mikes7 12.11.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Mam zamiar budować Manuelę ale chciałbym wiedzieć co w tym projekcie jest ok. a co do zmian. jak ktoś ma jakies fotki wykończeń to można by pooglądac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 13.11.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Zmiany u nas: 1. Brak 3-ciego okna w kuchni, cała boczna ściana budynku na wieszanie szafek,2. Zamias ścianki między kuchnią a salonem barek, powiększona ściana na środku,3. Przejście do kotłowni przerobione na garderobę. Wejście do kotłowni przez garaż (kotłownia też na poziomie garażu.4. okna 2/3 w pokojach dzieci przerobione na drzwi balkonowe i dołożony trzeci balkon 5. Barierka wokół schodów na piętrze murowana Zmiany, które warto zrobić:1. Okno dachowe w pralni (rozdzielić 2 okna w górnej łazience, jedno zostawić gdzie było, drugie wyprowadzić na frontową połać dachu2. Podnieść ściankę kolankową o jakieś 30 cm3. Dorobić wentylację w górnych pokojach Polecam nasz Ziewnik Budowy (w linkach na dole) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.11.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Manuela to fajny projekt ino wg mnie ma wiele błedów.Poniżej linka do mojej budowy, jak Cię zainteresuje dzwoń lub mailuj. Pisać by za dużo.U mnie najważniesza zmiana to kuchnia od strony wejścia.Łazienka na górze przeniesiona nad kuchnięITD ITP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdiv 14.11.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Manuela, jak pisał Cypek, to fajny projekt ale zmian z pewnością potrzebuje. Część rozwiązań zastosowanych przez forumowiczów jest uwzględniona w projekcie Emanuela (http://www.dobredomy.pl/?id_project=45) i warto się z nim zapoznać. Moim zdaniem niezbędne zmiany to podniesienie ścianki kolankowej (ale bez przesady - widziałem kilka realizacji, gdzie zmieniło to na niekorzyść bryłę budynku, zwłaszcza w połączeniu z wąskimi okapami) oraz zmiana schodów (oryginalne są za strome i bez spocznika). Dodatkowo zamieniliśmy miejscami kuchnię z pokojem i zostawiliśmy tylko jedno większe okno na ścianie frontowej, zlikwidowaliśmy spiżarnię - mam nadzieję, że miejsce pod schodami (dwubiegowe ze spocznikiem) da się w jakimś stopniu na małą spiżarnię wykorzystać. Zwiększyliśmy lekko dolną łazienkę - teraz ma 4,9m2. Wejście do kotłowni mamy teraz od garażu. Ściankę pomiędzy pokojami 2/2 2/3 przenieśliśmy bardziej w kierunku 2/3, który stanie się garderobą. W wyniu takiego przeniesienia zlikwidowaliśmy też komin wentylacyjny a wentylację poprowadziliśmy w ścianach zewnętrznych a następnie przez dachówki wentylacyjne - jak się teraz okazuje nie najszczęśliwsze rozwiązanie. I jeszcze kilka drobniejszych zmian pewnie by się znalazło. Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny to jak dla mnie chybionym trochę pomysłem jest zamiana drzwi balkonowych z łukowych na prostokątne. Zmiana taka jest oczywiście pozytywna pod względem finansowym ale kosztem wyglądu. Ocieplenie płyty balkonowej w formie zaproponowanej w projekcie daje w rezultacie zbyt masywnie wyglądające coś, z którym też coś zrobić trzeba. Bardzo polecam wizytę u kogoś, kto dom już wybudował - część pomysłów na zmiany pojawiła się u nas właśnie po takich odwiedzinach. No i oczywiście przeglądnięcie wszytkich postów na tym forum związanych z Manuelą i jej kuzynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 11.04.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Już o tym gdzieś pisałem, ale koniecznie zmiana szerokości drzwi garażowych z 240 na 260. Przy tych mniejszych autem klasy Toyota Avensis, Honda Accord, Skoda Octavia to wjazd jest masakrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts