Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesny czy klasyczny - wady i zalety

Recommended Posts

Witam !

Chcialbym prosic o Wasze przemyslenia nt. wad i zalet domu z dachem spadzistym oraz tym plaskim. Oczywiscie odpada kwestia piekna, bo o gustach sie przeciez nie dyskutuje. Chodzi mi o cechy jednych i drugich wynikajace z ich konstrukcji: wlasciwosci termiczne, koszty budowania i pozniejszej eksploatacji itp. Podobaja mi sie niektore projekty klasycznych (dach spadzisty) oraz tych bardziej odwaznych (dlaczego sie tak nazywaja to nie wiem, bo przeciez "kostki" sa tak liczne, ze wg mnie nie wynika to z odwagi inwestora....

Witam !

Chcialbym prosic o Wasze przemyslenia nt. wad i zalet domu z dachem spadzistym oraz tym plaskim. Oczywiscie odpada kwestia piekna, bo o gustach sie przeciez nie dyskutuje. Chodzi mi o cechy jednych i drugich wynikajace z ich konstrukcji: wlasciwosci termiczne, koszty budowania i pozniejszej eksploatacji itp. Podobaja mi sie niektore projekty klasycznych (dach spadzisty) oraz tych bardziej odwaznych (dlaczego sie tak nazywaja to nie wiem, bo przeciez "kostki" sa tak liczne, ze wg mnie nie wynika to z odwagi inwestora....

Wynika to z warunkow zabudowy.

Tzn, ze wybor domu zalezy od decyzji, jaka wydaje organ administracyjny? Jak na razie jestem na etapie przegladania tego forum i o odpowiednich procedurach jeszcze niewiele wiem. Wybierajac dzialke, trzeba wiec sprawdzic warunki zabudowy i tam bedzie napisane co mozna stawiac, tak? A pomijajac warunki zabudowy, to prosze o chociaz nakreslenie tych roznic, o ktore sie pytalem wczesniej. Dziekuje

• 5 months później...