Obi 28.05.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 agnie-cha: ja sobie nie wyobrazam zeby prad byl wylaczony na dluzej.. oczywiscie ze zdarzaja sie przerwy i najlepiej miec jakies zasilanie awaryjne.. jesli chodzi o reku to zawsze mozna otworzyc okna - koszt kominow mozna odliczyc sobie od kosztow wykonania wentylacji mechanicznej - sa zbyteczne i jesli sa otwarte to cieplo nam nimi ucieka w zimie! a rury tak jak pisalem w suficie podwieszanym - edytka ma strop na wysokosci 3m - u mnie sufit jest nawet 30cm nizej - dla mnie i tak dosc wysoko.. solary to wg mnie kiepska inwestycja jak sie nie ma basenu.. to kwestia obliczen - bez nich to mozna sobie gadac tak jak o kolorach.. Odnosnie podlogowki to tak jak pisze mjarzab - kwestia wykonania -regulacji itp. wg mnie to rozwiazanie idealne jesli wykonane prawidlowo. A ma ktoś już z Was może świadectwo energetyczne? Ja własnie dostałem (600PLN) i ciekawia mnie wasze rezultaty - u mnie zapotrzebowanie na EP wynosi 100 a na EK 69 (jednostka zdaje sie kWh/m2rok).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 28.05.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Obi odnośnie solarów: mamy wannę z hydro używaną bardzo często (350 l) i wody ciepłej potrzeba baaaaardzo dużo, używamy jej 3 lata i coś o tym już wiem.Nad rekuperacją się zastanawiamy i chyba będziemy robić, nawet bym wolała żeby nie było kominów went. zwłaszcza tego przy kuchni bo drzwi do spiżarki tam bym zrobiła. Na stronie mgprojekt są nowe pakiety m.in. projekt rekup. Będzie problem z ukryciem rur bo płyty k-g będą stosowane w bardzo ograniczonej ilości , ale jestem za rekuperacją ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 28.05.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 zdjęcia przez slide spróbuję...... http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2e00000008f7ac00/1/227/8OnASHgB5D-n5k9_mKmlxv74J9pqhT86.jpg oto moja magnolia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka11 03.06.2009 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 witamOto czym a raczej kim zajmuje się już nie budująca forumowiczkaHuberthttp://images49.fotosik.pl/137/d3feaf334cfa7d09.jpg To male stworzonko zajmuje nam ostatnio bardzo duzo czasu, ale bardzo mile spędzonego;-)Jeżeli chodzi o Edytkę to pozostała trochę zaniedbana a czeka jeszcze na podbitkę i drobne wykończenia.Za to w ogrodzie wiosna w pełni wszytsko dojrzewa i już zbieramy pierwsze plonyhttp://images47.fotosik.pl/137/2d5070144aff913emed.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 03.06.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witaj Agnieszka! Jaki słodziutki Hubercik. Gratulacje!Korzystaj z każdej chwilki i przytulaj i noś bez końca! Oooch..................kiedy to było, jakby wczoraj .Proszę ode mnie wyściskać synka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggys 03.06.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ŚLICZNY HUBERCIK - GRATULACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 05.06.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Witajcie! kilka pytań mam: czy lepiej robić 4 okna połaciowe nad garażem czy 2 dłuższe ? mam problem z rozplanowaniem kuchni ponieważ chciałabym tam stół wpasować i kawałek spiżarki ocalić.............? może całkiem zamknąć kuchnię wtedy będzie lepiej ustawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macply 09.06.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 co do kuchni, to też mamy z nią mały zgryz;wczesniej byla jednynie słuszna koncepcja ze kuchnię oddzielamy drzwiami suwanymi od jadalni i na 1000% spiżarnia; teraz już drzwi nie ma i spiżarni też - robimy dużą kuchnię z dwoma oknami (to boczne bedzie podluzne ale w poprzek) i półwyspem na lewo od przejścia do jadalni; dzis mamy kolejne juz spotkanie z naszą Panią projektant od wnętrz i mam nadzieje ze ustalimy wreszcie wyglad kuchni; zrobimy chyba fajną rzecz - kominek wędruje na środek pomieszczenia (miedzy jadalnię a hall) ; okno w jadalni przesuwamy jeszcze bardziej w strone elewacji ogrodowej i powiekszamy (bedzie to fix z parapetem na wysokosci kolan); stworzy sie taka przestrzeń jadalniana/wydzielona; nie uważacie ze Edyta jest nieco koślawa z zewnatrz? wczesniej jakos tego nie zauwazylem, ale teraz to sie rzuca w oczy - nierównosci i niesymetrycznosc elewacji (szczegolnie tylnej i bocznej/niegarażowej) koparka wjeżdża za tydzień! dziś zamawiam bloczki fundamentowe z keramzytobetonu, a co! M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 09.06.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 ... szczerze powiem ,ze jadalni nie nazwałabym jadalnią , przecież to jest stół w salonie. ze spiżarki będę musiała zrezygnować bo stolik w kuchni się nie zmieści, zrobię sobie pod schodami. z oknem jadalnianym fajny pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shooter 14.06.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 prosze o rade w sprawie drzwi wejsciowych.....w ktora strone maja sie otwierac, biorac pod uwage fakt ze spizarka bedzie przesunieta na maxa, i po wejsciu do domu z lewej strony bedzie scianaczy lepiej aby drzwi otwieraly sie na ta sciane spizarki (skoro i tak tam nic nie bedzie) czy lepiej tam zrobic doswietlenie zeby przy scianie nie bylo ciemno a drzwi otwierac na strone pomieszczenia przechodniego do garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 14.06.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam! Nasze drzwi będą się otwierały na zewnątrz a nie do środka.Myślę, że tak jest wygodniej i w domach tak się chyba stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shooter 14.06.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 z tego co sie orientuje przy drzwiach otwieranych na zewnatrz zawiasy tez znajduja sie na zewnatrz i wtedy ciach ciach kilka minut i jestesmy w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 14.06.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 ................a jak otwierają się do środka to można wyważyć...........nie spotkałam się jeszcze żeby drzwi otwierały się do środka z wyjątkiem drzwi do mieszkań w blokach ale to z klatki schodowej a nie z zewnątrz.Próg na wierzchu , deszcz pada, śnieg nawiewa .Może w wątku "wymiana doświadczeń" załóż temat i ciekawe jakie opinie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shooter 14.06.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 otoz z wywazeniem nie jest tak hop siup - bo albo sa bolce antywywazeniowe albo tzw wreg francuskia zawiasy na zewnatrz to moga korcic do obciecia i badz tu madry, nad wszystkim 1 razy trzeba sie zastanowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 14.06.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 właśnie ,wszystko ma plusy i minusy wracając do pytania ; jeśli do wewnątrz to chyba na ścianę spiżarkową wygodniej by było bo wystarczy niecałkiem otworzyć drzwi i wchodzisz do środka a jakby na drugą stronę to wchodzisz na ścianę .............. trzeba szeroko otwierać. U nas tez ściana spiżarkowa przesunięta, zostaje na lewo 30 cm , żeby można było wygodnie drzwi zamontować. Na jakim etapie jesteś? zajrzałam do wątku w wymianie doświadczeń. Też się trochę zeżliłam jak zobaczyłam że w projekcie jest jedno doświetlenie a na rysunku 2 ale nam powiedział murarz, że da się zrobić tylko z tą ścianką spiżarkową nie wpychać się do samych drzwi. zresztą taka sama zmyłka jest w oknach dachowych nad garażem! ciekawe czy to tylko u nas czy we wszystkich biurach proj. takie kwiatki są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shooter 14.06.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 wlasnie jakos nie mam czasu wstawic fotek, a wlasciwie sciagnac ich z aparatu... obecnei jestem na etapie konstrukcji dachu, bylem 1,5 tygodnia na urlopie i robota troche zwolnila - nie mial kto pilnowac robotnikow a i pogoda nie do prac dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 14.06.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 ...............zmieniłam ten poprzedni post tzn. dopisałam spostrzeżenia niektóre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka11 19.06.2009 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Witam Tak sobie czytam co piszecie i nie moge sie powstrzymac żeby sie wypowiedziec. My mamy drzwi otwierane do środka i dla mnie jest to jedyne rozwiązanie, - po pierwsze kwestia bezpieczeństwa a po drugie jak mamy drzwi otwierane na zewnatrz to niechcący możemy naszego wchodzącego gościa trącic "w nos" , poza tym musimy wyjśc na dwór żeby go wpuścic wiem, że tak jest bo mialam doczynienia z takimi drzwiami także najlepiej by było zobaczyć jak to wygląda może u znajomych bo według mnie poźniej jest problem a raczej cieżko to zmienic Tak jak napisaliście nad wszystkim trzeba sie 100 razy zastanawiac ale lepiej sprawdzić w praktyce, bo każdy i tak uważa inaczej!! Pozdrawiam i życze mądrych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 20.06.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 ...........coś od wczoraj deszczu nie widać dziwnie sucho jakoś ! mam pytanko : na jakiej wysokości macie okna w kuchni, zgodnie z projektem czy może ktoś zmieniał ze względu na wysokość dolnej zabudowy ? chciałabym wyższe szafki (90 cm ) nasza edytka się buduje w przerwach między kolejnymi ulewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shooter 21.06.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 u nas niestety deszcz pada prawie bez przerw szkoda ze pogoda nie sprzyja robieniu dachu cala budowa przebiegla bez problemowo a dach trafil na taka pogode....i ciagnie sie i ciagnie sie.... okna na wysokosci wg projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts