patikop 12.11.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Jako laik( dokształcam się dzięki forum muratora ), mam pytanie czy fundamenty muszą być sezonowane. Chcemy na wiosnę rozpocząć budowę i spędzić gwiazdkę przy choince we własnym domku. Czy są jakieś przeciwskazania na budowanie w ciągu jednego sezonu?? Przestudiowałam wiele tematów na forum, gdzie forumowicze stawiają dom w ciągu jednego roku. To mnie przekonało, prawie na 100%. Co sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz01 12.11.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Postawiłem w ciągu jednego sezonu już nie jeden dom, wszystkie stoją i nie ma z nimi problemu. Choć jak prawie wszyscy twierdzę, że jeżeli jest taka możliwość to lepiej rozbić to na dwa sezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.11.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Czy są jakieś przeciwskazania na budowanie w ciągu jednego sezonu?? są przeciwskazania psychologiczne pochodzące z czasów gdy ściany murowało się z cegieł... wchodziło w nie bardzo dużo zaprawy /z wodą/ w porównaniu z powszechnie dzisiaj stosowanymi bloczkami... i ta zaprawa /cały mur/ to musiały związać i wyschnąć najlepiej zostawić to było do następnego sezonu... czy fundamenty muszą być sezonowane. zakładając że są z betonu to obliczeniowy okres wiązania /uzyskanie dosyć sporego % wytrzymałości/ wynosi 28 dni w temperaturze letniej... tak że nie trzeba ich sezonować /rozumiem zimowanie???/ a nawet wprost przeciwnie zostawiając na zimę np zbudowane tylko ściany piwnic mamy sporą szansę na ich "wybulenie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 12.11.2006 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Dziękuję wszystkim za uwagi... ale temat podtrzymuję.. Czekam na kolejne opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 13.11.2006 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 czyli już nikt się nie wypowie?? ok, czyli jeden sezon rozumiem za rozsądną decyzję. Mamy taki zamiar, ale znajomi ziarenko wątliwości zasiali.. Gwiazdka 2007 we własnym domku, brzmi super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.11.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 z jednym mogą być problemy, nie z fundamentami i ścianami z parkietem/panelami podłogowymi/ - bo pod nie muszą być dosyć suche "wylewki" z tym może być problem bo są wykonywane na samym końcu i muszą być robione na samym końcu a wyschnięcie wymaga trochę czasu /kilka miesięcy co najmniej/ no i oczywiście z wykonawcami, np przyjdą 2 miesiące później, lub uciekną z budowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 14.11.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Oczywiście że można dom postawić w jeden sezon. Problemu napewno nie będzie z fundamentami, ścianami, itd. Jednak musisz się liczyć z drobnymi ustarkami które mogą powstać po wybudowaniu jak np. - jeżeli jest poddasze mieszkalne i skosy są obrobione płytami g-k to z czasem na połączeniach mogą pojawić się szczeliny (łatwe do usunięcia) z uwagi na stabilizację więźby drewnianej i osiadanie budynku w gruncie,- jeżeli położysz drewniane podłogi na wilgotne wylewki (wylewki nie powinno sie szybko suszyć) to efekt może być marny,- z domu napewno nieodparuje woda, która jest w betonie, tynkach, wylewkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.11.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 (wylewki nie powinno sie szybko suszyć) masz jakiś cudowne rozwiązanie na opóźnianie suszenia "wylewek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 ...mam pytanie czy fundamenty muszą być sezonowane... fundamenty nie musza - to przenosnia chodzi o ziemie wokół fundamentów (wczesniej nie stosowano zageszczarek - wiec stad ta opinia ze "fundamenty musza sie uleżeć") a beton czy bloczki - to nie gruszki ulęgałki przeciez ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 14.11.2006 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 brzoza, czyli co powinnam zrobić żeby mieć może nie 100%, ale jakąś pewność że wszystko będzie dobrze??i czy jest jakaś możliwość osuszenia fundamentów??pomieszczeń?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 patikop - jesli nie mozesz sobie pozwolic na zageszczanie przez czas i wodenalezy zadbac aby kruszywo (do zasypania) było bez domieszek mułu (jestem bardziej zwolennikiem pospółki żwirowo piaskowej niz zamulonego piachu) zageszczanej cienkimi (20 cm) warstwamico do osuszania ...nie znam Twojej działki i nie wiem czy jest sens i warunki na robienie drenazu moja rada bedzie wiec inna - postaraj sie wode z rynien odprowadzac jak najdalej od budynku i zrobic solidna izolacje pozioma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lackyluk 15.11.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Jeśli dom z bali to projekt dobry. Przy murowanym to opinie są różne. Na terenach gdzie naturalnie jest dużo wilgoci komfort mieszkania w nowym domu jest trochę mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts