Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana koloru mebli (przez dużego producenta) - możliwe?

Recommended Posts

W wątku "meble, meble, meble...." piszę, że podobają mi się meble Paged program Panama (tamteż załączyłam zdjęcia). Jest tylko jeden problem: wybarwienie.

Producent oferuje je tylko w jednym, jedynym kolorze (czereśnia oranż) który sam w sobie zły nie jest ale nie pasuje mi do reszty wystroju.

Stąd moje wątpliwości i pytanie: czy uda się wymusić (raczej uprosić) na producencie inny kolor mebli???

Mam zamiar zamówić u nich zestaw do salono-jadalni za ok. 10 000.

Macie jakieś doświadczenia z większymi firmami (u małych producentów pewnie nie byłoby problemu) w takiej będź podobnych sprawach (zmiana okuć, szlanych półek na drewniane itp)?

https://forum.murator.pl/topic/65790-zmiana-koloru-mebli-przez-du%C5%BCego-producenta-mo%C5%BCliwe/

To nie ma znaczenia czy duży , czy mały. Ważne czy wysprzedany, czy nie.

Jak ma zamówienia- każdy zlekceważy "malucha".

Czynnik wybitnie ludzki.

Jak nie - można zlecić przemalowanie facetom robiącym np. szafki kuchenne na zamówienie.

Kiedyś mi taki robił meble, to moja żona zmieniała 3 razy koncepcje, i za każdym razem było przemalowywane. Jest ok, dokładnie to co się chciało.

Ale usługa była razem z wykonawstwem mebli.

Mabor,

jesteś pewien, że producent oferuje tylko jeden kolor?

Jak zamawiałam łóżko w Klose, to też na ich stronie podane są tylko trzy wybarwienia, ale w sklepie okazało się, że oklein i wybarwień można mieć dużo, dużo więcej za dodatkową opłatą.

W moim przypadku ta dopłata wynosiła tylko 3% wartości.

Również jestem tego ciekawa. Jak podoba mi się dany zestaw, to kolor nie pasuje. Jakoś nie pomyślałam,żeby zapytać sprzedawcę, bo na ulotce producenta zazwyczaj są pokazane kolory w których robią dane zestawy. I do tej pory nie mam sypialni. Ze stolarzem nie dogadałam się. Mam zamiar wyruszyć do większego miasta. np. Warszawa. A nie jestem aż tak wybredna.Przynajmniej myślałam tak o sobie do tej pory. :-?

Mam już wszystkie (prawie) informacje. Z salonu meblowego który jest też firmowym Pagedu.

Otóż z Pagedem w sprawie koloru mebli, zamiany okuć, półek ze szklanych na drewniane się nie dogadasz. Klose mimo iż jest bardziej liczacą się na rynku firmą jest bardziej elasyczne. Za zmianę wybarwienia dopłata 3%. Ale Klose to mercedes wśród polskich producentów mebli ceny ok 40-50% wyższe niż w Pagedzie (volkswagen - tak powiedzieł pan w salonie meblowym).

Na wszelki wypadek "wypożyczyłam" jedną szafkę i przymierzę do wnętrza a nóż kolor będzie pasował?

z technicznego punktu widzenia nie ma problemu z wybarwieniem forniru lub zastosowaniem innego poza tym zawsze możesz zlecici wykonanie takiego zestawu "małej " firmie meblarskiej jest tylko kwestia ceny. Jeżeli coś jest "tanie" to jest robione "taśmowo" na linii produkcyjnej i wszelkie zmiany po prostu kosztują, najprawdopodobniej twoje pytanie jest w gruncie rzeczy pytaniem o cenę a nie pytaniem "czy można".

Jak znależć małą firmę meblarską która zrobi kopie mebli (a co z prawami autorskimi?) w podobnej jakości i cenie???

Jakoś boję się małych producentów bo najczęściej nie można nigdzie obejrzeć, dotknąć ich wyrobów. Prace stolarzy indywidualnych zajmujących się produkcją mebli, które obejrzałam sobie w internecie pozostawiają wizualnie wiele do życzenia. No ale o gustach sza....

ja tylko sprzedaję nie produkuję ale jest w Pruszkowie stolarnia która specjalizuje sie w meblach na zamowienie fornirowanych i innych, ja od nich biore meble do sklepu, mozna na miejscu obejrzec ralizacje ktore akurat wykonuja, jezeli mi podeslesz zdjecie tej aranzecji to ich pop prostu spytam ile to kosztuje i czy robia takie rzeczy, a prawa autorskie sa wazne oczywiscie ale nie przy pojedynczych realizacjach. :evil:
  • 3 months później...
Od tygodnia próbuję się dowiedzieć czy Paged chciałby zarobić i zrobić dla mnie Ibizę w czereśni antycznej. Przedstawiciel regionalny po godzinie przeslał mojego maila do Włocławka i .... cisza. Na mojego maila też.
  • 3 weeks później...

Niestety jeśli chodzi o Paged to możecie sobie pomarzyć o zmianie koloru. Niestety z tą firmą nie da się takich rzeczy załatwić. Paged jest firma która nie bawi się w zamówienia indywidualne klientów (jak większość większych firm).

Pozdrawiam Masia1