monka 16.11.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę i drobno pokrojoną ugotowaną kapustę białą (gotujemy np. ćwiartkę i po ugotowaniu szatkujemy) sól i pieprz do smaku. Nałożyć farsz, zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.11.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 anna99 Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wyprubuję ten przepis w tym roku Ja zawsze gotuję bigos 5-7 dni... I nie dodaje przecieru pomidorowego (fuj...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.11.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. Ja dorzucan koperek - baaaaajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 16.11.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Ja dorzucan koperek - baaaaajka z koperkiem będą jeszcze lepsze, mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 16.11.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 ½ kostki masła Danap, co to jest? Hmm...ile tego masła ma być? 1/2 oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.11.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Nefer to urodzona "kobieta w kuchni".Zastanawiam się jaki przepis jej dac ,którego by nie znala?..............Tak jak obiecałem przepisze Wam coś czego na stołach wigilijnych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.11.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Nefer to urodzona "kobieta w kuchni".Zastanawiam się jaki przepis jej dac ,którego by nie znala?..............Tak jak obiecałem przepisze Wam coś czego na stołach wigilijnych nie ma. Dawaj, dawaj - wpadam w rutynę ( no bo to już będzie moja 14 Wigilia "własnoręczna") :) Warto czymś zabłysnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 16.11.2006 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Te jajeczne krokiety są genialne w swojej prostocie. Muszę wypróbować! Dzięęęęęki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 17.11.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 anna99 Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wyprubuję ten przepis w tym roku Ja zawsze gotuję bigos 5-7 dni... I nie dodaje przecieru pomidorowego (fuj...) Do pieczonego bigosu nie wolno dodawać przecieru pomidorowego! To nie ta bajka! Osobiście polecam!!! A krokiety wypróbuję chyba dziś na obiad!!! (piątek przecież! ) anna99 Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wypróbuję ten przepis w tym roku A jak zrobisz za dużo (choć śmiem wątpić, bo jest pycha i rozchodzi sie szybko) to zapakuj w pojemniczki lub woreczki i zamroź na lepsze czasy. Rewelacja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 17.11.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.11.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie. Ja też, ja też - ale to jest na Sylwestra u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 17.11.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Czy ktoś robi na wigilie - kutie lub kluski z makiem ? Jeśli macie sprawdzone przepisy to koniecznie podajcie . czy kluski z makiem to sleziki? u mnie sa tylko nie wiem czy to o to chodzi, sleziki musza byc lekko podsuszone z makiem oczywiscie , przed samym podaniem wrzuca do wywaru z miodu wody soku z cytryny z rodzynkami... To? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 17.11.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Moja babcia zawsze jako ostatnie danie wigilijne podawała - kluski z makiem. Ale to był makaron domowy wymieszany z masą makową. Kluski z makiem SKŁADNIKI:-25 dag mąki-jedno jajko-sól-dwie łyżki masłaPonadto:1,5 szklanki maku3-4 łyżki płynnego miodu2 łyżki posiekanych migdałów2 łyżki posiekanych orzechów włoskich2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pom. oraz ok 2 łyzek pokrojonej w kostkę moreli suszonych2 łyżki rodzynek 1/2 laski waniliiale może być też gotowa masa makowa :winkPRZYGOTOWANIE:Mak sparz wrzącą wodą, przecedź, ponownie zalej wrzątkiem, pozostaw na noc. Następnego dnia dokładnie odcedź na sicie i dwa, trzy razy przepuść przez maszynkę do mięsa, używając sitka z małymi otworkami.Wymieszaj mak z cukrem lub miodem, dodaj do smaku olejek lub cukier waniliowy.Obierz i drobno posiekaj orzechy włoskie i laskowe oraz migdały, pokrój figi i daktyle. Bakalie dokładnie wymieszaj z przygotowanym makiem. Namocz rodzynki, a po osączeniu dodaj je do maku. Całość wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.Przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i odrobinę wody. Zagnieć twarde ciasto, rozwałkuj na stolnicy na cienki placek, stale podsypując mąką. Pokrój ciasto w pasy, a następnie posiekaj kluski "w zapałki". Wrzuć je do wrzącej osolonej wody, ugotuj, odcedź i przelej na sicie letnią wodą.W czasie kiedy kluski się gotują, stop w rondelku masło. Ugotowane kluski polej po odcedzeniu stopionym masłem, ostudź, wymieszaj z przygotowanym makiem z bakaliami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.11.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. A ja taki farsz wkładam do ładnie rozciętych i wydrążonych połówek skorupek jajka (troszkę białka można zostawić. Potem jeszcze trochę bułki tartej na wierzch i podsmażam (na maśle) i to się nazywa jajka faszerowane. Ale raczej nie na Boże Narodzenie. No u nas obowiązkowo na wielkanoc, tylko ze szczypiorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 17.11.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Hi, hi, a u nas z pietruszką się robiło Nefer proponowała z koperkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Nefer to urodzona "kobieta w kuchni".Zastanawiam się jaki przepis jej dac ,którego by nie znala?..............Tak jak obiecałem przepisze Wam coś czego na stołach wigilijnych nie ma. Dawaj, dawaj - wpadam w rutynę ( no bo to już będzie moja 14 Wigilia "własnoręczna") :) Warto czymś zabłysnąć proponuje Ci śledzia w sosie curry i szube(potrawa ze śledzia i warzyw)a na deser kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem.Wiem ,że Cie nie zaskocze ale na mojej Wigili robi wrażenie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 17.11.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 proponuje Ci śledzia w sosie curry i szube(potrawa ze śledzia i warzyw)a na deser kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem.Wiem ,że Cie nie zaskocze ale na mojej Wigili robi wrażenie. A co to są te kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem ? Koniecznie, podaj przepis na ten deser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 proponuje Ci śledzia w sosie curry i szube(potrawa ze śledzia i warzyw)a na deser kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem.Wiem ,że Cie nie zaskocze ale na mojej Wigili robi wrażenie. o to są te kokilki pomarańczowe z kluskami i makiem ? miąż z połowy pomarańcza usmażony bez skorki(skorka z miąszu)kluski z makiem i miodem i rodzynkami.Podawane na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 miąsz smaże na maśle dodaje ugotowane kluski,rodzynki,mak i miód.Wkładam do pustych połowek pomarańczy i podaje schłodzone.Wszysto polewam syropem klonowym.i tyle pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.11.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jest u nas taka jedna potrawa na którą wszyscy czekają są to krokiety z jajkami. Robi sie je bardzo prosto, ciasto to wiadomo, jak na naleśniki ... my smażymy na małej patelni żeby nie wyszły za wielkie i żeby było lżej spróbować wszystkie potrawy farsz bardzo prosty: ugotowane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do tego podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Zawinąć naleśniki i podsmażyć na patelni najpierw obtaczająć je w jajku i bułce tartej. jutro robię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.