NOTO 12.11.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Kupiłem cebulki roślin kwiatowych + lilie. Nie miałem czasu ich posadzić. Jest ich sporo. Czy można je jeszcze sadzić ?Jak je przechować ?Może można na wiasne posadzić ?W garażu mam obecnie 14 stopni - czy tam przechowywać ? Co z nimi zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.11.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Posadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.11.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 ups.....to ja tez jeszcze posadze.....wczoraj w sklepie widzialam cebulki tulipanow itp...po 1 zł.......tak sie zastanawialam czy kupic...ale wydawalo mi sie ze za pozno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 14.11.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 tez mam jeszcze żonkile - rozumiem, że po prostu wyjdą wiosną później jak je teraz posadzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izunia1111 14.11.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Ja sadzę do momentu kiedy ziemia nie zamarżnie.I co roku kupuję cebulki na wprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.11.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Ja sadzę do momentu kiedy ziemia nie zamarżnie. I co roku kupuję cebulki na wprzedaży. ups...kurcze...teraz po 1...a kupowalam po 11zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 14.11.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A posad, nic się nie martw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 18.11.2006 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 A gdy sie ich nie posadzi to pójdzie na zmarnowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.11.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 W wilgotnyuch łuskach cebul gromadzą się substancje odżywcze, pozwalające roślinie czerpać pokarm potrzebny do wiosennego rozwoju i kwitnienia. Gdy cebule zostaną przesuszone np. po zimowaniu w za suchym pomieszczeniu, istnieje duże prawdopodobieństwo uzyskania suszu ceblowego, który już nie " złapie" wigoru i nie zakwitnie, po rocznym odpoczynku i posadzeniu w drugim roku zimowania. Dlatego cebule ( niesprzedane w kwiaciarniach) tubylcy-kwiaciarze, zimują w wilgotnym piachu w chłodnym pomieszczeniu lub w gruncie, oznaczone metkami i okryte matami słomianymi. Wiosną wykopane i podczyszczone, znów wędrują do sprzedaży. Teraz na allegro, udało mi się kupić żonkile 50 szt- 5zł. Dostała piękne, wielkie i nieuszkodzone cebuliska, które powędrowały od razu do ogrodu. Teraz trzymam kciuki, by nie nadeszły zbyt szybko mrozy i by cebule zdążyły się zakorzenić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.11.2006 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 A jak posadzić je w donicach do wystawienia wiosną na taras ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 26.11.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Właśnie tak zrobiłam z liliami kupionymi 2 tygodnie temu Do donic i do zimnej piwnicy, a późną wiosną pójdą do ogrodu i karczowniki ich nie zjedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.11.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Ale mogą nie zakwitnąć w przyszłym roku.... Jeśli jest to możliwe najlepiej posadzić do gruntu, nawet w jakiejś "donicy" a na wiosnę przenieść do tego w czym mają rosnąć na tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 26.11.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 W zeszłym roku, posadzone w donicy jesienią i przetrzymane w piwnicy, kwitły mi ładniej niż te "ziemne", ogrodowe. Doniczkowe azjatki miały po 3-5 kwiatów, a ogrodowe 2-3 !!! Tu chyba tajemnicą jest temperatura w piwnicy - im chłodniej, tym większy bodziec do kwitnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 28.11.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 ja posadziłam do donic dwa tygodnie temu- i już kiełkują , w weekend dostaliśmy po 1 zł cebulki tulipanów- paczkowane po 7 szt!!!! , myślę że jeszcze uda mi się je posadzić do gruntu w sobotę- chyba że nadejda w ciągu paru dni przymrozki( liczę jednak że jeszcze będzie ciepło)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.12.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Jeżeli kiełkują to chyba nie przeżyją zimy ?A co sie stanie gdy do donicy wysadzę cebule i będę je trzymał w domu ?Pokażą się takie fajne jak w ogrodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 02.12.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Haniu, gdzie ty wynajdujesz takie okazje(żonkile)???? Na żonkile choruję od dawna i inne cebulowe wiosenne też, tylko nie zawsze trafię jak są w sprzedaży. Albo zapomnę wstąpić do sklepu ogrodniczego-za dużo mam na głowie. Ostatnio w Nomi kupiłam FORBESII. Takie błękitne niskie kwiatuszki cebulowe.Doczytałam,że kwitną II-III, ale pisze też"przechowywać w suchym,chłodnym miejscu przed posadzeniem"- czyli co- sadzić wiosną? Ale jak skoro ma kwitnąć w lutym? Może ktoś wie co to za roślinka - jakie ma wymagania?Wygląda pięknie i dokupiłabym jeszcze-tylko nie wiem czy warto. Jak na razie te co mam posadziłam w listopadzie. Zobaczę wiosną co urośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 02.12.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Podadziłam w ub. roku w grudniu mnóstwo cebulowych. Wyszły pięknie. Natomiast anemony nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 02.12.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Ja kiedyś posadziłam w pażdzierniku mnóstwo zawilców i również ani jeden nie pojawił się - pewnie zmarzły. A szkoda,że tak trudno je wychodować. Ale za to frezje kwitły przepięknie. Miałam 10 cebulek, a teraz po wykopaniu ok.40 - tylko niektóre są bardzo małe. Ale to nic. I wodą je lałam konkretnie - nic nie zaszkodziło, a podobno nie lubią mokro. A zapach frezji - to poezja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.12.2006 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Włąsnie nigdy nie widziałem w sprzedazy frezji. Równiez na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 03.12.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Frezje kupiłam w sklepie ogrodniczym. Zapakowane były po 10 szt - mieszanka- różne kolory. Firma Ożarów Maz.-mają też nasiona i inne bulwy kwiatów pakowane w woreczki foliowe ze zdjęciem. Ale ja kupiłam je chyba w styczniu czy lutym. A wtedy rzadko chodzi się po takich sklepach, bo czeka się do wiosny. Ja z kolei często dopiero zimą mam więcej czasu i jakoś tak dowiedziałam się że tylko wtedy jest największy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts