Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakich drzewek, roslin nie lubią KOMARY ???

Recommended Posts

Witajcie! co Posadzić oraz w jaką porę roku aby komary trzymały się z daleka od mojego domku? A może są jakieś drzewka i rośliny nie lubiane też przez muchy, pszczoły, mrówki i inne owadziątka?:roll: Nie to że je nie lubię, ale niech sobie zostaną w lesie i na łąkach. Pozdrawiam. Janusz

Dziewannę coby nie było myszy, piołun dla odpchlenia, no jeszcze aksamitkę celem wytępienia nicieni :D

A tego, co napisałeś to nie odstraszysz. A co, u licha, są Ci winne pszczoły?

Coś mi się obiło o uszy ze jest coś zielonego, rosnącego za czym komary nie przepadają za bardzo :roll: widocznie się mylę :cry:

Coś mi się obiło o uszy ze jest coś zielonego, rosnącego za czym komary nie przepadają za bardzo :roll: widocznie się mylę :cry:

Jest taka roślina,

to komarzyca( Plektrantus),

a komary nie przepadają za nią ponieważ dla nich nieładnie pachnie,

ładna roslina, ozdobna z liści

szczególnie ciekawie wygląda w kompozycji z pelargoniami, petuniami...itp...na balkonach i tarasach

popularna, jednoroczna,

Jest mała, więc należy posadzić kilka ,

na pewno nie spowoduje, że komary wyniosą się z ogrodu,

ale dadzą nam spokój , kiedy będziemy w jej pobliżu.

A do zwabienia motyli póznym latem , polecam też rozchodniki.....

:D

Komary bardzo nie lubią sosen.

Cały szkopuł w tym ze nie lubia tylko tych sosen które rosna na piaszczystych wydmach :-( i w kolo których nie mam zbiorników wodnych.

Co do reszty to jakoś nie stwierdzilem jakiegoś wpływu . Teoretycznie powinien dzialać odstraszajaco czarny bez, sumak, komarowiec( nie wiem jaka jest botaniczna nazwa ale u mnie na targu ( ursus) sprzedawali pod taka nazwa :-)

Co do pszczol to nie wiem, ale jest to problem bo pszczoly pelnia szczegolna role w przyrodzie. Nawet w uprawach pod oslonami roslin typu gipsphila, ktore traca walory handlowe po "inwazji" pszczol, stosuje sie jedynie specjalne siatki na wietrzniki i na tym koniec. No ale na otwartej przestrzeni jest to przeciez nierealne.

Generalnie zalezy jaki jest sasiad i jaka duza dzialka, bo jesli jest mozliwosc to moglby przestawic ule w odleglejsze miejsce. Osobiscie znam przypadek kiedy sprawa pewnego mojego znajmego przeciw pszczelarzowi skonczyla sie w sadzie...

a mnie miejscowi poradzili posadzić orzech włoski, podobno wszelkiej maści owady, a szczególnie muchy, nie lubią zapachu jego liści... i gdzieś w literaturze znalezionej w necie znalazłam tego potwierdzenie.

A czy zadziała? zobaczę za parę lat jak mój orzech urośnie :)

Komary bardzo nie lubią sosen.

Cały szkopuł w tym ze nie lubia tylko tych sosen które rosna na piaszczystych wydmach :-( i w kolo których nie mam zbiorników wodnych.

Co do reszty to jakoś nie stwierdzilem jakiegoś wpływu . Teoretycznie powinien dzialać odstraszajaco czarny bez, sumak, komarowiec( nie wiem jaka jest botaniczna nazwa ale u mnie na targu ( ursus) sprzedawali pod taka nazwa :-)

Komary nie lubią suszy!

Ich naturalnym miejscem lęgowym są zbiorniki wodne, nawet najmniejsze kałuże, tereny o dużej wilgotności powietrza. I tam właśnie instynkt karze im się " osoedlać" i rozmnażać.

Więc tak naprawdę żadna roślina nie wyeliminuje komarzego sexowania i wizyt, a jedynie odstraszy je = zniechęci brak zbiorników wodnych na działce i w sąsiedztwie ! :D

Mnie, skutecznie pomaga łykanie B complex ( a mam alergię na komary i bąble wielkości mandarynki po nakłuciu komarzycy).

No i mam zaplanowany cały ogródek :D Dookoła będą Sosny i Orzechy włoskie. Potem gdzie nie gdzie Czeremcha i Czarny Bez, między nimi Budleje Davida i Rozchodniki. Na tarasie Pelargonia "moscito shocker " i Komarzyca (Plektrantus), a na oknach od wewnątrz Dziewannę, Piołun oraz Aksamitkę :roll: B complex tez nie zaszkodzi brać :roll: Dorzucę OFF na długie letnie wieczory i jestem ustawiony :lol:

Dzięki Wielkie za pomoc i porady, a jednak siła W forum drzemie.

Czekam na dalsze propozycje :wink:

Pozdrawiam. Janusz

Komary nie lubią suszy!

Ich naturalnym miejscem lęgowym są zbiorniki wodne, nawet najmniejsze kałuże, tereny o dużej wilgotności powietrza. I tam właśnie instynkt karze im się " osoedlać" i rozmnażać.

Więc tak naprawdę żadna roślina nie wyeliminuje komarzego sexowania i wizyt, a jedynie odstraszy je = zniechęci brak zbiorników wodnych na działce i w sąsiedztwie ! :D

Haniu wszystko się zgadza ale tylko jesli w tych 'kałużach' nie ma ryb. Dla nich larwy komarów to prawdziwy rarytas. :D Wobec tego moja propozycja - zarybiajmy wszelkie kałuże. :wink: