Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących obecnie jak i w niedalekiej przyszłości - czego wszystkim życzę.

Ciekawi mnie, który z proponowanych projektów może spełnić warunki domu pasywnego.

Założenia:

Salon + 4 sypianie, kuchnia ( ze spiżarnią ) 2 łazienki, garaż dwu stanowiskowy połączony z domem ( mniejsze opłaty ), pralnia.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/65835-dom-pasywny-kt%C3%B3ry-projekt-jest-najbardziej-zbli%C5%BCony/

Ciekawi mnie, który z proponowanych projektów może spełnić warunki domu pasywnego.

Niestety, tylko projekt domu pasywnego. :roll:

Z typowych projektów żaden.

Zresztą dom pasywny to futurologia i eksperyment.

Na dzisiaj korzyści z niego płynace zamortyzowału by się pewnie dopiero Twoim wnukom -ale wtedy będą preferowane zupełnie inne technologie i nosniki energii, wiec Twój domek bedzie już b. starą chatą. :(

Ale poczytaj watek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=60908&postdays=0&postorder=asc&highlight=dom+pasywny&start=0

Pracownia Lipinscy podaje przy swoim projekcie domu pasywnego, ze cena netto pod klucz to ok. 350 tys. pln.

Zajrzyjcie tutaj:

http://www.domy-pasywne.pl/index.php?kid=21

Projekt moim zdaniem funkcjonalnie pozostawia wiele do zyczenia (np. kto to slyszal, zeby do jedynej na parterze lazienki wchodzic z wiatrolapu?), cena pewnie tez w praniu wyjdzie troche wyzsza, ale nie sa to jakies kosmiczne pieniadze.

Ja sam zamierzam wybudowac dom bliski pasywnemu i na pewno sie to oplaci. Roznice w stosunku do domu faktycznie pasywnego beda takie, ze np. bede miec kominek, pare okien dachowych (dzialka w lesie, nie za duzo swiatla).

Moj projekt to Sloneczko z pracowni Horyzont:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=71&a=156&sid=5

Pracownia Lipinscy podaje przy swoim projekcie domu pasywnego, ze cena netto pod klucz to ok. 350 tys. pln.

Pobożne życzenie.

No, chyba ze wchodzi w to markowy rowerek treningowy.

Doskonale rozgrzewa i pozwala nadmiarem ciepła z organizmu podgrzać wnetrze domu.

Chociaż przy kubaturze 778 m3 trzeba sie bedzie naprawde napedałować.:wink:

Ja sam zamierzam wybudowac dom bliski pasywnemu i na pewno sie to oplaci. Roznice w stosunku do domu faktycznie pasywnego beda takie, ze np. bede miec kominek, pare okien dachowych (dzialka w lesie, nie za duzo swiatla).

Słoneczko - to bardzo sympatyczny, ładny i funkcjonalny domek.

Tylko jak Ty chcesz z niego zrobić dom pasywny? :o

Rowerek? :D

Przy tej (niewielkiej p. u. i kubaturze grzej go lepiej tym kominkiem).

Powodzenia.

Co do szacunków Lipińskich - napisałem już, że pewnie w praniu będzie to wyglšdać inaczej.

Co do Słoneczka, dzięki:-) rzeczywiœcie fajny projekt. Tylko ja nie chcę z niego robić domu pasywnego, a - jak napisałem - dom BLISKI pasywnemu (czyli œwietnie ocieplony, z odzyskiem ciepła, oknami i drzwiami dużo lepszymi niż standardowe itd.) - powiedzmy "2-3 litrowy". Słoneczko œwietnie się do tego nadaje ze względu na swojš prostotę (np. dom na planie prostokšta, prosty dach).

Zrobić z niego dom pasywny by się pewnie dało, tylko po co mi to?

Ja chcę mieć kominek (a to jest zakazane w domu pasywnym), plus jeszcze mam mnóstwo innych powodów.

Tylko ja nie chcę z niego robić domu pasywnego, a - jak napisałem - dom BLISKI pasywnemu (czyli �wietnie ocieplony, z odzyskiem ciepła, oknami i drzwiami dużo lepszymi niż standardowe itd.) - powiedzmy "2-3 litrowy". Słoneczko �wietnie się do tego nadaje ze względu na swojš prostotę (np. dom na planie prostokšta, prosty dach).

Zanim to zrobisz - zrób rachunek ekonomiczny.

Istnieja pewne granice ekonomiczne.

Dla przykładu juz same okna trzy-szybowe o współczynniku przenikania ciepła U < 0,8 W/(m2*K) beda kosztowały majatek.

A cała inwestycja zamortyzuje Ci się (przy załozeniu tych 2 - 3 litrów), za jakieś 20 - 30 lat.

Ja chcę mieć kominek (a to jest zakazane w domu pasywnym),

Wręcz odwrotnie.

Modelowy dom pasywny w ekstremalnych warunkach pogodowych tj. przy niskiej temperaturze zewnętrznej i wobec braku dostępnego promieniowania słonecznego, dogrzewa sie własnie kominkiem. :wink:

• 2 years później...
Witam! Jestem z Krakowa i przymierzam się do budowy domu pasywnego - prefabrykowanego, który podobno można postawić w 3 miesiące. Dodatkowo takie domy są bardzo energooszczędne. Mam tylko problem czy na pewno są dobre jakościowo. Czy ktoś z was ma taki dom i może wypowiedzieć się na temat jego użytkowania? Bo już się gubie w tych wszystkich informacjach. Najbardziej przeraża mnie w domu tradycyjnym jego długi okres realizacji :( Znalazłam firme w Krakowie, która moze wybudować mi dom pasywny - Polski Dom 2000. Mają jako jedyni w Polsce certyfikat na budowe domów pasywnych. Jestem już po wstępnych rozmowach z nimi. Wycena mi odpowiada, ale jednak się waham co do technologii. Proszę o opinie!!!