Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty- czy seznować??

patikop

Recommended Posts

Jako laik( dokształcam się dzięki forum muratora :D ), mam pytanie czy fundamenty muszą być sezonowane.

Chcemy na wiosnę rozpocząć budowę i spędzić gwiazdkę przy choince we własnym domku.

Czy są jakieś przeciwskazania na budowanie w ciągu jednego sezonu??

Przestudiowałam wiele tematów na forum, gdzie forumowicze stawiają dom w ciągu jednego roku. To mnie przekonało, prawie na 100%.

Co sądzicie??

Czy są jakieś przeciwskazania na budowanie w ciągu jednego sezonu??

są przeciwskazania psychologiczne :o pochodzące z czasów gdy ściany murowało się z cegieł...

wchodziło w nie bardzo dużo zaprawy /z wodą/ w porównaniu z powszechnie dzisiaj stosowanymi bloczkami...

i ta zaprawa /cały mur/ to musiały związać i wyschnąć najlepiej zostawić to było do następnego sezonu...

czy fundamenty muszą być sezonowane.

:o :o :o

zakładając że są z betonu to obliczeniowy okres wiązania /uzyskanie dosyć sporego % wytrzymałości/ wynosi 28 dni w temperaturze letniej...

tak że nie trzeba ich sezonować /rozumiem zimowanie???/ :wink:

a nawet wprost przeciwnie zostawiając na zimę np zbudowane tylko ściany piwnic mamy sporą szansę na ich "wybulenie"...

z jednym mogą być problemy, nie z fundamentami i ścianami

z parkietem/panelami podłogowymi/ - bo pod nie muszą być dosyć suche "wylewki" z tym może być problem bo są wykonywane na samym końcu i muszą być robione na samym końcu a wyschnięcie wymaga trochę czasu /kilka miesięcy co najmniej/

no i oczywiście z wykonawcami, np przyjdą 2 miesiące później, lub uciekną z budowy....

Oczywiście że można dom postawić w jeden sezon. Problemu napewno nie będzie z fundamentami, ścianami, itd. Jednak musisz się liczyć z drobnymi ustarkami które mogą powstać po wybudowaniu jak np.

- jeżeli jest poddasze mieszkalne i skosy są obrobione płytami g-k to z czasem na połączeniach mogą pojawić się szczeliny (łatwe do usunięcia) z uwagi na stabilizację więźby drewnianej i osiadanie budynku w gruncie,

- jeżeli położysz drewniane podłogi na wilgotne wylewki (wylewki nie powinno sie szybko suszyć) to efekt może być marny,

- z domu napewno nieodparuje woda, która jest w betonie, tynkach, wylewkach.

...mam pytanie czy fundamenty muszą być sezonowane...

fundamenty nie musza - to przenosnia

chodzi o ziemie wokół fundamentów (wczesniej nie stosowano zageszczarek - wiec stad ta opinia ze "fundamenty musza sie uleżeć")

a beton czy bloczki - to nie gruszki ulęgałki przeciez ... :-?

pzdr

patikop - jesli nie mozesz sobie pozwolic na zageszczanie przez czas i wode

nalezy zadbac aby kruszywo (do zasypania) było bez domieszek mułu (jestem bardziej zwolennikiem pospółki żwirowo piaskowej niz zamulonego piachu) zageszczanej cienkimi (20 cm) warstwami

co do osuszania ...

nie znam Twojej działki i nie wiem czy jest sens i warunki na robienie drenazu

moja rada bedzie wiec inna - postaraj sie wode z rynien odprowadzac jak najdalej od budynku i zrobic solidna izolacje pozioma