nas zapłacił po 2,5 tys.

No tak, u nas sytuacja analogiczna....za przyłacze gazu żądają kwot kosmosu wziętych :evil: ..... no i zrezygnowaliśmy. Zdecydowaliśmy że ogrzewać będziemy ekogroszkiem (piec z podajnikiem), do kuchenki gaz będe miała z butli (na nasze potrzeby do gotowania wystarczy jedna butla na miesiąc tj. ok.40zł), nie mamy tylko jeszcze koncepcji co latem z ciepłą wodą (kiedy to nie grzeje sie w piecu). Dlatego z ciekawością poczytam co inni w tym wątku napiszą . A może macie jakieś pomysły w związku z moimi wątpliwościami (od razu przepraszam autora topiku że się wryłam bezczelnie na twój topik ze swoim pytaniem).

Pozdrawiam.

Sama PC da rade, i to jak - łącznie z CWU. Kominek jako rezerwa i co tu ukrywac przyjemność. Jak nie masz gazu PC nie jest "kosmicznie" droga, pod warunkiem, że na etapie adaptacji projektu, bo unikniesz w ten sposób niepotrzebnych kosztów np. komina.

Pozdrawiam

kominek z płaszczem będę miał

ale to tylko dodatkowe źródło ciepła

jakie mam zrobić główne?

czy PC + kominek da rade?

wydaje mi się że kominek bez PC też da radę, tylko że będzie bardziej absorbujący w uyżytkowaniu, ale niższy koszt inweestycji, na wodę użytkową może być bojler elektryczny

Pod warunkiem, że ktoś lubi "kotłwnię" w salonie, i dla "picu" zainstaluje inne ogrzewanie, bo sam kominek nie przejdzie - przepisy zabraniają.

Sama PC da rade, i to jak - łącznie z CWU. Kominek jako rezerwa i co tu ukrywac przyjemność. Jak nie masz gazu PC nie jest "kosmicznie" droga, pod warunkiem, że na etapie adaptacji projektu, bo unikniesz w ten sposób niepotrzebnych kosztów np. komina.

Pozdrawiam

COŚ WIĘCEJ NA TEN TEMAT

jakich jeszcz kosztów można uniknąć

podoba mi sie ten trop

PC z kominkiem współdziała np. za pośrednictwem bufora (zasobnika).

Ale fakt, rodzaj ogrzewania ma znaczenie. PC "najlepiej się czuje" z podłogówką - choć inne systemy tez toleruje - z tym, że raczej niskotemperaturowe, no ale te sa raczej wszechobecne.

COŚ WIĘCEJ NA TEN TEMAT

podoba mi sie ten trop

jeżeli masz świadomość kosztów inwestycji i kosztów utrzymania PC to nic tylko robić

Nie musisz miec kotłowni. Zanim się zdecydujesz przeczytaj, niżej jest temat POMPA CIEPŁA.
nie mamy tylko jeszcze koncepcji co latem z ciepłą wodą (kiedy to nie grzeje sie w piecu).

Ja wzišłem stary bojler, pomalowałem go na czarno i umieœciłem na drewnianym rusztowaniu na wysokoœci ok. 3 m w osi wschód - zachód. Doprowadzenie wody - wężem ogrodowym, przez zawór zwrotny.

Pod bojlerem wokół rusztowania - deski tworzš kabinkę z przedsionkiem. W kabince na ziemi podest z drewnianych listew.

jakie fajne prysznice się latem bierze!

Aha, z jednej strony kabinki sš œliwy, z drugiej winogrona. Jednak nie zacieniajš one zbiornika - bojlera. (ok. 250 litrów)

COŚ WIĘCEJ NA TEN TEMAT

podoba mi sie ten trop

jeżeli masz świadomość kosztów inwestycji i kosztów utrzymania PC to nic tylko robić

Koszty PC (całość "kotłowni" ogrzewajacej Co i CWU) beda mniejsze niż samo przyłącze gazowe. Co rozumiesz przez "koszty utrzymania PC"? Tak sie skałada, że ich nie ma - w przeciwieństwie do kotła gazowego (przeglądy, kominiarz itp.)

Jeśli chodzi o koszty eksploatacyjne (ogrzewania) ta sa one porównywalne z kosztami ogrzewanai ekogroszkiem, czy drewnem.

Koszty PC (całość "kotłowni" ogrzewajacej Co i CWU) beda mniejsze niż samo przyłącze gazowe. Co rozumiesz przez "koszty utrzymania PC"? Tak sie skałada, że ich nie ma - w przeciwieństwie do kotła gazowego (przeglądy, kominiarz itp.)

Jeśli chodzi o koszty eksploatacyjne (ogrzewania) ta sa one porównywalne z kosztami ogrzewanai ekogroszkiem, czy drewnem.

od kosztów tego przyłącza to pewnie PC będzie tańsza ale od kotła olejowego to raczej nie, co do kosztów utrzymania PC to nie wiem jak wygląda kwestia serwisu czy przeglądów (nie chce mi się wierzyć że ich nie ma) tak czy inaczej pobiera prąd, z tego co czytałem wątki z wypowiedziami użytkowników na tym forum to rachunki za prąd mogą być dość wysokie

To tak jak z lodówką - brak kosztów serwisowych. Co do energii elektrycznej, to realnie licząc (przy CO i CWU) to płacisz 1/4 kosztów energii grzewczej.

Jak jest stosunkowo duża działka i mozna zainstalować kolektor poziomy, lub sa warunki dla wymiennika wodnego, to realne koszty całej instalacji PC (CO i CWU) mogą wynieść 35.000,- - licze dla domu około 150m2 powierzchni grzewczej.