Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor okien?????

aneta7311

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, chciałam naturalną dachówkę-czyli pomarańczowo-ceglastą, ale po obejrzeniu kilku porośniętych mchem, porostami i czym tam jeszcze.... naturalnych dachów wybrałam czerwoną angobę bo brąz mi raczej nie pasował. No i mam :-?

Witam

mam podobny problem. Też będę miała dachówkę czerwoną angobę Bogena (za kilka dni zaczną układać) i też nie wiem jaki kolor okien dobrać. Jesli chodzi o kolor to nie bardzo miałam wybór (zalecenie konserwatora zabytków, że musi być czerwona). Co do okien mam dowolność, ale równiez (tzn. tak jak Anetce) nie podobają mi się okna białe. Anetko- co zdecydowałaś? Jeśli możesz pochwal sie swoim dachem (zdjęcia całego domu tez mile widziane :D . Dorota

My dobraliśmy kolor okien do dachówki w bardzo prosty i praktyczny sposób:

- do producenta okien (już wybranego ostatecznie) zabraliśmy dachówkę i przymierzaliśmy do próbników. W razie wątpliwości prosiliśmy o większy odcinek, w kilku przypadkach nawet przymierzaliśmy do gotowych drzwi, czy okien. Pogoda nam dodatkowo sprzyjała, bo generalnie było pochmurno, ale często przez chmurki prześwitywało słonko, więc mogliśmy wszystkie odcienie nas interesujące "wydobyć i zestawić" z dachem. Tak samo można postąpić z kolorem elewacji, rynien, blachy na okucia...

Pozdrawiam!

:D :D :D

P.S.:

Jeśli chodzi o nasz wybór, to mamy czerwoną angobę i okna w ciepłym kolorze wpadającym w lekki pomarańcz, do tego rynny w kolorze miedzianym - zestawienie kolorystyczne wg nas jak najbardziej trafione. Niestety wszystko będzie widać po montażu stolarki i wykonaniu elewacji.