ewa i aleksander 10.11.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No wlasnie.Sa juz u nas w Polsce firmy ktore wymieniaja palniki w kotlach olejowych na palniki do peletow.Czyli z kotla na olej robia kociol na pelety.Czy ktos ma juz jakies doswiadczenie w tej sprawie?Za wymiane w naszym Buderusie Logano chca jakies 6-7 tysiecy plus wat.Czy to sie oplaca i czy bedzie dzialac tak jak firma obiecuje.Prosze o wszelkie opinie ,najlepiej poparte doswiadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.11.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No wlasnie.Sa juz u nas w Polsce firmy ktore wymieniaja palniki w kotlach olejowych na palniki do peletow. Czyli z kotla na olej robia kociol na pelety. Czy ktos ma juz jakies doswiadczenie w tej sprawie? Za wymiane w naszym Buderusie Logano chca jakies 6-7 tysiecy plus wat. Czy to sie oplaca i czy bedzie dzialac tak jak firma obiecuje. Prosze o wszelkie opinie ,najlepiej poparte doswiadczeniem. kocioł olejowy jest to z reguły okrągłe pudło do którego jest wkładany na tzw drzwiach kotłowych palnik olejowy. Wystarczy go zdemontować (kilka śrub) i w to miejsce zamontować palnik do pelletów. I macie kocioł buderusa na pellets... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 10.11.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No nie tak prosto Mały. To są inne srednice i przeróbka jest bardziej kłopotliwa........ i chyba pozbawiona sensu. W tej chwili relacja plety - olej nie jest powalająca na kolana (nie wiadomo co będzie z akcyzą na olej) i oszczędności mogą być nie tak duże. Jeżeli w kotłowni jest miejsce, radziłbym zainstalować kocioł retortowy na ekogroszek i zostawić kocioł olejowy jako rezerwę. W kosztach wyjdzie na to samo co instalowanie palnika na pelety, a róznica w kosztach eksploatacyjnych bedzie znacząca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.11.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 dowiedz się w Viessmanie w Mysłowicach, dwa lata temu testowali przez miesiąc szwecki palnik na pelety w kotle olejowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.11.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No nie tak prosto Mały. To są inne srednice i przeróbka jest bardziej kłopotliwa........ i chyba pozbawiona sensu. W tej chwili relacja plety - olej nie jest powalająca na kolana (nie wiadomo co będzie z akcyzą na olej) i oszczędności mogą być nie tak duże. Jeżeli w kotłowni jest miejsce, radziłbym zainstalować kocioł retortowy na ekogroszek i zostawić kocioł olejowy jako rezerwę. W kosztach wyjdzie na to samo co instalowanie palnika na pelety, a róznica w kosztach eksploatacyjnych bedzie znacząca. Pozdrawiam Hmmm... tak sądzisz? Moi znajomi (serwisanci Budka) robią to coraz częściej... Kwestia doboru palnika - bo wiadomo, że nie każdy będzie pasował. Co do kosztów... ostatnio będąc u klientki dowiedziałem się że na domek 200m2 oleju zakupionego za 7 tys zł (2,30/l) nie starczyło(na sezon oczywiście). A kolega pali pelletem przy podobnej powierzchni wcale mnie oszczędzając i wychodzi mu ok. 1 tony na 5 tygodni...( 1t = 650,-zł). Nie ma różnicy? Zresztą co do przerówki - co za filozofia podejść do jakiegokolwiek ślusarza celem dorobienia ""drzwi kotłowych"? Chyba, że się komuś naprawdę nie chce... PS tak samo można tam zamontować palnik na gaz ziemny czy też na ekogroszek. Gorzej jakbyś np ten numer chciał zrobić z Viessmannem Vitogasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 10.11.2006 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Wyczytalam ze tona peletow w worach 25 kg kosztuje jakies 400zl.Wiec jesli to prawda to moze jednak roznica jest jednak powalajaca.Zeszlej zimy za ogrzanie domu 220m[sciana 3w ,12cm styropianu i dach z welna 20cm] wyszlo nam ok 7000zl.Co bedzie w tym roku skoro olej ma podrozec?Pytanie czy taka przerobka bedzie dzialac niezawodnie.Jak cos schrzania w trakcie przerabiania tych drzwiczek to czlowiek zostanie z reka w nocniku;bez oleju i bez peletow!Niemniej pomysl na drugi piec rownolegle do Buderusa tez godzien rozwazenia i to wie czy to nie jest to wlasciwe wyjscie.Dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 10.11.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 maly palnik na ekogroszek w czym takim ? a kto to i jak bedzie czyscil ?peletst rozumiemno ja bym jednak zastanowil sie nad takim piecem z podajnikiem co mozna w nim i peletsy i ekogroszek spalac np ling no chyba ze chcecie zeby bylo czysto i komfortowo to kupcie jakis piec na peletsy z automatycznym rozpalaniem wykozystajcie czesc miejsca po oleju - niewiem ile zbiornikow macie i skladujcie tam peletsy mozecie tez tam podlaczyc specjalny podajnik do peletsow i wtedy w komforcie prawie nie bedzie sie roznic od olejuale to juz drozsze rozwiazanie jak chcecie wydac 7-8 tys to kupcie zwykly piec z podajnikiem i tylea 2 rezerowy piec zawsze moze sie przydac (moze olej kiedys stanieje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 10.11.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Cena peletu na poziomie 400zł/t, to już jest niestety odległa przeszłość. Podobno "chodzi" ostatnio po 800zł/t. Zamieniając olej na pelety zużycie wyniosłoby 7,1t, w cenie 800zł/t daje to koszt 5680zł, a więc różnica w kosztach 1320zł. Przy cenie przeróbki na poziomie 8500zł (może błędnie, ale przyjąłem 22% VAT), to czas amortyzacji wyniesie 6,4 lat. W tej sytuacji lepiej za kwotę 8500 lepiej kupić kocioł na ekogroszek i mieć dwa kotły (ten olejowy wcale nie jest taki głupi, tylko ta cena oleju...).Oczywiście zaraz odezwa się ci co kupują pelet po 500zł od znajomego, bez VATu itp. Tylko, ze to nie ma nic wspólnego z normalnym rynkiem. Mały z zasady dajesz dobre i fachowe rady, ale z tą adaptacją kotła olejowego do palnika na ekogroszek, to trochę się zagalopowałeś. Chyba że wiesz coś o typowych, nadmuchowych palnikach na ekogroszek. Ja jeszcze o takich nie słyszałem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.11.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Kombinujcie jak chcecie - ja daję informację od ludzi którzy to montują... Nie mój problem - zawsze można dorzucić jeszcze z 5-7 tys zł na nowy kocioł z osprzętem. Swoją drogą - jaka jest temperatura płomienia w olejaku, a jaka w pelletsiaku? Co do czyszczenia - tak poważnie - naprawdę dla niektórych otworzyć drzwiczki kotłowe to taki problem? To przecież tylko 2-4 śruby... Że nie wspomnę o tym co napisałem wyżej "Kwestia doboru palnika - bo wiadomo, że nie każdy będzie pasował". Kocioł na ekogroszek/pellets to "pudło" ze stali kotłowej (z reguły" w płaszczu którego krąży woda podgrzewana przez jakiś tam palnik. Kocioł na olej to równiez podobne "pudło" tylko że palik jest na inne paliwo - sam do swojego fexa nie zastanawiałbym się nad zmianą palnika (jakby mnie było stać zarówno na to urządzenie ja i na opał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 11.11.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Już Mały lepiej nie ciągnij tego wątku, bo zaczynasz przyciemniać. Do kotła olejowego można zastosować tylko palnik nadmuchowy. Palniki retortowe na ekogroszek absolutnie się nie nadają do tego.Ja mam również poważne wątpliwości co do palników nadmuchowych na pelety. Uważam, że to nie jest do końca sprawdzona konstrukcja.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.11.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Już Mały lepiej nie ciągnij tego wątku, bo zaczynasz przyciemniać. Do kotła olejowego można zastosować tylko palnik nadmuchowy. Palniki retortowe na ekogroszek absolutnie się nie nadają do tego. Ja mam również poważne wątpliwości co do palników nadmuchowych na pelety. Uważam, że to nie jest do końca sprawdzona konstrukcja. Pozdrawiam Faktycznie lukol...może już nie ciągnij tego wątku. Czyżby palnik nadmuchowy nie był palnikiem nadmuchowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 11.11.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Czy Ty Mały uważasz palnik retortowy za równoznaczny z nadmuchowym?Głupio by mi było robić Ci teraz publiczny wykład, bo to są zupełnie inne konstrukcje i zasada działania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.11.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Czy Ty Mały uważasz palnik retortowy za równoznaczny z nadmuchowym? Głupio by mi było robić Ci teraz publiczny wykład, bo to są zupełnie inne konstrukcje i zasada działania. Pozdrawiam Wiesz - różnica w obu przypadkach polega na podawaniu ciepła - w olejaku z reguły na tylną ścianę w retorcie z reguły do góry - zresztą przeczytaj jeszcze raz na spokojnie powyższe posty. Swoją drogą nikogo nie obchodzi co w którym z nas budzi niepokój lub brak zaufania. To ma działać i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 11.11.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Widzę Mały, że (naprawdę nie chciałem tego mówić) Ty nie masz pojecia o konstrucji i obiegu spalin w kotle olejowym. Zainstalowanie palnika retortowego w kotle olejowym, to po prostu katastrofa techniczna i na pewno (to co tak istotne dla Ciebie) nie bedzie działać, a jeśli już, to tylko na początku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.11.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 lukol-bis przedzwoń sobie 32 222-03-33 do serwisu Viessmanna i poproś Pana Wnętrzaka, on Ci powie, że jak pisalem wyżej, dwa lata temu testowali przez miesiąc szwecki palnik na pelety w kotle olejowym,i wierz mi nie musisz nic udowadniać Małemu, on wie co pisze,a to wszystko funkcjonowało bez zarzutu, ale im się nie podobało, bo trzeba było czyścić z popiołu komorę spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 11.11.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Teraz już nie mówimy o palniku nadmuchowym na pelety, tylko o retortowym na ekogroszek i nie muszę nigdzie dzwonić, żeby dowiedzieć się, ze jest to bez sensu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.11.2006 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Teraz już nie mówimy o palniku nadmuchowym na pelety, tylko o retortowym na ekogroszek i nie muszę nigdzie dzwonić, żeby dowiedzieć się, ze jest to bez sensu. Pozdrawiam No patrz, a ja myslałem że o statkach kosmicznych...? Rozumiem - iż jesteś konstruktorem wspólnym zarówno Viessmanna jak i Buderusa. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem wcześniej(zwłaszcza o dobranym palniku) , a potem się mądrz. Nie piszemy tu wszyscy żeby się kłócić tylko żeby coś doradzić. Ważny jest też ciąg kominowy (wiesz może przypadkiem co to takiego?). Dlatego też logiczne jest, że na kominie olejówki może nie "zaćwiczyć" peleciak a nawet i ekogroszkowiec. Co do czasu działania - muszę się Andrzejka zapytać ile już lat jego "hybrydki" pracują bez zarzutu...a może ów kolega odprawia jakieś gusła przed uruchomieniem... nie wiem - w poniedziałek zadzwonię i się dopytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.11.2006 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 widzisz lukol-bis, pisałem to już na forum, pomimo tego, że dość dużo wiem na temat ogrzewania, czerpię wiadomości z tego forum pelnymi garściami i nie wystyd mi się przyznać, że czegoś nie wiem i ktoś inny ma rację, niestety u Ciebie to tak nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 12.11.2006 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 nie no dlaczego ma niby nie dzialac palnik na pelets lub ekogroszek w kotle olejowym tym bardziej ze sa palniki na jedno i na 2 poziomewiec raczej nie bedzie sie to roznic w dzialaniu od palnika olejowegotylko jedna sprawa jedyny kociol olejowy jaki widzialem mial mocno zebrowany wymiennik i jakos nie wyobrazam sobie czyszczenia tego przy palniku na ekogroszek no chyba ze wiekszosc tak niema no to wtedy niema sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.11.2006 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 piszemy o peletach a tam komorę możesz wyczyścić odkurzaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts