monka 16.11.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę i drobno pokrojoną ugotowaną kapustę białą (gotujemy np. ćwiartkę i po ugotowaniu szatkujemy) sól i pieprz do smaku. Nałożyć farsz, zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1458074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.11.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 anna99 Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wyprubuję ten przepis w tym roku Ja zawsze gotuję bigos 5-7 dni... I nie dodaje przecieru pomidorowego (fuj...) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1458101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.11.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. Ja dorzucan koperek - baaaaajka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1458256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 16.11.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Ja dorzucan koperek - baaaaajka z koperkiem będą jeszcze lepsze, mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1458272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 16.11.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 ½ kostki masła Danap, co to jest? Hmm...ile tego masła ma być? 1/2 oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1458882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.11.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Nefer to urodzona "kobieta w kuchni".Zastanawiam się jaki przepis jej dac ,którego by nie znala?..............Tak jak obiecałem przepisze Wam coś czego na stołach wigilijnych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.11.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Nefer to urodzona "kobieta w kuchni".Zastanawiam się jaki przepis jej dac ,którego by nie znala?..............Tak jak obiecałem przepisze Wam coś czego na stołach wigilijnych nie ma. Dawaj, dawaj - wpadam w rutynę ( no bo to już będzie moja 14 Wigilia "własnoręczna") :) Warto czymś zabłysnąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 16.11.2006 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Te jajeczne krokiety są genialne w swojej prostocie. Muszę wypróbować! Dzięęęęęki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 17.11.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 anna99 Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wyprubuję ten przepis w tym roku Ja zawsze gotuję bigos 5-7 dni... I nie dodaje przecieru pomidorowego (fuj...) Do pieczonego bigosu nie wolno dodawać przecieru pomidorowego! To nie ta bajka! Osobiście polecam!!! A krokiety wypróbuję chyba dziś na obiad!!! (piątek przecież! ) anna99 Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wypróbuję ten przepis w tym roku A jak zrobisz za dużo (choć śmiem wątpić, bo jest pycha i rozchodzi sie szybko) to zapakuj w pojemniczki lub woreczki i zamroź na lepsze czasy. Rewelacja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 17.11.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.11.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie. Ja też, ja też - ale to jest na Sylwestra u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 17.11.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Czy ktoś robi na wigilie - kutie lub kluski z makiem ? Jeśli macie sprawdzone przepisy to koniecznie podajcie . czy kluski z makiem to sleziki? u mnie sa tylko nie wiem czy to o to chodzi, sleziki musza byc lekko podsuszone z makiem oczywiscie , przed samym podaniem wrzuca do wywaru z miodu wody soku z cytryny z rodzynkami... To? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 17.11.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Moja babcia zawsze jako ostatnie danie wigilijne podawała - kluski z makiem. Ale to był makaron domowy wymieszany z masą makową. Kluski z makiem SKŁADNIKI:-25 dag mąki-jedno jajko-sól-dwie łyżki masłaPonadto:1,5 szklanki maku3-4 łyżki płynnego miodu2 łyżki posiekanych migdałów2 łyżki posiekanych orzechów włoskich2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pom. oraz ok 2 łyzek pokrojonej w kostkę moreli suszonych2 łyżki rodzynek 1/2 laski waniliiale może być też gotowa masa makowa :winkPRZYGOTOWANIE:Mak sparz wrzącą wodą, przecedź, ponownie zalej wrzątkiem, pozostaw na noc. Następnego dnia dokładnie odcedź na sicie i dwa, trzy razy przepuść przez maszynkę do mięsa, używając sitka z małymi otworkami.Wymieszaj mak z cukrem lub miodem, dodaj do smaku olejek lub cukier waniliowy.Obierz i drobno posiekaj orzechy włoskie i laskowe oraz migdały, pokrój figi i daktyle. Bakalie dokładnie wymieszaj z przygotowanym makiem. Namocz rodzynki, a po osączeniu dodaj je do maku. Całość wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.Przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i odrobinę wody. Zagnieć twarde ciasto, rozwałkuj na stolnicy na cienki placek, stale podsypując mąką. Pokrój ciasto w pasy, a następnie posiekaj kluski "w zapałki". Wrzuć je do wrzącej osolonej wody, ugotuj, odcedź i przelej na sicie letnią wodą.W czasie kiedy kluski się gotują, stop w rondelku masło. Ugotowane kluski polej po odcedzeniu stopionym masłem, ostudź, wymieszaj z przygotowanym makiem z bakaliami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.11.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie. No u nas obowiązkowo na wielkanoc, tylko ze szczypiorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 17.11.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Hi, hi, a u nas z pietruszką się robiło Nefer proponowała z koperkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1459974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Nefer to urodzona "kobieta w kuchni".Zastanawiam się jaki przepis jej dac ,którego by nie znala?..............Tak jak obiecałem przepisze Wam coś czego na stołach wigilijnych nie ma. Dawaj, dawaj - wpadam w rutynę ( no bo to już będzie moja 14 Wigilia "własnoręczna") :) Warto czymś zabłysnąć proponuje Ci śledzia w sosie curry i szube(potrawa ze śledzia i warzyw)a na deser kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem.Wiem ,że Cie nie zaskocze ale na mojej Wigili robi wrażenie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1460395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 17.11.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 proponuje Ci śledzia w sosie curry i szube(potrawa ze śledzia i warzyw)a na deser kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem.Wiem ,że Cie nie zaskocze ale na mojej Wigili robi wrażenie. A co to są te kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem ? Koniecznie, podaj przepis na ten deser. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1460398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 proponuje Ci śledzia w sosie curry i szube(potrawa ze śledzia i warzyw)a na deser kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem.Wiem ,że Cie nie zaskocze ale na mojej Wigili robi wrażenie. o to są te kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem ? miąż z połowy pomarańcza usmażony bez skorki(skorka z miąszu)kluski z makiem i miodem i rodzynkami.Podawane na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1460411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 miąsz smaże na maśle dodaje ugotowane kluski,rodzynki,mak i miód.Wkładam do pustych połowek pomarańczy i podaje schłodzone.Wszysto polewam syropem klonowym.i tyle pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1460416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.11.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. jutro robię... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/7/#findComment-1460514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.