Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boze Narodzenie

mbz

Recommended Posts

Nefer, a masz jakis dobry sprawdzony przepis na pierniczki? W tym roku chcę pierwszy raz z moją niuńką upiec takie pierniczki, a nigdy tego nie robiłam.

do pierniczków nigdy nie miałam cierpliwości - ale sprawdzę w mojej zacnej książce kucharskiej dziś to Ci podeślę.

I spróbuję wyrwać od mojej koleżanki z pracy ( ma urlop do poniedziałku) - ona robi boskie pierniczki - przepis ma z Niemiec, mieszkała tam parę lat - pierniczki na spodzie z opłatka :):) Cudo. Często zamieniamy się - ja jej uszka - ona mi pierniczki.

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nefer zainteresowaly mni Twoje Kresowe pochodzenie. Moje korzenie tez sa z Kresow Poludniowo Wschodnich. Z opowiadan wiem ze ze slodkosci min na swieta byly np. kutia, piszinger itd

U mnie kutia wypadła ( nie lubię) ale stamtąd mam jeszcze zwyczaj Wielkanocny - na Wielkanoc jest również barszcz czerwony - bardzo ostry, słodki i jałowcowy :):)

ja robie makowki ( probowalam w zeszlym roku kutie , ale jakos nie moim guscie jest )

Nefer, a masz jakis dobry sprawdzony przepis na pierniczki? W tym roku chcę pierwszy raz z moją niuńką upiec takie pierniczki, a nigdy tego nie robiłam.

W moim domu pierniczki piecze się od zawsze wg tego przepisu

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

3 szkalnki mąki

1 szklanka płynnego miodu (podgrzać)

½ kostki masła

1 szklanka cukru pudru

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 torebka przyprawy piernikowej, imbir, cynemon, goździki

Ja dodaję jeszcze ciemne kakao wtedy pierniczki mają ładny kolor

Wyrobić ciasto, rozwałakować na ½ cm, wykroić, poukładać na lekko natłuszczonej blasze i piec 10-15 min w temperaturze 180˚C

LUKIER BIAŁY

2 białka

cukier puder lub cukier

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka gorącej wody

Białka ubić dodać 2 razy przesiany cukier i pozostałe składniki i ucierać ok. 20 min. Smarować zimne pierniczki, a na to rodzynki, migdały, wszelkiego rodzaju posypki i piękne świateczne pierniki pachną cały miesiąc :D

U nas też minimum 12 potraw. Jakoś nigdy nam sie nie udało żeby było dokładnie 12. Zresztą nie wiadomo jak liczyć. Czy kompot, chleb i ciasto też się wlicza ?

no wlasnie :roll:

od kiedy moje male jeszcze wtedy dzieci zaczely liczyc wszystko , lacznie z sianem :lol: mamy co roku ponad 20 potraw :D

U nas też minimum 12 potraw. Jakoś nigdy nam sie nie udało żeby było dokładnie 12. Zresztą nie wiadomo jak liczyć. Czy kompot, chleb i ciasto też się wlicza ?

od kiedy moje male jeszcze wtedy dzieci zaczely liczyc wszystko , lacznie z sianem :lol: mamy co roku ponad 20 potraw :D

siano to dajcie Długiemu dla kozy :lol:

siano to dajcie Długiemu dla kozy :lol:

siano jest dla swinki :p