Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Robię generalny remont poniemieckiego domu jednorodzinnego. Mam m.in. do zrobienia:

- całą elektrykę w budynku (wymiana)

- instalację CO

- instalację wodną i kanalizacyjną

- przebudowanie jednej ściany działowej (wyburzenie starej i postawienie w jej miejsce nowej) i części komina (do wysokości 2,5 m)

- wylewki podłogowe w dwóch pomieszczeniach (obecnie jest tam goła ziemia)

Moje pytanie: w jakiej kolejności co robić?

Ze względu na brak rąk do pracy (fachowcy mają nieziemskie terminy) myślałem, żeby zrobić to tak (a raczej terminy firm pozwalają to tak zrobić):

przebudować ściankę działową wraz z kominem, pociągnąć instalację elektryczną, potem instalacje wodne i CO (rury ze względu na rozmieszczenie punktów nie będą biegły po podłodze) i na koniec zrobić podłogi w dwóch pokojach (dzielić je będzie ta wyburzana i stawiana na nowo ścianka działowa).

Czy jest sens zabierać się do roboty w takiej kolejności? Jeśli nie, jak

powinno to wyglądać fachowo, zgodnie ze sztuką? Czy ściankę działowa można postawić się na zrobionej wylewce, czy trzeba robić jakiś fundament (tak jak pisałem wcześniej w pomieszczeniach jest teraz goła ziemia).

Pytam się Was bo niestety nie znam nikogo, kto mógłby mi doradzić, a chciałbym posunąć prace remontowe choć trochę do przodu.

Pozdrawiam,

Paweł

https://forum.murator.pl/topic/65867-wylewki-elektryka-instalacje-wodne-i-co-jaka-kolejno%C5%9B%C4%87/

Najpierw na ten piach musisz wylać chudziaka - później możesz postawić ściankę zrobić instalacje wod - kan i c.o i elektryke a później wylać na to jeszcze jedną posadzke ( najlepiej jeszcze ocieplić posadzke styropianem )

Acha, a czy ściankę można postawić na całkowicie zrobionej podłodze (ze styropianem i w ogóle)? Czy może to spowodować uszkodzenie podłogi?

W każdym razie najpierw zrobić coś z podłogą a dopiero potem stawiać nową ścianę działową?

Acha, a czy ściankę można postawić na całkowicie zrobionej podłodze (ze styropianem i w ogóle)? Czy może to spowodować uszkodzenie podłogi?

W każdym razie najpierw zrobić coś z podłogą a dopiero potem stawiać nową ścianę działową?

:lol:

Wpierw jeżeli nie masz projektu instalacji skonsultuj z elektrykiem i fachowcem od c.o. jak będą szły instalacje bo może sie okazać że część może być poprowadzona w podłodze - czyli przed wylwkami.