Gość elutek 11.12.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 z tuńczykiem jest jeszcze jedna fajna sałatka:tuńczyk + czerwona fasola z puszki + majonez + ewent. sól i pieprz a majonez - używam Winiary lub Hellmans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja uzywam winiary, bo helmansa zaraz wyczuja i nie chca go jesc. A co do kieleckiego to wiele dobrego o nim slyszalam ale u nas jest on nie do kupienia niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 11.12.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Bożonarodzeniowe inspiracje http://forum.muratordom.pl/bozonarodzeniowe-inspiracje-nasze-tradycje-stroiki-choinki,t36232-180.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.11.2009 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Uwielbiam swieta Bozego Narodzenia Zalozylam watek, zebysmy mogli powymieniac sie naszymi zwyczajami swiatecznymi, jakie tradycje swiateczne utrzymujecie np. ? Jakie potrawy beda na Waszych stolach? Czy i jak dekorujecie domki? Kiedy rozpoczynacie tak naprawde przygotowania? Pomysly na prezenty? A moze sprawdzone sposoby na sprawne i bezkolizyjne porzadki przedswiateczne? Piszcie, piszcie I podnosze hop do gory - pytania nadal aktualne i niezmiernie mnie interesuja odpowiedzi I to zarowno od Nowych osob, ktore doszly do forum w tym roku, jak rowniez od "Starych" bo moze cos pozmieniali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.11.2009 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 A, bylabym zapomniala, ja juz sie wprowadzam w swiateczny nastroj ogladajac i podczytujac "Nigelle Swiatecznie" -niedawno wydana u nas. (Jakby kto chcial to moge podac, w ktorej internetowej ksiegarni najtaniej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 05.11.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 A, bylabym zapomniala, ja juz sie wprowadzam w swiateczny nastroj ogladajac i podczytujac "Nigelle Swiatecznie" -niedawno wydana u nas. (Jakby kto chcial to moge podac, w ktorej internetowej ksiegarni najtaniej ) To ja poproszę o info. Pamiętam, że w świątecznym odcinku robiła ciasto z suszonymi śliwkami i miałam straszną ochotę je zrobić, ale zgubiłam przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 13.11.2009 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Melduje kolejna rzecz "inspirujaca" swiatecznie - dzis ukazal sie swiateczny numer "Martha Stewart Living", a w nim przepiekne swiateczne dekoracje ( oczywiscie z informacja, jak je zrobic) oraz przepisy na rozne swiateczne dania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 06.12.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Cześć! Czy ktoś sam robi ozdoby na święta? My kiedyś robiliśmy ozdoby na choinkę z suszonych owoców, z makaronu i masy solnej, malowaliśmy farbami w sprayu. Po kilku latach zostało mi już tylko kilka aniołków - reszta rozeszła się po rodzinie i znajomych Znajoma szydełkuje dzwonki, aniołki, "ubranka" na bombki! Śliczne! Coraz mniej mamy czasu na samodzielne robienie ozdób, jednak nie wyobrażam sobie kupnych potraw na stole stawiać! Poszukuję właśnie inspiracji! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 12.12.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Witam! Ja robię ozdoby - żadne cudenka, ale łańcuchy i wyklejanki z kolorowego papieru - mam dzieci w wieku przedszkolnym, więc to obowiązek. A jutro będziemy piekli pierniczki - to też mam zamiar powiesić na choince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.12.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 nastawiłam dzisiaj buraki na zakwas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 15.12.2009 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A ja wpadłam niedawno jak zrobić barszcz bez zakwasu Barszcz po prasku - ma niepowtarzalny smak . Łatwy w przygotowaniu . Będzie potrzebny sok z kwaszonych ogórków - dobry sok - bo to własnie od jego jakosci zależy smak barszczu. Kilka burakżw sredniej wielkosci gotujemy w łupinkach . Osobno gotujemy wywar z wlozczyznz mozna dodac suszone trroche namoczone grzyby, jablko ze skorka ale bez pestek . najlepiej organiczne , ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy - nie dodje soli bo sok z ogórków jest słony . Gdy buraczki miękkie, szudze, obieram , ścieram na tarce i ......zalewam kwasem z ogórków - tak zeby przykrył starte buraczki . Wywar z wloszyzny przecedzam , ale grzybki wkładam z powrotem. Do wywaru wkładam starte buraki , dodaje namoczoną przez noc i ugptpwaną fasolke , posypuję natką zielonej pietruszki lub jak ktos woli koperkiem i mam barszcz naturalny ale bez specjalnego bólu głowy - nad ktorym wszyscy sie rozpływają w komplementach . Ma pieky kolor i swietny smak - w sam raz na z a o s t r z e n i e apetytu. To samo robie gdy gotuję zupę - botwinke . Młode , ugotowane buraczki i udoszone lodygi zalewam sokiem z kwaszonych ogórków i wlewam do wywaru z warzyw gotowanych z pokrojonymi ziemniakami i odrobina kaszy jeczmiennej sredniej , też dodaje ugotowana fasolke i koszyczki kopru - takiego jakiego używa sie do kiszenia ogorkow plus smietana . Niepowtarzalny smak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 16.12.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę i drobno pokrojoną ugotowaną kapustę białą (gotujemy np. ćwiartkę i po ugotowaniu szatkujemy) sól i pieprz do smaku. Nałożyć farsz, zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. Ja taki farsz do którego dodaje jeszcze surowe żółtko +nac pietruszki .Bez kapusty.. Pakuje w rozbite wieprzowe kotlety .Schab rozbijam, przyprawiam .Na środek dość duzo farszu .Zawijam wszystko .Obwijam nicią ,panieruje i smarze ..trzeba potem nic ściągnąć przed podaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.12.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 nie robiłam ,ale znalazłam w przepisach Agnieszki Kręglickiej taki oto przepis na Barszcz czerwony Przepis na barszcz czerwony mojej mamy brzmi jak herezja, nie ma w nim ani wywaru, ani kostki rosołowej. To najłatwiejszy przepis na świecie, a jednocześnie zaręczam, że ma wspaniały kolor i głęboki, bogaty smak. Surowe buraki trzeba zetrzeć na tarce, zalać wodą, zagotować i ostudzić. Płyn odcedzić i odstawić. Buraki ponownie zalać wodą, zagotować i ostudzić, odcedzić. Połączyć oba płyny, doprawić masłem, czosnkiem, solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. I już. Naprawdę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.12.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Śledź czerwony - 4 sprawione (wymoczone bez skóry i ości) filety śledzia 3 cebule 70 ml oliwy lub oleju mała puszka koncentratu pomidorowego sól cukier słodka papryka pieprz ..............Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, nie zrumienić! Dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie odrobinę wody, żeby go rozprowadzić. Przyprawić i dusić chwilę. Ostudzić. Śledzie pokroić w kawałeczki i ułożyć w słoiku, przekładając cebulą. Odstawić na noc. Śledzie w cebuli podawać na kromce ciemnego chleba z masłem, można je przykryć sałatką z kiszonej kapusty z oliwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 20.12.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 http://img137.imageshack.us/img137/4579/mikoajzlodu.jpgZdrowia, szczęścia, pomyślności i niech dobroć wśród Was gości.By Wam wszystko pasowało...By kłopotów było mało...Byście zawsze byli zdrowi...By problemy były z głowy...By się wiodło znakomicie i wesołe było życie!Niech radość i pokój Świąt Bożego Narodzenia towarzyszy Wam przez cały Nowy Rok 2010. Życzymy, aby dla Was był to Rok szczęśliwy w osobiste doznania, spełnił zamierzenia i dążenia zawodowe i społeczne oraz by przyniósł wiele satysfakcji z własnych dokonań! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula74 29.12.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Śledź czerwony - 4 sprawione (wymoczone bez skóry i ości) filety śledzia 3 cebule 70 ml oliwy lub oleju mała puszka koncentratu pomidorowego sól cukier słodka papryka pieprz .............. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, nie zrumienić! Dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie odrobinę wody, żeby go rozprowadzić. Przyprawić i dusić chwilę. Ostudzić. Śledzie pokroić w kawałeczki i ułożyć w słoiku, przekładając cebulą. Odstawić na noc. Śledzie w cebuli podawać na kromce ciemnego chleba z masłem, można je przykryć sałatką z kiszonej kapusty z oliwą. ja tego śledzia robię pod hasłem ŚLEDŹ PO ROSYJSKU" BARDZO DOBRY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 13.01.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Ja zamierzam do soboty obrobic sie z porzadkami w domu, a w przyszlym tygodniu pieke pierniczki. Przepis mam sprawdzony z karmelem i kawa rozpuszczalnaja mam zamiar do soboty wyrobic sie z porzadkami w domku, a w przyszlym tygodniu mam zamiar piec pierniczki ze sprawdzonego przepisu w sklad, ktorego wchodzi karmel i kawa. Ostatnie pierniczki lezaly prawie rok i byly dobre. Tylko musze dokupic nowe foremki, bo te co mam sa malo swiateczne. magpie, co to za przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrkolek 15.01.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 co do tego barszczu wyżej, żona zrobiła, spróbowałem i jest naprawde godny polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.01.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Ja zamierzam do soboty obrobic sie z porzadkami w domu, a w przyszlym tygodniu pieke pierniczki. Przepis mam sprawdzony z karmelem i kawa rozpuszczalnaja mam zamiar do soboty wyrobic sie z porzadkami w domku, a w przyszlym tygodniu mam zamiar piec pierniczki ze sprawdzonego przepisu w sklad, ktorego wchodzi karmel i kawa. Ostatnie pierniczki lezaly prawie rok i byly dobre. Tylko musze dokupic nowe foremki, bo te co mam sa malo swiateczne. magpie, co to za przepis? TomKo tamten przepis wyrzucilam, bo teraz robie te drugie, ktore lezakuja (surowe ciasto) miesiac, bo sa lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 16.01.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Skoro tak twierdzisz, to wierzę na słowo. Tylko ta kawa z karmelem mnie zaintrygowała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.