Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"zsyp" na bielizn?

oorbus

Recommended Posts

hejka,

moja żona sobie wymuśliła( jakby nie patrzeć całkiem sensownie) zsyp na bielizne. no bo tak: łazienka ta główna będzie na piętrze, a pralka i suszarnia w piwnicy. teraz, targać kosz z brudną bielizną po schodach w dół? czy nie lepiej zrobić takiego zsypu z łazienki wprost do kosza na dole? np z rury wentylacyjnej fi 250?

czy ktoś to próbował?

co o tym sądzicie?

czekam na komentarze

pozdrawiam

oorbus

U nas jest tak. Duża łazienka jest bezpośrednio nad pralnią. W pralni jest blat, po lewej stronie wpuszczona w blat umywalka (taka pralniowa z "tarą" ), a po prawej pod blatem będzie pralka (jeszcze się nie dorobiliśmy), na blacie (nad pralką) będzie stał kosz na bieliznę nad nim jest wylot (taki "komin" )zsypu obudowany płytami G-K i glazurą (cała pralnia jest już wykafelkowana). Do środka obudowy damy rurę średnicy 50 cm (widzieliśmy taką z PCV niestety jest droga). Na górze łazienka jeszcze nie jest gotowa, ale zamierzam zrobić przesłużenie półki przy-wannowej (po skosem) i tam zrobić klapę do tego zsypu (coś ala kosz na śmieci wbudowany w blat). Mam nadzieję, że jasno to opisałam. Znajomi mają też fajnie zrobione, bo dojście do zsypu mają z dwóch stron z łazienki i sąsiedującej z nią sypialni (no ale do tego trzeba jeszcze mieć taki układ pomieszczeń.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Karolina dnia 2003-04-28 08:52 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Karolina dnia 2003-04-28 08:52 ]

• 2 weeks później...

Jeszcze my, jeszcze my.

Sypialnie i łazienkę mamy na górze, pralnię na dole. W podłodze mąż wybił dziurę, rura będzie średnicy 30 cm (powinna wystarczyć) - na dole obuduje się ją regipsem, na górze akurat w tym miejscu planujemy jakieś szafki, więc po prostu pewnie będzie otwierana szafka prowadząca do dziury w podłodze - zamiast kosza na bieliznę.

Jest to moja pierwsza wiadomość na łamach Forum dyskusyjnego Muratora. Witam zatem wszystkich, których wypowiedzi podsunęły mi ciekawe pomysły na zaprojektowanie domu marzeń.

W moim projekcie łazienka na poddaszu nie jest jednak bezpośrednio nad pralnią w piwnicy. Czy możliwa jest instalacja zsypu na bieliznę ukośnie a nie w pionie ?

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 10 months później...

jestem wlasnie na etapie "wkomponowywania" takiego zsypu z lazienki napietrze do kotlowni w piwnicy.

czy ktos to zrobil z blachy ocynkowanej lub kwasowki? chcialbym zsyp zmiescic w sciance z dolnoplukiem a wiec nie bedzie wiecej niz 20cm glebokosci. z czego macie "klape" zsypu? moze cos w rodzaju skrzynki na listy ;)?

Witam serdecznie :)

Zaprojektowałam zsyp na bieliznę juz na etapie projektu - jest więc zrobiony otwór oryginalnie zaszalowany w stropie przez murzarzy.

Całą obuduję KG a na dole w pralni będzie stał ruchomy kosz na kołach bezpośredno pod nim .Co do górnej części zsypu to będzie usytuowany w ściance jako szafka uchylna z koszykiem bez dolnej części ( wydaje mi sie to dość bezpieczne ze względu na dzieci -choć już nie są takie małe ...ale .... :wink: Dlatego porzuciłam zamysł zsypu bezpośrednio z góry -myślę , że będzie o.k.

Pozdrawiam