Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a po 4 dniach murowana wyglada tak :

znaczy sie murowana bylo mniej bo pustaki nie dojechały ale i tak było co robic

wejscie główne :)

http://images46.fotosik.pl/106/2dfe016653b7504dmed.jpg

ściana kuchenno jadalniowa :)

http://images49.fotosik.pl/106/33658975356139c7med.jpg

taras :)

http://images43.fotosik.pl/106/4da82dd1be43c4e6med.jpg

http://images43.fotosik.pl/106/298c882388d65921med.jpg

od garazu strony :)

http://images46.fotosik.pl/106/3998febd01dc55a7med.jpg

http://images39.fotosik.pl/102/a279dfcbc6e1c800med.jpg

przy tym blizszym zbrojeniu bedzie słup, a przy tych dwoch kolejnych scianka a na niej akwarium o długości 1600 cm :)

http://images47.fotosik.pl/106/0dfaf4d78d7e2d6amed.jpg

moja ekipa budowlana zapewniajaca szybkie i solidne wykonanie :)

troche piasku i troche zwirku i ..... murujemy :)

http://images38.fotosik.pl/102/f46131e250283999med.jpg

http://images39.fotosik.pl/102/4e56709650468f65med.jpg

a teras zrobimy drenaz opasowy

http://images41.fotosik.pl/102/5c48af737f2048cemed.jpg

i mały odpoczynek/drzemka po robocie :)

http://images37.fotosik.pl/102/7cd176a62eed15ecmed.jpg

..ja też proste.

w naszej będzie balkonik od frontu i balkon od podwórka , chyba przeniosę się z kompleksem sypialnianym od podwórka.

wejście do domu mamy od wschodu i się zastanawiam czy w pokoju nad wejściem właśnie nie będzie za mało światła jak na pokój dla chłopulka starszego 13 letniego.

shooter SUPER :D a i jaka ekipa pomagajaca :D

a obok buduje się dom, który chciałam zanim się zdecydowaliśmy na Edytkę - Cztery Kąty II z domowych klimatów :lol:

my mamy problem...

nasza działka jest w lesie, a dodatkowo polożenie wychodzi północ na taras, południe na wejście... czyli cień na ogródku za domem :-? a do tego dęby, które dodatkowo rzucają cień...

http://images37.fotosik.pl/103/74dc6ae1be89051amed.jpg

dla tych co są dalej niż ja :

- jakich producentów macie okna/profil

- jaka cena za wszystkie okienka ?

- jakie wyszly koszta za poszczególne instalacje - elektryczna, wod-kan, CO ?

- jakie koszta - elewacji ? tynków wewnetrznych ?

- jakie macie schody - betonowe czy drewniane ? zalety/wady

- jakie koszta dachówki i rynien ?

ja zdecydowałem sie na dachówke Roben sredzka falista plus w kolorze miedzianym. Cena z rynnami, oknami i innymi drobiazgami (folie itp) to 36 000

Najlepsza oferta jaka dostałem.

Jak sądzicie - czy w kuchni jest szansa zamontowanie wysepki ? Czy niestety wymiary to uniemozliwiaja ?

Chcialem zrewidować czy nie rozjade się z kosztorysem w najblizszej przyszłości :)

Też kiedys myslelismy o wyspie, ale w kuchni o tych wymiarach byłoby to dość problematyczne. Bedzie ciasno i już. Ciągle jednak chodzi mi po głowie zrobienie czegoś na kształt wysuniętego do środka blatu/ półwyspu/ barku. Jak zwał, tak zwał, ale dobrze jest przygotowywać drobne potrawy, sałatkę, kawę czy deser na blacie roboczym i jednoczesnie byc zwróconym przodem do gości/gościa siedzących w jadalni lub salonie.

Teraz mamy calkiem sporą kuchnie, w ktorej najczesciej przyjmujemy znajomych i rodzine (jakos tak wychodzi ze jest w kuchni najfajniej :) ), ale wlasnie zawsze mamy ten problem, ze przygotowując coś na blacie roboczym, musze byc zwrocony do nich tylem (najczesciej stoję bokiem przyplacajac to skretem karku).

Pewnie cos wykombinujemy w tym temacie, ale to za pół roku. Na razie nie mamy jeszcze PnB... a co gorsza wczoraj znajoma pokazała mi strone WWW, z ktorej pewnie kupią projekt, no i jest calkiem ciekawa. (dla zainteresowanych: http://www.domyzwizja.pl/). Stylowy 2 to nasz typ, 2 łazienki na górze jak w Edycie, ale za to mało pomieszczen gosp. i dużo szkła.

Tyle ze Edyta juz kupiona.... szkoda byloby wywalic ją do kosza.

Hej,

macply - My jestesmy na etapie zalewania stropu na częśćią mieszkalną (nad garażem już jest. W odpowiedzi na Twoje zapytanie co do wyceny robocizny: nas kosztowała 15 tys fundamenty i 40 stys stan otwarty z więżbą i kominami. Więc 55 tys w sumie. Do tego ok 22 tys robocizna za dach bez podbitki (rynny, okna, foliowanie, łącenie itp) 20 tys.

Co do wyspy w kuchni - wg mnie absolutnie nie zmiesci sie. Ledwo wejdzie stolik jadalny.

Co do okien - my zakupilismy z łukami. Widziałam i Obiego - są pięne ;-) Dodatkowo to one dają właściwy, zaplanowany projektem charakter tego domu. Do tego taras łukowy. Ale wiadomo de gustibus non est disputandum ;-) Ja jestem potrzebująca światła jak truteń miodku, stąd parcie na duże przeszklenia. I tak też taras - przesuwny, 4 częściowy - 2 cz. na stałe i 2 ruchome. NIe rezygnuję z podcienia, bikoz mam trefne strony swiata - cień za domem, więc ten kawałek z boku ratuje mi troche slonca poobiednią porą.

Okna dachowe - 11,5 tys Roto z serii 700

Okna pozostałe z tarasowymi j/w 24 tys z Budvaru system Thysen.

Ściany z porotonu 24

Strop lany grubosc 16 cm

Schody lane - można ciekawie zaprojektowac z drewnem czy kaflami itp, do tego balustrady finezyjne i bedzie ok. Wybralismy je przede wszystkim ze wzgl na to, ze wówczas pod schodami zrobi się fajne pomieszczenie np schowek na mopy, wiadra i inne tam takie do sprzątania ;-)) Poza tym wygodniej buduje się piętro chodząc po nich a nie po drabinie ;-) I nikt z dołu nie będzie podglądał wchodzących na górę dam ;-)))) Ale to juz w formie żartów pisze oczywiście.

Zastanawialismy się nad drzwiami wejsciowymi - czy zostawiac dwuczęsciowe 130 zm czy zmniejszyc. Co robicie lub zrobiliscie? Jednak chyba opcja z dużymi pozostanie.

Rekuperacja też - z rekuperatory. pl. Wycenili na ok 28 tys. Jak Wasze wyceny? Z rekuperatorem entalpicznym.

Zainteresowały mnie Wasze pomysły na te ściankę w salonie - barek, akwarium.. Czy możecie pokazać to na zdjęciach? Ja nie wiem co tam zrobic. Scianke postawilismy jak w projekcie.

No i to pomieszczenie gosp do garazu. Plan na pralnio-suszarnie u nas + szafa garderobiana. Ale to jedna ściana. A co wymyśłić nad tą przy oknie? ;-) Bo szkoda tego miejsca.Wszak frontowe ;)

Cieszę sie, że tak się tu ożywilo. Trzymam kciuki za Wszystkich, by ta przyjemność budowania przyjemnością była.

Pozdrowienia!

Gadzinka : co do okien łukowych, a ew. rolety? właśnie dlatego u mnie będą proste(chyba?) dom będzie stał 5m od ogrodzenia czyli u mnie od chodnika którym chodzą ludzie , ja buduję w mieście i roleta od frontu musi być , (będzie tam balkonik) bo rzut kamieniem i o dziura w oknie............ :wink:

podobają mi się strasznie łukowe i nie wiem co robić.

ale Ci dobrze, już domek widać , a my czekamy na PnB!

Wydaje mi się , że ścianka na akwarium jak u Obiego znacznie pomniejszy salon, ono się zmieści na te ściance wg projektu, widziałam w zamieszkanej edycie.

Z tym podglądaniem "wchodzących na górę dam" przyznaję 100% racji.

dzieciaki rosną , przychodzą do nich inne dzieciaki i sobie tam biegną nie wadząc nikomu w salonie i w kuchni :-?

Jestem za szerokimi drzwiami wejścowymi z doświetleniem.

Czy okna białe czy kolor?

Czy w związku z rekuperatorem rezygnujecie z budowy kominów wenylacyjnych?

pozdrowionka.

Gadzinka - 28 000 za rekuperacje z GWC czy bez GWC ?

ja dostalem wycene z tej firmy na 41000 z GWC (mistral 600 GEO + GWC plytowe) i z firmy ekoterm z sosnowca na 36 000 (ekozefir 600 + gwc rurowe 120mb)

u mnie zmiany podobne do tych co u Obiego.

Obi skorzystalem z twojego rzutu parteru i nanioslem poprawki jak u mnie (mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko :) )

poprawki takie na szybko wiec wyglada jak wyglada - w kuchni zlew bedzie przy oknie a kuchnia pod sciana boczna

niebieski prostokat to akwarium

http://images40.fotosik.pl/107/0d8fb4bb163965ee.jpg

i zastanawiam sie powaznie czy tarasu nie zrobic rownego z ogrodem - tzn bez schodkow, bede wyrownywl teren w ogrdzie wiec moze wyrownac z tarasem i bedzie fajnie - nikt sie na schodach nie zabije po grillu :)

co sądzicie ?

Agnieszka, ja nie planuje rolet zewnętrznych na górze. Antywłamaniowe wydają mi się tam niepotrzebne, a jeśli chodzi o światło to można założyć wewnętrzne wachlarzowe, które tez nie przepuszczają światła. I bedzie ok.

Shooter, oni wycenili nam bez gwc za 30 tys brutto (zeszli z 33 i dali rabat bo z montażem). Natomiast ja skontaktowalam sie z ich montażystą z mojego miasta i on mi zrobi to samo za 28 tys - ich materialy, on policzy mniej za montaz i juz sie z nimi ugadal i wziął nasze dokumenty. Widocznie ma z nimi jakis układ. Polecam Ci zrobic ten sam myk ;-) Podoba mi sie Twoj pomysl z akwarium. Widze, ze nie zrobiles scianek poprzecznych do salonu, tym samym wiecej przestrzeni na wstępie. Fajnie. My nie przerabialismy nic w srodku. Troche na górze z wejsciami do garderób. Jakbym umiala umieszczac tu zdjecia to zrobilabym to ;-) Mam nadzieje ze znajde wiecej czasu i poczytam jak to sie robi.

A i bedziemy kopac studnie na własną wode. Sąsiad kopał na 14 m i koszt 3 tys.

My mamy wysokie fundamenty, przez co trzeba byloby 70 ciezarowek ziemi przywiezc coby to wyrównać... Dlatego beda skalniaki i miejsce na basen (dla odwaznych skok z tarasu -) z przodu a schodki nie na całości - z przodu na 2 metry i po dwóch bokach małe.

Sorki, za nieumieszczanie polskich liter ale tak szybciej ;)

Agnieszka, ja nie planuje rolet zewnętrznych na górze. Antywłamaniowe wydają mi się tam niepotrzebne, a jeśli chodzi o światło to można założyć wewnętrzne wachlarzowe, które tez nie przepuszczają światła. I bedzie ok.

Shooter, oni wycenili nam bez gwc za 30 tys brutto (zeszli z 33 i dali rabat bo z montażem). Natomiast ja skontaktowalam sie z ich montażystą z mojego miasta i on mi zrobi to samo za 28 tys - ich materialy, on policzy mniej za montaz i juz sie z nimi ugadal i wziął nasze dokumenty. Widocznie ma z nimi jakis układ. Polecam Ci zrobic ten sam myk ;-) Podoba mi sie Twoj pomysl z akwarium. Widze, ze nie zrobiles scianek poprzecznych do salonu, tym samym wiecej przestrzeni na wstępie. Fajnie. My nie przerabialismy nic w srodku. Troche na górze z wejsciami do garderób. Jakbym umiala umieszczac tu zdjecia to zrobilabym to ;-) Mam nadzieje ze znajde wiecej czasu i poczytam jak to sie robi.

My mamy wysokie fundamenty, przez co trzeba byloby 70 ciezarowek ziemi przywiezc coby to wyrównać... Dlatego beda skalniaki i miejsce na basen (dla odwaznych skok z tarasu -) z przodu a schodki nie na całości - z przodu na 2 metry i po dwóch bokach małe.