Nefer 14.11.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Nefer, a masz jakis dobry sprawdzony przepis na pierniczki? W tym roku chcę pierwszy raz z moją niuńką upiec takie pierniczki, a nigdy tego nie robiłam. do pierniczków nigdy nie miałam cierpliwości - ale sprawdzę w mojej zacnej książce kucharskiej dziś to Ci podeślę. I spróbuję wyrwać od mojej koleżanki z pracy ( ma urlop do poniedziałku) - ona robi boskie pierniczki - przepis ma z Niemiec, mieszkała tam parę lat - pierniczki na spodzie z opłatka :) Cudo. Często zamieniamy się - ja jej uszka - ona mi pierniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Trochę marudzę, ale nie ma dla mnie większej nagrody jak mój teść zajadający się moimi uszkami :) Tak naprawdę to dla niego :) wazeliniarka uszka oczywiscie smazone w oleju????? moja babcia robiła takie ...mniam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Dzięki, Nefer...innych tez prosze o jakies fajne przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 14.11.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 teska , widze , ze sama znalazlas juz ten watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 14.11.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Nefer zainteresowaly mni Twoje Kresowe pochodzenie. Moje korzenie tez sa z Kresow Poludniowo Wschodnich. Z opowiadan wiem ze ze slodkosci min na swieta byly np. kutia, piszinger itd U mnie kutia wypadła ( nie lubię) ale stamtąd mam jeszcze zwyczaj Wielkanocny - na Wielkanoc jest również barszcz czerwony - bardzo ostry, słodki i jałowcowy :) ja robie makowki ( probowalam w zeszlym roku kutie , ale jakos nie moim guscie jest ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieno 14.11.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Jeżeli chodzi o zwyczaje to w moim domu w czasie kolacji nie można odchodzić od stolu, choćby się waliło paliło przed końcową modlitwą wstać nie można. U nas w domu jest tez ten zwyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieno 14.11.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Pamietam bedac malym ze babcia piekla piernik juz kilka dni przed swietami. Im dluzej lezal tym byl lepszy. Dodawala tam skorki pomaranczowa ktora sama robila i inne bakalie Pychota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 14.11.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Nefer, a masz jakis dobry sprawdzony przepis na pierniczki? W tym roku chcę pierwszy raz z moją niuńką upiec takie pierniczki, a nigdy tego nie robiłam. W moim domu pierniczki piecze się od zawsze wg tego przepisu PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 3 szkalnki mąki 1 szklanka płynnego miodu (podgrzać) ½ kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy piernikowej, imbir, cynemon, goździki Ja dodaję jeszcze ciemne kakao wtedy pierniczki mają ładny kolor Wyrobić ciasto, rozwałakować na ½ cm, wykroić, poukładać na lekko natłuszczonej blasze i piec 10-15 min w temperaturze 180˚C LUKIER BIAŁY 2 białka cukier puder lub cukier 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka gorącej wody Białka ubić dodać 2 razy przesiany cukier i pozostałe składniki i ucierać ok. 20 min. Smarować zimne pierniczki, a na to rodzynki, migdały, wszelkiego rodzaju posypki i piękne świateczne pierniki pachną cały miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 14.11.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Czy ktoś robi na wigilie - kutie lub kluski z makiem ? Jeśli macie sprawdzone przepisy to koniecznie podajcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 14.11.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Jeżeli chodzi o zwyczaje to w moim domu w czasie kolacji nie można odchodzić od stolu, choćby się waliło paliło przed końcową modlitwą wstać nie można. U nas w domu jest tez ten zwyczaj u mnie tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieno 14.11.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A czy u Was jest 12 dan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 ½ kostki masła Danap, co to jest? Hmm...ile tego masła ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 14.11.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A czy u Was jest 12 dan CO NAJMNIEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 14.11.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A czy u Was jest 12 dan CONAJMNIEJ Znaczy sie apetyt macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 14.11.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A czy u Was jest 12 dan CONAJMNIEJ Znaczy sie apetyt macie znaczy sie , smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.11.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 U nas też minimum 12 potraw. Jakoś nigdy nam sie nie udało żeby było dokładnie 12. Zresztą nie wiadomo jak liczyć. Czy kompot, chleb i ciasto też się wlicza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 14.11.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 U nas też minimum 12 potraw. Jakoś nigdy nam sie nie udało żeby było dokładnie 12. Zresztą nie wiadomo jak liczyć. Czy kompot, chleb i ciasto też się wlicza ? no wlasnie od kiedy moje male jeszcze wtedy dzieci zaczely liczyc wszystko , lacznie z sianem mamy co roku ponad 20 potraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 14.11.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 U nas też minimum 12 potraw. Jakoś nigdy nam sie nie udało żeby było dokładnie 12. Zresztą nie wiadomo jak liczyć. Czy kompot, chleb i ciasto też się wlicza ? no wlasnie od kiedy moje male jeszcze wtedy dzieci zaczely liczyc wszystko , lacznie z sianem mamy co roku ponad 20 potraw siano to dajcie Długiemu dla kozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 14.11.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 U nas też minimum 12 potraw. Jakoś nigdy nam sie nie udało żeby było dokładnie 12. Zresztą nie wiadomo jak liczyć. Czy kompot, chleb i ciasto też się wlicza ? no wlasnie od kiedy moje male jeszcze wtedy dzieci zaczely liczyc wszystko , lacznie z sianem mamy co roku ponad 20 potraw siano to dajcie Długiemu dla kozy siano jest dla swinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.11.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 śliwki w occie jako przystawka,jasiek ze śliwkami, pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts