Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMAN czy JUNKERS

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, temat pewnie nienowy (jak zresztą większość nowych postów) ale w każdym można coś dodać.

Otóż pod koniec list. będę instalował kotłownię z grzejnikami - po analizie kosztów kondesaty odpadły (zbyt długi okres zwrotu) . Do wyboru pozostały:

1. Viessman Vitopend 100 i sterownik VITOTROL 300

2. Junkers EUROSTAR ze sterownikiem TR200

Obydwa jednofunkcyjne + zasobnik

3. Grzejniki (KERMI, RADSON,COSMONOWA,KORADO,STELRAD) - tu dopiero wybór - podobno wszystkie tej samej klasy, a może jednak nie?

Który będzie lepszym wyborem ? . Podobno obydwa reprezentują ten sam poziom . Czy niższy próg modulacji w Junkersie ( od 8kW) wpływa na mniejsze zużycie gazu ?

Również w kwestii zasobnika jest problem - orginalny czy polski?Brałem też pod uwagę ACV (ale raczej emaliowany) - czy faktycznie jest lepszy od wężownicy ?

Mam nadzieję ,że nie za dużo pytań - liczę na wszystkie opinie (doradców i użytkowników )

serdecznie pozdrawiam

ps. segment 170 m ( z garażem)

[url[/url]

Witam wszystkich forumowiczów, temat pewnie nienowy (jak zresztą większość nowych postów) ale w każdym można coś dodać.

Otóż pod koniec list. będę instalował kotłownię z grzejnikami - po analizie kosztów kondesaty odpadły (zbyt długi okres zwrotu) . Do wyboru pozostały:

1. Viessman Vitopend 100 i sterownik VITOTROL 300

2. Junkers EUROSTAR ze sterownikiem TR200

Obydwa jednofunkcyjne + zasobnik

3. Grzejniki (KERMI, RADSON,COSMONOWA,KORADO,STELRAD) - tu dopiero wybór - podobno wszystkie tej samej klasy, a może jednak nie?

Który będzie lepszym wyborem ? . Podobno obydwa reprezentują ten sam poziom . Czy niższy próg modulacji w Junkersie ( od 8kW) wpływa na mniejsze zużycie gazu ?

Również w kwestii zasobnika jest problem - orginalny czy polski?Brałem też pod uwagę ACV (ale raczej emaliowany) - czy faktycznie jest lepszy od wężownicy ?

Mam nadzieję ,że nie za dużo pytań - liczę na wszystkie opinie (doradców i użytkowników )

serdecznie pozdrawiam

ps. segment 170 m ( z garażem)

[url[/url]

O ile nie masz kupy podłogówki to daj sobie spokój z pogodówką Vitopenda z Vitotrolem 300 - on nie steruje temperaturą pomieszczenia (chyba że z pomocą osprzętu = + ok. 3000zł) tylko jest przeniesieniem panelu kotła na ścianę.

Porównaj tą konfigurację ale z Vitotronikiem 100 oraz vitotrolem 100 lub tańszą wersją Auraton 2005/Euroster 2005.

Piec: Junkers + orginalny zasobnik - dlatego, że ten zestaw jest sprawdzony i nie ma z nim problemów a przy tym elegancko wygląda:

Grzejniki: Kermi albo Stelrady - dwie równożędne firmy wg mnie - jeżeli masz podejście boczne to bierz Stelrady bo w razie czego jest to grzejnik dwustronny Zresztą w podejściu dolnym Stelrady też są lepsze pod tym względem że nie ma kłopotu przy zamawianiu dlatego że też są uniwersalne a w przypadku Kermi musisz zamówić konkretnie albo prawy albo lewy. Kermi ma natomiast przewagę taką że grzejniki te mają taki typowy biały kolor no i te mocowania są dosyć sprytne . Poczytaj sobie na stronach producentów i zdecyduj :)

heko czytaj posty ,które zostały napisane długo przed Twoim dylematem . Osobiście nie zamontowałbym ani jednego ,ani drugiego ,ale to inna historia.

Nie upieram się zasadniczo przy tych (sprzęt jeszcze nie zamówiony ) - więc wszystko można zmienić , co zatem proponujesz i dlaczego ? Wcześniej brozważałem chyba wszystkie marki z Termetem włącznie .Kotłownia przygotowana do otwartej komory (zetka w ścianie )

Mam Vitopend100 i proponują mi Vitotrol 300.

Przewodowy, zawracanie głowy z montowaniem, sterowanie jest przewodowe.

Znajomi kupując Junkersa dostali bezprzewodowe sterowanie w cenie.

Viessmann za bardzo się ceni i chyba zaczyna odstawiać kichę

Vitotrol 300 podobno nie ma wbudowanego czujnika temp. wewn (dziwne, bo sterownik jest wypasiony). To bezprzewodowe sterowanie to chyba nie Junkersa?

Piec: Junkers + orginalny zasobnik - dlatego, że ten zestaw jest sprawdzony i nie ma z nim problemów a przy tym elegancko wygląda:

Grzejniki: Kermi albo Stelrady - dwie równożędne firmy wg mnie - jeżeli masz podejście boczne to bierz Stelrady bo w razie czego jest to grzejnik dwustronny Zresztą w podejściu dolnym Stelrady też są lepsze pod tym względem że nie ma kłopotu przy zamawianiu dlatego że też są uniwersalne a w przypadku Kermi musisz zamówić konkretnie albo prawy albo lewy. Kermi ma natomiast przewagę taką że grzejniki te mają taki typowy biały kolor no i te mocowania są dosyć sprytne . Poczytaj sobie na stronach producentów i zdecyduj :)

Dzięki , mam podejście dolne - o co chodzi z tym mocowaniem ?

Przy Kermi podobno trzeba dopilnować , aby instalator włożył tzw. pestkę bo potem może przeciekać.

Przy Kermi podobno trzeba dopilnować , aby instalator włożył tzw. pestkę bo potem może przeciekać.

Jak masz podejście dolne to przy zamawianiu grzejnika musisz się przejść na swoją budowę i zwrócić uwagę czy dany grzejnik ma przygotowane rurki pod podejście grzejnka z prawej strony okna czy z lewej bo przy zamówieniu musisz zwrócić na to uwagę bo Kermi mają z tyłu grzejnika takie uszy i nie są one uniwersalne tzn musisz zamówić konkretnie albo prawy albo lewy. A ta pestka tj chyba taki specjalny pierścień który redukuje ze stożka na płaską powierzchie w gwintach pod grzejnikiem - Zresztą jak będziesz kupował zawory zespolone pod grzejnik to zwróć sprzedawcy uwagę że bierzesz je do grzejników Kermi to ci tam coś dobierze - tylko mu o tym przypomnij :)

Jest parę kryterii na które trzeba zwrócić uwagę ,bo pozostałe to tylko bajery.

1 sprawność wyliczona w % a nie w zużyciu gazu na godz

2 zwykły ,czy kondensat

3 cena

4 dostępnośc i cena serwisu

5 emalia ,czy nierdzewka w zasobnikach

ad.1 w zasadzie wszystkie fimy podają podobne parametry (czyli 0k. 92%)

ad.2 zwykły ( no chyba że jest na rynku tani i naprawdę dobry kondensat: może Beretta, Saunier Duval , inne)

ad. 3 do ok. 4000

ad.4 warszawa więc chyba każda ma serwis

ad.5 chyba mało kto używa nierdzewki (brak opinii na forum) więc trudno ocenić jej faktyczne zalety ( czytając prospekt ACV jest super) ale pewno jakieś wady też ma

Jak masz podejście dolne to przy zamawianiu grzejnika musisz się przejść na swoją budowę i zwrócić uwagę czy dany grzejnik ma przygotowane rurki pod podejście grzejnka z prawej strony okna czy z lewej bo przy zamówieniu musisz zwrócić na to uwagę bo Kermi mają z tyłu grzejnika takie uszy i nie są one uniwersalne tzn musisz zamówić konkretnie albo prawy albo lewy. A ta pestka tj chyba taki specjalny pierścień który redukuje ze stożka na płaską powierzchie w gwintach pod grzejnikiem - Zresztą jak będziesz kupował zawory zespolone pod grzejnik to zwróć sprzedawcy uwagę że bierzesz je do grzejników Kermi to ci tam coś dobierze - tylko mu o tym przypomnij :)

dzięki za uwagi

Jest parę kryterii na które trzeba zwrócić uwagę ,bo pozostałe to tylko bajery.

1 sprawność wyliczona w % a nie w zużyciu gazu na godz

2 zwykły ,czy kondensat

3 cena

4 dostępnośc i cena serwisu

5 emalia ,czy nierdzewka w zasobnikach

ad.1 w zasadzie wszystkie fimy podają podobne parametry (czyli 0k. 92%)

ad.2 zwykły ( no chyba że jest na rynku tani i naprawdę dobry kondensat: może Beretta, Saunier Duval , inne)

ad. 3 do ok. 4000

ad.4 warszawa więc chyba każda ma serwis

ad.5 chyba mało kto używa nierdzewki (brak opinii na forum) więc trudno ocenić jej faktyczne zalety ( czytając prospekt ACV jest super) ale pewno jakieś wady też ma

Wszystko potwierdzam, ale co do zasobnika jeśli trafisz na tani z nierdzewki to masz wieczny właściwie - przy emalii i wariacjach z temperaturami (duuuże skoki) oraz standardowym zapominaniu o wymianie anody magnezowej (najlepiej od razu dopłacić za tytanową - niewymienną).

Co do ceny pytaj o Viessmanna Vitopend100 WH1B + zasobnik Biawar Mega+grzałka - prosty, a jednocześnie dobry. A sterownik ścienny? Auraton 2005TX (radiówka).

W porównaniu do WHEA (taki z elektronicznym panelem) ma ten plus że klienci z reguły przed sezonem zaczynają się gubić co do obsługi bardziej skomlikowanego urządzenia (co zauważyłem).

Gość JACKIE P
ale qrna kombinujecie. Macie za duzo kasy? Ja jadę na viessmannie vitopend 100 turbo z zamkniętą komorą spalania - sterowanie auraton 2005, bez zasobnika cwu. Kaloryfery polskie KFA z termostatami valvex, połączenie pex-al, żadnych wydumanych instalacji, prawidłowe zestrojenie tj ustawienie kryz na termostatach /sam ustawiałem wg wskazań konstruktora grzejników KFA i zaleceń valvexa/, pokrętło wody CO viessmanna na 56-57 st., obecnie zuzycie gazu cwu + co dobowo wynosi 3-4 m3, dom d53 spokojny /murator/ 100m2 powierzchni. Jeśli ktoś nie wierzy, zapraszam do mojego domu na obserwację. /na 100m2 powierzchni wystarczają 72 żebra grzejników KFA o symbolu G500I - wydajność 90 watt przy temp. 50 st.C wh informacji uzyskanej od projektanta KFA/