Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stawiać murłaty i resztę więźby po 10 dn od zalania wieńca

mclokis1

Recommended Posts

Prosze o podpowiedź. W poprzedni piątek (03.11) zalałem drugi wieniec. Dzisiaj zadzwonili do mnie cieśle że jutro chcą wchodzić na budowę i zacząć pracować nad konstrukcją dachu. Jak długo powinien wiązać beton żeby było bezpiecznie. Mój kierownik mówi że byłby spokojniejszy gdyby minęło 14 dni ale boję sie że jak teraz puszczę cieśli to ich już nie znajdę do wiosny. Czy jest jakieś zagrożenie w związku z planowanym jutrzejszym mocowaniem murłat i dalszymi pracami? Będę wdzięczny za każdy głoś :)

To jest poważna decyzja którą powinien podjąć kierownik budowy.

Nie wiem jak u Ciebie ale u nas jest zimno, beton w tych temperaturach wiąże długo i pełną wytrzymałość osiąga po ok 28 dniach. Do tego jest mokry. Murłatę można położyć ale jak murłata nasiąknie wodą to lepsza nie będzie. Jaką masz konstrukcję więźby? Bo jak płatwiową to można szybciej ale jak jętkową to dopiero będą jaja jak się okaże że ten beton jeszcze niczego nie trzyma i się rozjedzie. Niech kierownik budowy rzuci okiem i oceni czy już można na wieńcu cokolwiek opierać

Jakim cudem murłata nasiąknie wodą ? no chyba że nie da się pod nią izolacji :roll: poza tym czy mokra prosto z lasu murlata może nasiąknąć bardziej niż już jest ? i co ma wspólnego z ukladaniem jej na świeży wieniec. Z dachówką wstrzymaj się ze 3 tygodnie od zrobienia więżby. radzę także podstemplować krokwie w połowie długości i to każdą jedną oprócz szczytowych rzeczjasna co napewno pomoże aby świerzy dach się dużo nie ugiął