dode 14.11.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Czy ogrzewanie kominkiem z nawiewem ciepłego powietrza się sprawdza? Jakie są plusy i minusy!!! Sprawdza się. Przezyliśmy 2 sezony grzewcze. Z takich podstawowych cech; plus: szybko robi sie ciepło i jesli rozprowadzenie jest dobrze zrobione, ciepło jest wszędzie. Minus: kurzy się troche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1455486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 15.11.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 My właśnie zaczynamy ogrzewać się wyłącznie kominkiem (Tarnava 18). Dla Ministra mamy schowane na strychu konwektorki, które nam wysuszały powietrze i drenowały budżet przez kilka poprzednich zim Wrażenia: 1. super ciepełko , milsze niż jakiekolwiek inne. 2. turbiny nie słychać, powietrze w anemostatach szumi dość intensywnie, ale polubiliśmy ten szum - w dzień jest niezauważalny, w nocy usypia (przypomina nam wystrój naszej ulubionej restauracji Meltemi - urządzonej jak łódź rybacka, z szumem morza w kibelku ) 3. jest jednak sporo kłopotów: - NIE MA GDZIE KUPIĆ DREWNA! wiem, że suche drewno kupuje się latem, nie zimą, ale my musimy dokupić teraz. Może znacie jakieś dobre źródło na zachód od stolicy? - nie chce nam się utrzymać ogień przez noc - a w dzień musimy czasem uchylać drzwiczki albo szufladkę, żeby chciało sie palić. Tak, jakby brakowało powietrza do spalania (a jest zetka wystawiona na zewnątrz domu). - kratka nad kominkiem dmucha ciepełkiem tylko wtedy, kiedy nie jest załączona turbina - jak turbina się włącza, ta kratka zaczyna ssać ciepłe powietrze z salonu! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1456757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 15.11.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Przepraszam, moja mysz zwariowała i wstawia co jej się podoba - miało być Tarnava 18, bez buźki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1456761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 15.11.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Przepraszam, moja mysz zwariowała i wstawia co jej się podoba - miało być Tarnava 18, bez buźki. jak wpisujesz "8" a potem ")" to niestety na forum pojawi się to jako buźka. Nie obwiniaj myszki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1456775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 15.11.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam Ja również będę miała ogrzewanie z kominka z dgp ale skoro mówicie, że sucho to może nawilżacz powietrza coś pomoże. Czy to ma sens? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1456868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.11.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 - nie chce nam się utrzymać ogień przez noc - a w dzień musimy czasem uchylać drzwiczki albo szufladkę, żeby chciało sie palić. Tak, jakby brakowało powietrza do spalania (a jest zetka wystawiona na zewnątrz domu). - kratka nad kominkiem dmucha ciepełkiem tylko wtedy, kiedy nie jest załączona turbina - jak turbina się włącza, ta kratka zaczyna ssać ciepłe powietrze z salonu! A czy macie doprowadzone powietrze do kominka (mówię o bezpośrednim dopływie przez rurę pod chudziakiem, nie przez zetkę)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1456901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 15.11.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 - kratka nad kominkiem dmucha ciepełkiem tylko wtedy, kiedy nie jest załączona turbina - jak turbina się włącza, ta kratka zaczyna ssać ciepłe powietrze z salonu! A czy problem tutaj nie ejst czasami to ze koncowka rury zasysajacej jest powyzej tej kratki? i wowczas zamiast powietrze zacigac z calej komory wokol kominka to rura zasysa sobie z kratki? U mnei wlasnie koncowka jest wyciagnieta ponizej tej kratki i nie mam takiego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1457379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 15.11.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dzieki, wbrat, w imieniu mojej myszy za przywrócenie jej honoru . Dominikoms: mamy rurę pod chudziakiem, 100, i to ona kończy się zetką i wychodzi na dwór . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1457390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 16.11.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Znalazłam jakieś resztki brzozy w tartaku, po 170 zł za metr. Pewnie jest ociekająca Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1459184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 17.11.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 lutek34 jedyny problemik to mała ilość dymu jaka się wydostaje kiedy dokłada się drzewo do kominka. to za słaby ciąg kominowy, albo małe jeszcze doswiadczenie w obsłudze powietrznej kominka. Akuratnie na ciąg w kominku nie narzekam, jak jest szyber otwarty to powietrze gwizdze. Oczywiście zawsze dokładam w kominu przy otwartym na maksa szybrze. Może poprostu mój kominek tak ma ze troszke dymu sie ulotni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1459693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 17.11.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Odpowiem "zbiorowo" - troche zarobiony byłem. Czy ogrzewanie kominkiem z nawiewem ciepłego powietrza się sprawdza? Jakie są plusy i minusy!!! Sprawdza sie. W nieduzym domku z możliwie centralnie usytuowanym kominkiem, przy zachowaniu wielu zasad obsługi kominka Jest jednym z najtańszych, wykorzystuje paliwo odnawialne i jest niezależnym o humorów pana Putina, róznych szejków, czy prezesów. Niestety nie ma rózy bez kolców. Oprócz w/w zalet - ma całe mnóstwo wad. W dobrze ocieplonym domu w duzym uproszczeniu 1kW kominka pozwala ogrzać do 10 m2 (czyli dom 100 m2 – kominek 10kW) – to minimum, ale warto przewymiarowac, dajac np. 14 kW - co pozwala na bardzeij spokojne palenie i nieprzekraczanie granicznych temperatur obudowy wkładu. Flaki mi sie przewracaja jak czytam o przypalaniu kurzu itp itd. i o dymie papierowowym. Wiadomo, ze kominek to nie centralne i zawsze troche smierdzi i zawsze troche huczy. I trzeba to przyjac do wiadomosci. A jescze lepiej po prostu zainwestowac duza kase w kominek naprawde dobry - wtedy nie bedzie problemu zadnego. Ja grzeje kominkiem, owszem jest bardzo cieplo jak sie siedzi naprzeciwko, ale w pomieszczeniach gdzie jest rozprowadzone cieple powietrze tez jest cieplutko. No ale jak mam dom z bali, wiec moze wrazenia sa troche inne Jasne, zawsze można udawać, że problemu nie ma. Ale on jest i mozna go tylko łagodzić. ] To nie kominek śmierdzi i nie powietrze (powietrze jest bezwonne) a śmierdzą przypalone w procesie pirozlizy, mikroskopijne cząsteczki kurzu i cząstek organicznych (np roztoczy). A proces ten rozpoczyna sie juz od 100 st. C. I im wyzsza temperatura - tym gorzej - zwłaszcza dla alergików. A nie huczy, jesli tego powietrza nie przepedzamy po domu, tylko pozwalamy przemieszczac sie grawitacyjnie. Z tym hukiem, to oczywiscie troche przesadziłem, choć każda turbina huczy i nie mozna jej szczelnie zabudować, bo sie przegrzeje. A anemostaty szumia i bynajmniej nie przypomina mito szumu morza, a raczej hale fabryczną. Dlatego palę rzadko i tak aby turbina wyłączyła sie przed snem. Bo to jest kwestia co sie chce miec i jakie sie ma do tego nastawienie Dokładnie. lutek34 jedyny problemik to mała ilość dymu jaka się wydostaje kiedy dokłada się drzewo do kominka. to za słaby ciąg kominowy, albo małe jeszcze doswiadczenie w obsłudze powietrznej kominka. Akuratnie na ciąg w kominku nie narzekam, jak jest szyber otwarty to powietrze gwizdze. Oczywiście zawsze dokładam w kominu przy otwartym na maksa szybrze. Może poprostu mój kominek tak ma ze troszke dymu sie ulotni. Przepływami powietrza (i dymu w nim zawartego) rządzą prawa fizyki (róznica ciśnień), zatem skoro w Twoim kominie panuje takie podcisnienie, to dym nie miałby prawa sie wydostać na pokój (przy prawidłowej konstrukcji kominka naturalnie). Ja miałem tak że przy pracujacej turbinie wytwarzajacej minimalne (ale jednak) podciśnienie w salonie, po gwałtownym otwarciu paleniska, w wyniku naruszenia ciagu , nastepowało chwilowe "buchniecie" z kominka. Zrobiłem przy kominku dodatkowy chwilowy wyłacznik turbiny naciskany przed otwarciem drzwiczek, i ..problem zniknął. A czy możesz Eskimosku zdradzić jaki masz kominek z jakim wkładem i ile KW (chyba tak się pisze-chodzi o moc), jaką powierzchnię ogrzewasz i czy domek jest parterowy czy z poddaszem. Wszystko notuję w kapowniku. Dzięki i pozdrawiam. Eliszka nie będę opisywał Ci swojego układu kominkowego, bo jest on niereprezentatywny. Nie ogrzewa domu, a kominek jako raczej rekreacyjny i rzadko używany jedynie nieco dogrzewa dom aby jego ciepło sie nie marnowało. Dom mam rozległy - od kominka do mojej sypialni blisko 20 m - wiec zastosowałem turbinę, ale to buł błąd. Nie wiem jaki masz (albo bedziesz miała) domek, ale instalacje ogrzewania kominkiem trzeba dopasowywać dokładnie do niego, a rozwiazania innych niekoniecznie sprawdzą sie u Ciebie. No i jeszcze obsługa kominka. Ogrzewanie drewnem jest tanie, ale niestety bardzo fatygujące. Dla ludzi co kominka nigdy nie mieli: - pierwszej zimy - frajda, - drugiej zimy - obowiazek, - trzeciej zimy - przykry obowiazek - kolejne zimy - katorga ( ja pierniczę, już wolę płacić za ten prąd ) To sie nazywa "syndrom kotłowni w salonie". I na koniec wady i zalety DGP. A . Grawitacyjnej: - Zastosowanie tylko do ogrzewania niewielkich powierzchni - Niski koszt instalacji i eksploatacji - Brak możliwości sterowania nawiewem (w niewielkim stopniu anemostatami) - Działanie niezależne od zasilania elektrycznego - System prosty w użytkowaniu i łatwy w montażu B. Wymuszonej: - Możliwość ogrzewania wiekszych powierzchni - Wyższy koszt instalacji, koszt eksploatacji to zużycie prądu przez turbine - Możliwość sterowania prędkością obrotową turbiny, a tym samym wydajnością ogrzewania - Nie działa w momencie braku prądu i dalsze palenie grozi przegrzaniem kominka - System bardziej skomplikowany, ale zapewniający większy komfort użytkowania i skuteczność działania (tyklko ten szum ) Pozdrawiam wszystkich cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1459897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 17.11.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 I na koniec wady i zalety DGP. A . Grawitacyjnej: - Zastosowanie tylko do ogrzewania niewielkich powierzchni - Niski koszt instalacji i eksploatacji - Brak możliwości sterowania nawiewem (w niewielkim stopniu anemostatami) - Działanie niezależne od zasilania elektrycznego - System prosty w użytkowaniu i łatwy w montażu B. Wymuszonej: - Możliwość ogrzewania wiekszych powierzchni - Wyższy koszt instalacji, koszt eksploatacji to zużycie prądu przez turbine - Możliwość sterowania prędkością obrotową turbiny, a tym samym wydajnością ogrzewania - Nie działa w momencie braku prądu i dalsze palenie grozi przegrzaniem kominka - System bardziej skomplikowany, ale zapewniający większy komfort użytkowania i skuteczność działania. ESKIMOS Moim zdaniem wady grawitacyjnej DGP z kominka są trochę inne. I o nich trochę wspomniałeś wcześniej, ale w zacytowanym podsumowaniu - nie. Są to: 1. Wysoka temperatura nawiewanego powietrza (80 - 150stC), w której następuje przypiekanie kurzu organicznego znajdującego się w powietrzu w całej jego masie, co jest szkodliwe dla zdrowia człowieka. 2. Brak możliwości zastosowania jakiegokowleik filtra powietrza, czyli rozprowadzanie kurzu po całym mieszkaniu. 3. Mały przepływ powietrza i konieczność nawiewania go spod sufitu w pomieszczeniach na kondygnacji z kominkiem, co powoduje duży gradient temperatury w tych pomieszczeniach między sufitem i podłogą (do kilkunastu stopni C). Przy grawitacyjnej DGP tylko na kondygnacji wyższej od kondygnacji z kominkiem nawiew może być przy podłodze. Wady te moim zdaniem całkowicie dyskwalifikują grawitacyjną DGP z kominka jako główny sposób ogrzewania domu jednorodzinnego. Z powodu tych właśnie wad ogrzewanie kominkowe jest krytykowane przez wiele osób. Ale wady te można wyeliminować przez dobre wymuszenie przepływu nawiewanego powietrza. Może ich nie mieć instalacja DCP z kominka wymuszona wentylatorem, jednak pod warunkiem, że będzie zrobiona lepiej niż się ją zwykle wykonuje. Chodzi głównie o to, że: Po pierwsze - wentylator powinien wymuszać znacznie większy przepływ niż oferowane na rynku tzw. turbiny kominkowe, aby temperatura nawiewanego powietrza mogła być poniżej 45 stC, i aby tylko w porywach przy maksymalnie rozpalonym kominku osiągała maksimum 70stC, a żeby mimo niższej temperatury powietrze mogło rozprowadzać zakładaną moc cieplną kominka. Przepływ powinien wynosić około 80m3/h/kW, czyli np. przy mocy nominalnej kominka 15 kW, przepływ powinien wynosić 1200m3/h. Po drugie - wentylator przy zakładanym przepływie powinien dawać spręż rzędu 200 - 250 Pa, aby mógł pokonać opory istalacji DCP i przede wszystkim opór dobrego filtra włókninowego klasy co najmniej EU5. Jednakże wentylator o znacznie większym przepływie i znacznie większym sprężu niż tzw. turbiny kominkowe, będzie niestety zużywał więcej energii elektrycznej, bo jego moc będzie rzędu 0,2 - 0,4kW. Jednak z uwagi na pracę w temperaturze do 70stC, może to być wysokiej klasy wentylator kanałowy, który będzie hałasować nie bardziej (poniżej 60dB(A)) niż słabe konstrukcyjnie turbiny kominkowe. Zatem - wymuszona wentylatorem Dystrybucja Ciepłego Powietrza z kominka nie ma wad grawitacyjnej DGP z kominka, ale ma wadę inną - hałasuje. Czy z tą wadą można sobie poradzić, jeśli - jak twierdzę - konieczne są znacznie większe przepływy powietrza powyżej 1000 m3/h niż zwykle stosowane kilkaset m3/h? Tak - jest to trudne - ale też można. I moim zdaniem najłatwiej rozwiązać ten problem, gdy zastosuje się rozwiązanie z wentylatorem tłoczącym mieszaninę powietrza świeżego i recyrkulacyjnego do obudowy kominka, a nie zasysającego ciepłe powietrze z kominka. Wówczas przed i za wentylatorem można zastosować tłumiki hałasu, a sam wentylator można wygłuszyć, gdyż pracuje na chłodnym powietrzu, a więc nie trzeba go chłodzić. Jednak instalacja DCP z kominka wymuszona wentylatorem o mocy 0,2 - 0,4 kW cyrkulująca powietrze w domu jednorodzinnym z przepływem powyżej 1000m3/h, z profesjonalnymi tłumikami hałasu i filtrami, jest skomplikowana i porównywalna z komercyjnymi instalacjami ogrzewania nadmuchowego, w których źródłami ciepła są piece gazowe lub olejowe. A więc jest droga jako inwestycja i na pewno nieosiągalna w zaprojektowaniu i wykonaniu przez przeciętnego majsterkowicza. Ma jednak jedną podstawową zaletę - jest tania w eksploatacji prawie tak samo jak grawitacyjna DGP przy nieporównanie wyższym komforcie użytkowania. Oczywiście tylko dla tych, dla których obsługa kominka, tj. noszenie drewna i dokładanie go do kominka co kilka godzin, oraz wynoszenie popiołu i sprzątanie w i wokół kominka, jest przyjemnością a nie uciążliwym obowiązkiem. Ponadto warto wspomnieć o innej zalecie instalacji wymuszonej DCP z kominka - dobrze rozwiązuje problem wentylacji domu jednorodzinnego także w lecie, zwłaszcza jeśli jest połączona z GWC. Tymi samymi kanałami, którymi nawiewane jest ciepłe powietrze w sezonie grzewczym, może być nawiewane wyłącznie świeże i chłodne powietrze poza sezonem grzewczym (oczywiście z kilkukrotnie mniejszym przepływem niż 1000 - 1500m3/h, jeśli wentylatorowi zmniejszy się obroty). Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1460535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 17.11.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Bardzo profesjonalny opis (i zgadzam sie z Jeż-em poza drobnymi szczególami w które nie warto sie wdawać - bo nie chodzi o polemikę) Tyle że wzorcowa instalacja, opisana przez Jeż-a moze kosztować (niebawem) niewiele mniej od instalacji grzewczej z pompą ciepła, a już na pewno porównywalnie do instalacji grzewczej z kominkiem posiadajacym płaszcz wodny. To ja juz wolę przy kominku się relaksować, a ogrzewanie zostawić instalacjom bezobsługowym. Kotłownia w salonie - to nie dla mnie. Ale kominek - koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1460685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 17.11.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 wzorcowa instalacja, opisana przez Jeż-a moze kosztować (niebawem) niewiele mniej od instalacji grzewczej z pompą ciepła, a już na pewno porównywalnie do instalacji grzewczej z kominkiem posiadajacym płaszcz wodny. Tak - dobrze zrobiona wymuszona DCP z kominka kosztuje tyle samo lub trochę więcej niż dobrze zrobiona instalacja grzewcza z kominkiem z płaszczem wodnym. Tyle, że: - wymuszona DCP z kominka pomaga rozwiązać problem szczelnych domów - umożliwia dobry nawiew wentylacyjny do wszystkich pomieszczeń i w połączeniu z GWC umożliwia bardzo tanią naturalną klimatyzację w lecie, natomiast problemu ciepłej wody nie rozwiązuje, - kominek z płaszczem wodnym rozwiązuje problem ciepłem wody, natomiast w rozwiązaniu problemów wentylacyjnych nie pomaga. To ja juz wolę przy kominku się relaksować, a ogrzewanie zostawić instalacjom bezobsługowym. Kotłownia w salonie - to nie dla mnie. Zgadzam się. Dla mnie optymalnym kompromisem jest c.o. wodne z piecem gazowym plus kominek z płaszczem. Jednak gaz nie wszędzie jest dostępny, a podobna opcja z piecem olejowym już mnie tak nie pociąga z różnych powodów. Wtedy zaś chyba lepsze jest - wymuszone DCP z kominka plus nagrzewnica elektryczna jako alternatywa dla kominka. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1460785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 17.11.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 moze w tym watku uzyskam odpowiedz witamchodzi mi o doprowadzenie powietrza do spalania.wklad mam taki http://republika.pl/askala/images/schemat.jpg w instrukcji jest pokazana tak http://republika.pl/askala/images/instr/6.jpg a w rzeczywistosci wyglada tak http://republika.pl/askala/images/kom1.jpg http://republika.pl/askala/images/kom2.jpg w wkladzie od dolu nie ma zadnej dziury - nic, jedyna szczelina które te powietrze moze sie dostac do wnetrza kominka sa te szpary w popielniku pod drzwiami zaznaczone strałką na jednym ze zdjęć ( i oczywiscie szpary w drzwiczkach). Powietrze mam doprowadzone z zewnatrz rura pcv 150mm, trzeba ja jeszcze troche obciąć i założyć przepustnice. Zastanawia mnie jak te powietrze skierowac z rury do "popielnika" bo tym szparom z przodu wiele brakuje do przekroju tej rury, a jak zabuduje wkład to musze chybe zostawic szparę na dole wkładu aby powietrze z rury sie dostalo do tych szpar i czy jake bede ustawial te bloczki betonowe pod wkladem na stale i na gotowo to jak je ustawic ? aby powietrze z rury trafialo tez do "ogrzania" czy tylko pozstawic mu ujscie z przodu do " popielnika" poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1460791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 17.11.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 czy warto kupowac radiator montowany na rure np taki http://www.allegro.pl/item141493449_wymiennik_cieplny_radiator_sr_200_wys_370mm.html niestety taki z rura mi sie nie zmiesci ten moglbym zalozyc na szyber Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1460794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 18.11.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 askalaSą dwie opcje dostarczania powietrza do paleniska we wkładzie kominkowym - bezpośrednia i pośrednia. Ty masz tę drugą, moim zdaniem lepszą. A to dlatego, że w tej opcji powietrze nawiewane z zewnątrz pod wkład kominkowy, a nie bezpośrednio do paleniska, odświeża powietrze, którym oddychają ludzie, bo kierowane jest w obieg ogrzewanego przez kominek i rozprowadzanego do pomieszczeń. W tej opcji kominek pobiera do spalania powietrze zużyte z pomieszczenia, w którym się znajduje, więc rura pod kominkiem w zasadzie nie dostarcza powietrza do spalania, tylko uzupełnia ubytki powietrza w salonie z kominkiem i w całym mieszkaniu powstające w wyniku działania wywiewów wentylacyjnych i spalania w kominku. I najlepszym miejscem dla zlokalizowania wylotu tej rury jest dół obudowy kominka właśnie, bo pozwala uniknąć odczuwania mroźnego przeciągu.Gdy rura ta ma odpowiednio dużą średnicę fi110-160mm (w zależności od wielkości mieszkania i mocy wkładu kominkowego) i stosunkowo krótką trasę bez wielu zakrętów, to może być jedyną drogą dla świeżego powietrza dostarczanego z zewnątrz do szczelnego mieszkania, wszelkie nawiewniki podokienne itp. mogą być zbędne, jeśli wentylator kominkowy będzie działać przez cały rok (poza sezonem grzewczym na mniejszych obrotach i przy odciętej recyrkulacji). Na wylocie tej rury powinna być przepustnica regulacyjna, ale bez możliwości całkowitego jej zamknięcia, aby świeże powietrze z zewnątrz zawsze mogło napłynąć.Poza tym w kratkach wywiewnych wentylacji grawitacyjnej (salon z kominkiem, kuchnia i łazienki) powinny być także przepustnice regulacyjne, którymi należy dławić (także nigdy całkowicie) wywiew, zwłaszcza przy niskich temperaturach na zewnątrz. Natomiast przy wersji (którą preferuję) tłoczenia powietrza wentylatorem do kominka, a nie zaciągania z kominka, konstrukcja wylotu tej rury jest bardziej skomplikowana. Podałem ją w wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63604&highlight= Odnośnie radiatora na rurze dymowej kominka. Warto ją zainstalować, ale po zabudowaniu wkładu kominkowego obudową, powinna być możliwość łatwego demontażu tego radiatora, aby go odkurzyć. Nadmieniam, że nie tylko ten radiator, ale całe wnętrze obudowy kominka powinno być dostępne do systematycznego odkurzania mniej więcej tak samo często jak często odkurza się grzejniki wodne. Bo nie chodzi tylko o to, aby kurzu nie rozprowadzać po mieszkaniu. To powinien załatwiać filtr. Chodzi o to, że w temperaturze powyżej 55stC kurz organiczny zawarty w powietrzu ulega przypiekaniu, w temperaturze powyżej 80 stC intensywnemu, co jest szkodliwe dla zdrowia ludzi, więc im mniej tego kurzu odkłada się na gorących elementach kominka, tym lepiej. PozdrawiamJeż PS. Nie mam czasu na wielokrotne wypowiadanie się na tym forum. Polecam lekturę mojego postu w wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72433&highlight= w którym 9 czerwca br. napisałem swego rodzaju podsumowanie różnych informacji o ogrzewaniu kominkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1461161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 18.11.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1461746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 18.11.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 czy warto kupowac radiator montowany na rure np taki http://www.allegro.pl/item141493449_wymiennik_cieplny_radiator_sr_200_wys_370mm.html niestety taki z rura mi sie nie zmiesci ten moglbym zalozyc na szyber Ja kupiłem dokładnie ten sam i myśle że zawsze coś pomaga http://images2.fotosik.pl/253/7012777fe4b6d1f9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1462024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 19.11.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Chyba jeden problem nam się skończył - pali się już długo i ładnie, bez otwierania drzwiczek, i nie wydaje się, żeby brakowało powietrza - nawet możemy ten dopływ zmniejszać i też się pali. Jak to się stało? Kupiliśmy nowy opał - poprzednio paliliśmy dębem, teraz jest brzoza. Nie wiem, czy jest lepiej wysuszona, czy po prostu inny gatunek robi swoje, ale skutek jest fantastyczny! Jesli chodzi o zasysanie powietrza z kratki, to chyba przyczyną nie jest położenie rury, bo ona sięga poniżej kratki. Kominkarz powiedział mi, że tak zwykle jest i nie ma na to sposobu - można tylko inaczej wyregulować turbinę, czyli podnieść temperaturę, od której się, do 50 stopni, i wtedy najpierw nagrzejemy salon, a dopiero potem resztę. Zmyśla czy prawdę mówi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65819-ogrzewanie-kominkiem-nawiew-ciep%C5%82ego-powietrza/page/2/#findComment-1462381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts