Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wąska działka - pomocy

JMDESPERADO

Recommended Posts

działka jest za wąska, wiem, że można napisać podanie do Ministra Budownictwa aby wyraził zgodę na budowę [raczkuję i wiem tylko tyle, że 3 metry od płotu gdy nie ma okien i 4 m od płotu sąsiada jeżeli będą okna.] - niestety u mnie to za duże odległości

Sąsiedzi z obydwu stron działki wyrażają zgodę na zmniejszenie tej odległości. Moja prośba - szukam wzoru pisma na którym sąsiad wyraża zgodę, że ściany domu będą bliżej Jego płotu aniżeli określaja to przepisy.

Dziękuje i czekam na pomoc.Pozdrawiam Jarek

A ile metrów szerokości ma Twoja działka?

ca.12.8m, jest w kaształcie klina i zwęża się. Mam tam już domek murowany [letniskowy] który chce rozbudować z funkcją całoroczną.Obecny budynek od płotu jednego sąsiada stoi w odległości 1.80. Chciałbym dobudować tylko duży pokój ok.55m2 z otwarta kuchnią i kominkiem . Aby nie wyszła ''długa nora'', chciałbym dobudować do już istniejącego ''prostokąt ok.6.5szer i 9.00 długości.

Aby było wizualnie ok, potrzebuję odległość 1.80 od jednej działki [płotu]sąsiada i ok 3.5 od drugiej strony.Dziękuję za zainteresowanie i jeżeli to możliwe proszę o informację.

Warunki techniczne zezwalają na lokalizację obiektu w odległości 1,5 m od granicy działek lub w samej granicy jeżeli nie ma innej możliwości zabudowy. Jednak czy takowa możliwość jest, należy już do oceny organu wydającego pozwolenia. Dlatego w takich przypadkach najlepiej podjąć ustną konsultację z urzędnikiem. Plan miejscowy może też regulować kwestię odległości, dlatego jeśli takowy dla przedmiotowego terenu istnieje, należy się z nim zapoznać.

Można też rozważyć budowę obiektu (nowego), z zachowaniem 3 i 4 m odległości. Może właśnie budynek o takiej szerokości (około 5 lub 6 m) będzie ciekawy, ze względu na zastosowania rozwiązania architektoniczne, wymuszone szerokością działki. Niekoniecznie musi to być wspomniana "długa nora".

Warunki techniczne zezwalają na lokalizację obiektu w odległości 1,5 m od granicy działek lub w samej granicy jeżeli nie ma innej możliwości zabudowy. Jednak czy takowa możliwość jest, należy już do oceny organu wydającego pozwolenia. Dlatego w takich przypadkach najlepiej podjąć ustną konsultację z urzędnikiem. Plan miejscowy może też regulować kwestię odległości, dlatego jeśli takowy dla przedmiotowego terenu istnieje, należy się z nim zapoznać.

Można też rozważyć budowę obiektu (nowego), z zachowaniem 3 i 4 m odległości. Może właśnie budynek o takiej szerokości (około 5 lub 6 m) będzie ciekawy, ze względu na zastosowania rozwiązania architektoniczne, wymuszone szerokością działki. Niekoniecznie musi to być wspomniana "długa nora".

Dziękuję bardzo za pomoc.Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...