Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja okuć Roto w oknach PCV ?

bogi66

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Ponieważ szukałem i nie znalazłem odpowiedzi , zdecydowałem się zadać osobne pytanie.

Otóż bardzo bym prosił o jakąś instrukcję jak reguluje się okucia Roto ?

Chodzi mi o lekkie przesunięcie okna w prawo (patrząc od wewnątrz) - ze względu na ocieranie przy zamykaniu.

W jednym z okien ciężko też pracuje sama klamka (Secustic) - przy domykaniu okna - być może jest zbyt mocny docisk okna do ramy.... ponoć docisk też można regulować... tylko jak ?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady

:D

Witam. Trudno to opisać ale sprubujemy. regulacja przesunięcia skrzydła odbywa się na dolnym i na górnym zawiasie. Dolny zawias ma regulację dostępną przy zamkniętym skrzydle, natomiast górny musisz otworzyć okienko i zaglądną do niego od tyłu. Wszystkie regulacje zazwyczaj można wykonać kluczem imbusowym 4mm, docisk skrzydła wyregulujesz tym samym kluczem odpowiednio obracając dociskami na skrzydle które są mimośrdodami. Powodzenia.

Dzięki !!

Trochę mi to rozjaśniło sytuację. :D

Jeszcze jedno - czy to że w jednym z okien klamka chodzi z większym oporem niż w pozostałych , może być spowodowane tym że ustawiony jest zbyt duży docisk okna do ramy ? i czy wystarczy tu regulacja mimośrodu po stronie klamki ?

Klamka wręcz haczyła przy próbie domknięcia - trochę skręciłem docisk po stronie klamki w lewo (w lewo - zmniejszenie docisku ?) - no i jest trochę lepiej... Poluzować jeszcze ??

A i jeszcze jedno - czy regulację przesunięcia skrzydła na dolnym zawiasie robić przy całkowicie zamkniętym oknie ??

No i pytanie "łopatologiczne" - okno ma iść w prawo - czyli na dole kręcę w lewo czy w prawo ?

Może wystarczy regulacja docisku, a może klamka jest wadliwa ustaw wszystko na najmniejszy docisk i wszystko będzie jasne. Przesunięcie skrzydła zrób podcza otwrtego okna, a jesli chi o to w która strone kręcić to prubój bo nie pamiętam, to się robi na wyczucie ale metodą prób i błędów