Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

70%-80% Wkładu własnego, czy będzie łatwiej o kredyt?

rusek007

Recommended Posts

Sprzedaję mieszkanie, da mi to ok 200.000pln dorzucę ok 20.000-40.000. Kupuję dom w stanie surowym, będę potrzebował jeszcze jakieś 50.000-70.000. Może to nie jest duży kredyt, ale pracuję na państwowej posadce i zarobki mikrusie, dodatkowo działalność w formie ryczałtu i mam kredyt na samochód. Ciekawi mnie czy banki przy tak znacznym wkładzie własnym są bardziej tolerancyjne? :-?

trudno tu za bank wyliczac Twojadolnosc kredytowa, ale jest takie cos jak pozyczka (nie kredyt) hipoteczna - banki daja ja pod zastaw juz posiadanej nieruchomosci - mniej wnikaja w zdolnosc kredytowa, za to pod zabezpieczenie hipoteczne daja 60-70% wartosci tego zabezpieczenia

wiec jesli na dom masz, a bedziesz potrzebowal na remont, wykonczenie to moze tedy droga ?

Pzdr.

vib

hehe, co bank to obyczaj :p sam nie bralem, tylko sie kiedys interesowalem tym tematem, bo zastanawialem sie czy sprzedac mieszkanie i sie budowac, czy wziasc pod mieszkanie wlasnie taka pozyczke, z niej budowac, a po zakonczeniu inwestycji sprzedac mieszkanie, przeprowadzic sie i splacic pozyczke

generalnie, jest to po prostu znany na calym swiecie kredyt pod hipoteke - tylko u nas jakby mniej popularny, bo ludzie najczesciej potrzebuja kredytu na mieszkanie/dom bo sa goli i wesoli a nie na odwrot :p wiec u nas sie pozycza i buduje i sie splaca 40 lat, a gdzie indziej sie splaca po 15 latach i na nastepna inwestycje(badz wszystko jedno, poprostu cash) bierze sie pozyczke pod splacony juz pierwszy dom

Pzdr.

vib

Jeśli pożyczka hipoteczna, to NyKredit albo Nordea. Tam popatrzą na ciebie przychylnie - szczególnie, jeżeli udokumentujesz posiadanie ziemi i domu w stanie surowym. Ważne, żeby hipoteka nie była obciążona żadnymi innymi wpisami.

Ogólnie taki kredyt powinieneś otrzymać bez kłopotu. Moja wątpliwość jest natopmiast nieco innej natury - mianowicie, czy wystarczy Ci 50 tys. na wykończenie domu...

Pozdr.

M

1. Duży udział własny wpływa przede wszystkim na niższe oprocentowanie kredytu a nie wypłacalność. Czyli dostaniesz kredyt ( o niższym oprocentowaniu), ale pod warunkiem że jesteś wypłacalny.

2. Nie pchaj sie w pożyczkę hipoteczną jeżeli bez problemu dostaniesz kredyt mieszkaniowy, jak nie w jednym banku to drugim. Jest kilka powodów:

- pożyczki są z reguły droższe, chociaż są już w granicach kredytu

- gdybyś w przyszłości chciał spłacić pożyczkę/kredyt innym kredytem to kredyt mieszkaniowy możesz spłacić innym . Pozyczki hipotecznej nie spłacisz kredytem mieszkaniowym.