wspolnotka 26.04.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 mieszkam w nieduzym wspólnotowym bloku na I pietrze. nasi dwaj sasiedzi z parteru chca rozbudować swoje balkony na tarasy na własny koszt.My tez chcielibyśmy powiększyć nasz balkon, niestety nikt inny z piętra z powodów finansowych nie może tego zrobić.nie chcę żeby sąsiad z dołu zaglądał na mój balkon.Uważam że rozbudowa balkonów powinna być finansowana z funduszu remontowego,ale z powodu innych inwestycji zaplanowanych na ten rok to rozwiazanie nie jest mozliwe.interesuje mnie kwestia prawna tzn jak w takim wypadku wygląda podział gruntu wspólnego zajetego przez powiększone tarasy, a także wszelkie pozwolenia na taką inwestycję. Co mogę zrobić,gdy wspólnota wyrazi zgodę na tą rozbudowę, a ja nie zgodzę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 26.04.2003 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Jestem zarządcą nieruchomości. Mogę próbować odpowiedzieć na twoje pytanie, ale musiałbym wiedzieć, ile niezależnych lokali (mieszkań własnościowych i niewłasnościowych) jest w Twojej Wspólnocie. Od tego zależy, czy stosować się bedzie do niej przepisy ustawy o własności lokali, czy przepisy kodeksu cywilnego. Generalnie, jeśli lokali (wszystkich razem) jest więcej niż siedem, stosuje się przepisy ustawy o własności lokali (co do zmiany przeznaczenia/zgody na przebudowę części nieruchomości wspólnej - art. 22 ust.3 p.4 i 5.)i decyduje (w formie uchwały) większość właścicieli liczona według udziałów w nieruchomości wspólnej. Są szczególne wyjątki, o których tymczasem nie wspominam.W przypadku, jeśli lokali jest 7 lub mniej, stosuje się przepisy kodeksu cywilnego, a w sprawach przekraczających zakres tzw. zwykłego zarządu (taką niewątpliwie jest projekt dobudowania przez niektórych właścicieli tarasu kosztem części nieruchomości wspólnej) niezbędna jest jednomyślność wszystkich właścicieli.W obu przypadkach właścicielowi niezadowolonemu z woli większości przysługuje (czasochłonna) droga sądowa.Dalszy komentarz możliwy w prywatnych wiadomościach (to chyba raczej nie interesuje za bardzo uczestników tego forum...)Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts