Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

mamy u nas problemik- pomóżcie co wybrac, co lepsze jest do wody- instalacja solarna czy przepływowe elektryczne ogrzewacze wody?czytam dużo znalazłam co do solarów ale do tych ogrzewaczy jakoś nic nie umię znaleść-głównie chodzi mi o koszty urzytkowania-rachunki za prąd........dziękuję za jakiekolwiek info.

https://forum.murator.pl/topic/65733-co-lepsze-do-grzania-wody-instalacje-solarne-czy-przep%C5%82ywowe/

Witam wszystkich

mamy u nas problemik- pomóżcie co wybrac, co lepsze jest do wody- instalacja solarna czy przepływowe elektryczne ogrzewacze wody?czytam dużo znalazłam co do solarów ale do tych ogrzewaczy jakoś nic nie umię znaleść-głównie chodzi mi o koszty urzytkowania-rachunki za prąd........dziękuję za jakiekolwiek info.

solar nie dziala caly rok i musisz zastosowac jeszcze np elektryczne podgrzewanie wody. Z opini na forum wynika ze solar zwraca sie bardzo dlugo i raczej nie warto.

No chyba, że zastosować elektroniczne, fakt że tez na "fazę" i drogie - ale za to bardziej ekonomiczne.
  • 2 weeks później...
Witam. Kolektory sloneczne są caloroczne, a więc wystarczy tylko dogrzać .Natomiast przepływowe dzialają ''dobrze '', przy dobrym przeplywie wody przez urządzenie.Osobiście jestem za kolektorem.
Idealne, ale drogie inwestycyjnie, to rozwiazanie kombinowane. Solary i na "ciepłej wodzie" zainstalowane elektroniczne przepływówki.