Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boze Narodzenie


mbz

Recommended Posts

Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają :lol: są to krokiety z jajkami.

Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy 8)

farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę i drobno pokrojoną ugotowaną kapustę białą (gotujemy np. ćwiartkę i po ugotowaniu szatkujemy) sól i pieprz do smaku.

Nałożyć farsz, zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają :lol: są to krokiety z jajkami.

Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy 8)

farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku.

Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej.

Ja dorzucan koperek - baaaaajka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nefer to urodzona "kobieta w kuchni".Zastanawiam się jaki przepis jej dac ,którego by nie znala?..............Tak jak obiecałem przepisze Wam coś czego na stołach wigilijnych nie ma.

Dawaj, dawaj - wpadam w rutynę ( no bo to już będzie moja 14 Wigilia "własnoręczna") :):) Warto czymś zabłysnąć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

anna99

Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wyprubuję ten przepis w tym roku :wink:

Ja zawsze gotuję bigos 5-7 dni... I nie dodaje przecieru pomidorowego (fuj...)

 

Do pieczonego bigosu nie wolno dodawać przecieru pomidorowego! To nie ta bajka!

 

Osobiście polecam!!!

 

A krokiety wypróbuję chyba dziś na obiad!!! :wink: (piątek przecież! :lol: )

 

anna99

Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wypróbuję ten przepis w tym roku

 

A jak zrobisz za dużo (choć śmiem wątpić, bo jest pycha i rozchodzi sie szybko) to zapakuj w pojemniczki lub woreczki i zamroź na lepsze czasy. Rewelacja!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają :lol: są to krokiety z jajkami.

Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy 8)

farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku.

Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej.

A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają :lol: są to krokiety z jajkami.

Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy 8)

farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku.

Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej.

A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie.

Ja też, ja też - ale to jest na Sylwestra u mnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś robi na wigilie - kutie lub kluski z makiem ? Jeśli macie sprawdzone przepisy to koniecznie podajcie :p.

czy kluski z makiem to sleziki? u mnie sa

:D tylko nie wiem czy to o to chodzi, sleziki musza byc lekko podsuszone z makiem oczywiscie , przed samym podaniem wrzuca do wywaru z miodu wody soku z cytryny z rodzynkami... To?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia zawsze jako ostatnie danie wigilijne podawała - kluski z makiem. Ale to był makaron domowy wymieszany z masą makową.

 

Kluski z makiem

SKŁADNIKI:

-25 dag mąki

-jedno jajko

-sól

-dwie łyżki masła

Ponadto:

1,5 szklanki maku

3-4 łyżki płynnego miodu

2 łyżki posiekanych migdałów

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pom. oraz ok 2 łyzek pokrojonej w kostkę moreli suszonych

2 łyżki rodzynek

1/2 laski wanilii

ale może być też gotowa masa makowa :wink

PRZYGOTOWANIE:

Mak sparz wrzącą wodą, przecedź, ponownie zalej wrzątkiem, pozostaw na noc. Następnego dnia dokładnie odcedź na sicie i dwa, trzy razy przepuść przez maszynkę do mięsa, używając sitka z małymi otworkami.

Wymieszaj mak z cukrem lub miodem, dodaj do smaku olejek lub cukier waniliowy.Obierz i drobno posiekaj orzechy włoskie i laskowe oraz migdały, pokrój figi i daktyle. Bakalie dokładnie wymieszaj z przygotowanym makiem. Namocz rodzynki, a po osączeniu dodaj je do maku. Całość wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.

Przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i odrobinę wody. Zagnieć twarde ciasto, rozwałkuj na stolnicy na cienki placek, stale podsypując mąką. Pokrój ciasto w pasy, a następnie posiekaj kluski "w zapałki". Wrzuć je do wrzącej osolonej wody, ugotuj, odcedź i przelej na sicie letnią wodą.

W czasie kiedy kluski się gotują, stop w rondelku masło. Ugotowane kluski polej po odcedzeniu stopionym masłem, ostudź, wymieszaj z przygotowanym makiem z bakaliami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają :lol: są to krokiety z jajkami.

Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy 8)

farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku.

Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej.

A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie.

No u nas obowiązkowo na wielkanoc, tylko ze szczypiorkiem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nefer to urodzona "kobieta w kuchni".Zastanawiam się jaki przepis jej dac ,którego by nie znala?..............Tak jak obiecałem przepisze Wam coś czego na stołach wigilijnych nie ma.

Dawaj, dawaj - wpadam w rutynę ( no bo to już będzie moja 14 Wigilia "własnoręczna") :):) Warto czymś zabłysnąć :)

 

 

proponuje Ci śledzia w sosie curry i szube(potrawa ze śledzia i warzyw)a na deser kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem.Wiem ,że Cie nie zaskocze ale na mojej Wigili robi wrażenie.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

proponuje Ci śledzia w sosie curry i szube(potrawa ze śledzia i warzyw)a na deser kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem.Wiem ,że Cie nie zaskocze ale na mojej Wigili robi wrażenie.

 

o to są te kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem ? :roll:

 

 

miąż z połowy pomarańcza usmażony bez skorki(skorka z miąszu)kluski z makiem i miodem i rodzynkami.Podawane na zimno. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają :lol: są to krokiety z jajkami.

Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy 8)

farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku.

Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej.

jutro robię... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...