jurasek 10.11.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 jekie ogrzewanie mieszkania jest najtańsze może mi pomożecie w zdecydowaniu sie na któreś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 11.11.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Patrząc z punktu widzenia tylko paliwa to węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mozetakamozenie 24.11.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Witam.Patrząc z punktu widzenia powiększenia czasu wolnego i przeznaczenia go na bardziej mile rzeczy niż wynoszenie popiolu i pochlaniania siarki to napewno gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 24.11.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Węgiel połowę tańszy ale piec czasochłonny, trzeba się niem raz na tydzień zająć, podsypać węgla, raz na miesiąc wyczyścić albo i częściej, natomimast gaz bezobsługowy, tylko raz na rok serwisować,jeśli Cię stać i nie ma problemu z przyłączem to polecam gaz zdecydowanie,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 24.11.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 No chyba że śledzisz wydarzenia na "świecie" i potrafisz sobie wykombinować co się będzie działo z ceną gazu.Pod kątem stałości cen to wybor mamy raczej ograniczony (węgiel i prąd elektryczny) Piec węglowy ladowany raz na tydzień to nie taki problem, ja miałem taki obsługiwany min. 2 razy na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mozetakamozenie 28.11.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam.Ja również miałem piec węglowy i rozpalalem dziennie. To stwierdzenie wysylam do kolegi AMP. Szanowni państwo forumowicze na ile wyceniacie swoją prace przy obsludze pieca węglowego , to też przeciesz koszty.A przy gazie fakt pot leje się strumieniami.Moze lepiej spacer z rodziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 05.12.2006 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Przy dobrze zaizolowanym domu zdecydowanie gaz . Mam dom 274 m kw. i ogrzewanie wychodzi mi około 2700 zl / sezon . Koszt kotłowni porównywalny w obu przypadkach . Kotłownia czysta wykafelkowana no i bez pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mozetakamozenie 06.12.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Kuna.Witaj bracie w klubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieplik 14.12.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Witam!!!Ja będę odmieńcem i powiem: zdecydowanie węgiel!!!Nikt juz nie mówi o kotłach, w których stale wynosi sie popiół i kopcą itd.Kocioł z podajnikiem, czysta wykalefkowana kotłownia. Załadunek raz na kilka dni - czasami tydzień czasami 3 dni. Węgiej jest do kupienia w workach - żadnego syfu. A koszty o wiele niższe!!!! Przecież do gazu trzeba pozwolenia, projektu itd. Porządny kocioł gazowy kosztuje conajmniej 10 tys. (węglowy z podajnikiem około 8 tys). Ten kto buduje z wyrzeczeniami ten wie, że każdy tysiak się liczy.Oczywiście -jeżeli kogos stać to niech ogrzewa gazem. Ale jeżeli ktos ma zarobki powiedzmy na poziomie średniej krajowej to niech liczy i zawsze taniej wyjdzie węgiel. I to wcale nie oznacza gorzej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mozetakamozenie 14.12.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Szanowny kolego dlaczego odrazu odmieniec.Masz taki a nie inny pogląd i prosze bardzo.Zarobki?.Średnia krajowa to wlaśnie ja.Mam piec gazowy kondensacyjny bo postanowilwm być wygodny,mam już dość ściepywanio wyngla.Koszty instalacji pieca gazowego są wyższe, ale po instalacji masz już spokojne myślenie o wolnym czasie a nie myślenie ;;zaś musza iśc do pieca;;I jeszcze jedno kiedyś wprowadzą podatek od ochrony środowiska jak zbudujesz przy domu instalacje odsiarczania spalin to pewnie podatek bądzie niższy.POZDRAWIAM SĄSIADA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 14.12.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Witam!!! Ja będę odmieńcem i powiem: zdecydowanie węgiel!!! Nikt juz nie mówi o kotłach, w których stale wynosi sie popiół i kopcą itd. Kocioł z podajnikiem, czysta wykalefkowana kotłownia. Załadunek raz na kilka dni - czasami tydzień czasami 3 dni. Węgiej jest do kupienia w workach - żadnego syfu. A koszty o wiele niższe!!!! Przecież do gazu trzeba pozwolenia, projektu itd. Porządny kocioł gazowy kosztuje conajmniej 10 tys. (węglowy z podajnikiem około 8 tys). Ten kto buduje z wyrzeczeniami ten wie, że każdy tysiak się liczy. Oczywiście -jeżeli kogos stać to niech ogrzewa gazem. Ale jeżeli ktos ma zarobki powiedzmy na poziomie średniej krajowej to niech liczy i zawsze taniej wyjdzie węgiel. I to wcale nie oznacza gorzej. Pozdrawiam Podobnie jak przedmówca powiem tak: Za ubiegły sezon grzewczy zapłaciłem 2800zł opalając gazem. Co do pozwolenia na opalanie gazem to owszem prawda ale to już nie te czasy kiedy biurwy czynią łaskę. Projekt instalacji gazowej jest gotowy w gotowym projekcie domu. Co do kwestii "porządnego" pieca to absolutna bzdura. Po pierwsze co to znaczy porządny? - Drogi? Ja kupiłem sobie Beretkę ciao za 1700zł brutto w grudniu 2004 i nie widzę powodu kupowania innych bardzo drogich marek. Jeśli ktoś nie ma zupełnie pojęcia o działaniu instalacji c.o. to fantazjuje na tamat kosztów pieca i rodzaju paliwa. W nowym domu jaki zamierzamy wybudować będzie oczywiście piec kondensacyjny. Ten jest trochę droższy ale warty tych pieniędzy. Oczywiście nie koniecznie z najwyższej półki cenowej. Naistotniejszym elementem jaki ma wpływ na koszty ogrzewania jest poprawne zbudowanie instalacji oraz dobór odpowiednio dużych grzejników lub instalacji w podłodze do możliwości pieca. Po za tym przekomarzanie się na temat jakie paliwo jest najtańsze to sprawa względna. Dla jednego 1000zł to dużo dla innego wcale nie. Na koniec. Te same piece, te same grzejniki zamontowane w tym samym systemie lecz w innych absolutnie budynkach wykażą zupełnie inne zużycie paliwa co za tym idzie kosztów ogrzewania. Dlatego twierdzę, że postawienie pytania jak w pierwszym poscie jest bezcelowe gdyż nie można uzyskać na nie odpowiedzi wprost. Pamiętajcie państwo w jakim my kraju żyjemy i mioże się zdażyć, że szanowna Pani Zyta wprowadzi akcyzę na węgiel i co wówczas z dotychczasowych przepychanek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mozetakamozenie 15.12.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Kero.Witaj bracie w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.12.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 gaz, tylko !! nie wyobrazam sobie marnotrawienia powierzchni (koszt budowy !) na przechowywanie wegla, oraz jego obsluge typu przywiez, wyladuj, zaladuj, oczysc (koszt czasu !), patrzenie jedynie na cene tony wegla i metr3 gazu oraz ceny kotlow do tych paliw mocno zaweza temat .... ktos powiedzial ze gaz drozeje, a wegiel nie ?? !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 15.12.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 mozetakamozenie czyżbyś zainicjował klub zwolenników kotła gazowego:-)Ile zatem wynosi wpisowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.12.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 ...najtańsze jest kominkowe z rozprowadzeniem w wentylacji... ...widziałem w zestawieniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 16.12.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 ...najtańsze jest kominkowe z rozprowadzeniem w wentylacji... ...widziałem w zestawieniach... tak, natomiast nie konicznie jest to podstawowe ogrzewanie, kominek jest tylko alternatywą z tego co rozmawiałam z architektką, teraz tak się pozmieniały przepisy,ze musisz mieć c.o. z kotłem i grzejnikami, ew podłogówka też się zalicza, z samym ogrzewaniem drzewem nie odbiorą Ci budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 16.12.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 A powiedz mi kolego skad taką wioedzę ma architektka? Ja absolutnie nie przyjmuję takiej jej teorii.Jeśli prawidłowo policzę i wystarczy mi kominek do ogrzania całego domu to architektka niech sobie swoją teorię wciska indianom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 16.12.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 A powiedz mi kolego skad taką wioedzę ma architektka? Ja absolutnie nie przyjmuję takiej jej teorii. Jeśli prawidłowo policzę i wystarczy mi kominek do ogrzania całego domu to architektka niech sobie swoją teorię wciska indianom. koleżanko jeśli już to raz a dwa, to kupując projekt pytałam właśnie na co mogę zamienić zaprojektowany już tam piec gazowy, czy możemy np kominek z płaszcze, rozprowadzenia ciepła itp. architekt stwierdziła, że kominek jest traktowany jako wspomaganie, do tego musi być też piec jako centralne ogrzewanie i tyle bo nie odbiorą budowy. Nie wiem na ile to prawda ale w poniedziałek już będę wiedziała dokładnie bo zaczynam współpracą z architekt która mi będzie adaptacje robiła i powie co mogę zastosować zamiast gazu, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.12.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 ...gdybym miał wybierć,to gaz, ale będzie kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 17.12.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Spry Alexs za moją próbę zmiany Twojej płci. Zupełnmie nie mam zamiaru polemizować z tym co mówisz iż taką a nie inną informację uzyskałaś.Mam natomiast swoje życiowe doświadczenie i wiem, że zdanie wypowiedziane w Polsce przez jedną osobę może być natychmiast obalone przez drugą z tej samej branży.Po za tym proszę sobie pazwolić zwrócić uwagę na fakt taki, że architekci ( i masa ionnych) zwykle sugerują jakieś materiały i to nie z przypadku bo wiedzę jaką nabyli w Polsce powinni byli posiadać tę samą. Zamiast przypadku odgrywaj tu rolę powiązanie interesów architektów z producentami materiałów.Ja w każdym razie nie poprzestaję na automatycznym przyjmowaniu tego co usłyaszę w jakimkolwiek biurze czy urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts