mclokis1 12.11.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Prosze o podpowiedź. W poprzedni piątek (03.11) zalałem drugi wieniec. Dzisiaj zadzwonili do mnie cieśle że jutro chcą wchodzić na budowę i zacząć pracować nad konstrukcją dachu. Jak długo powinien wiązać beton żeby było bezpiecznie. Mój kierownik mówi że byłby spokojniejszy gdyby minęło 14 dni ale boję sie że jak teraz puszczę cieśli to ich już nie znajdę do wiosny. Czy jest jakieś zagrożenie w związku z planowanym jutrzejszym mocowaniem murłat i dalszymi pracami? Będę wdzięczny za każdy głoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 12.11.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Samą więżbę możesz zaczynać z dachówką bym się wstrzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclokis1 12.11.2006 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 dachówka za jakieś dwa tygodnie. myślę że wtedy 9 po miesiącu ) będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 12.11.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 To jest poważna decyzja którą powinien podjąć kierownik budowy.Nie wiem jak u Ciebie ale u nas jest zimno, beton w tych temperaturach wiąże długo i pełną wytrzymałość osiąga po ok 28 dniach. Do tego jest mokry. Murłatę można położyć ale jak murłata nasiąknie wodą to lepsza nie będzie. Jaką masz konstrukcję więźby? Bo jak płatwiową to można szybciej ale jak jętkową to dopiero będą jaja jak się okaże że ten beton jeszcze niczego nie trzyma i się rozjedzie. Niech kierownik budowy rzuci okiem i oceni czy już można na wieńcu cokolwiek opierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 12.11.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Jakim cudem murłata nasiąknie wodą ? no chyba że nie da się pod nią izolacji poza tym czy mokra prosto z lasu murlata może nasiąknąć bardziej niż już jest ? i co ma wspólnego z ukladaniem jej na świeży wieniec. Z dachówką wstrzymaj się ze 3 tygodnie od zrobienia więżby. radzę także podstemplować krokwie w połowie długości i to każdą jedną oprócz szczytowych rzeczjasna co napewno pomoże aby świerzy dach się dużo nie ugiął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclokis1 12.11.2006 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 jutro będzi ekierownik budowy. zobaczymy co powie. a co dotemperatury no to wiadomo ze nie jest to już lato 5-15 stopni w porywach. byłem dzisiaj na budowie no i wieniec ma w większości kolor jasno szary a ponoć to jest jakiś wyznacznik stężenia betonu. może sie nie rozleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts