Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzęt AGD

gizmo

Recommended Posts

On 2003-04-29 09:46, KrzysiekS wrote:

Ja mam Polar 813 pracuje idealnie 5 rok, i obsluguje 3 osobową rodzine z malym dzieckiem.

U nas od stuleci jest moda na obce produkty, a szkoda, nasze wcale nie są gorsze.

Pewnie Krzysztof ma rację, ale co ma powiedzieć ten, którego dosłownie "trafia", kiedy słyszy nazwę pralki POLAR. Niestety, za komuny i zaraz po, pralki Polara były fatalne.

Bez przerwy:

a to łożysko na bębnie (wymieniałem parę razy)

a to pompka (potrafiła się ładnie palić)

a to amortyzatory (po krótkim czasie)

a to fartuch (przedziurawił się)

itd., itp.

Teraz pewnie "nasze" tak jak pisze Krzysztof nie jest wcale gorsze, ale niestety na odpowiednią renomę nasze firmy muszą odpowiednio zapracować jakością wyrobów. I nie stanie się to w przeciągu 5 lat, bo dopiero użytkownicy 15-20 letnich pralek mogą wydać odpowiednią opinię odnośnie jakości. Piszę to z goryczą, bo też chcę kupować dobre, markowe polskie wyroby, ale kiedy stoję już w sklepie, to jednak obawa przeważa i podświadomie wybieram BOSCHa, bo nigdy jak dotychczas się na tym sprzęcie nie "przejechałem". Chciałbym bardzo, aby za parę lat ta moja pewnie "irracjonalna" obawa ustąpiła, bo też mam świadomość, że powinno się popierać własne, polskie produkty.

My mamy zmywarkę Siemens made in Germany i nie jest to najlepsze urządzenie w domu ma 5 lat i od nowości się psuje np . wymiana przycisków do programowania ( dwa razy ) to wydatek ,wraz z dojazdem serwisu ok 400 PLN .Mam wrażenie że technika dobra ale matriały złe .Druty w koszach w moim egzemplarzu na razie tylko się wyginają .Pralka Polar tzw .Gracja 9 lat psuje się od samego początku koszty napraw też nie małe wymiana pompki ok 100 w serwisie ale mozna taką pompkę kupić w sklepie i w 15 minut wymienić samemu koszt 40 PLN.