Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja typu Z i wentylacja.

DarekN15

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zapytać o szczególy techniczne zetki w zastosowaniu do napowietrzania kotłowni na paliwo stałe. Z tego co wiem to wymagany przekrój kanału napowietrzającego dla kotła 25kW wynosi 200 cm2 (czyli zgrubnie wystarczy 14x14cm). Wylot w kotłowni powinien znajdować się około 30 cm powyżej powierzchni podłogi.

Jak powinien być umiejscowiony wlot powietrza? Powyżej czy poniżej wylotu? Jaka powinna być wysokość zetki ?

Czy okap kuchenny można podłączyć do zetki? Jeśli tak, to jak powinna ta zetka wyglądać (wymiary, umiejscowienie wylotów, etc.)

Ostatnie pytanie. Czy dopuszcza się wentylowanie 2 pomieszczeń (np kotłowni i łazienki) tym samym kanałem wentylacyjnym 14x14.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wylot w kotłowni powinien znajdować się około 30 cm powyżej powierzchni podłogi.

Jak powinien być umiejscowiony wlot powietrza? Powyżej czy poniżej wylotu? Jaka powinna być wysokość zetki ?

Wlot oczywiscie wyżej i to dużo.

U mnie jest to ok 2 m. nad poziomem gruntu.

Mam wmurowaną w scianę zewnętrzną kotłowni rurę kanalizacyjna z PCV śr. 160 z dwoma kolankami na końcach w kształt litery Z.

Czy okap kuchenny można podłączyć do zetki?

W żadnym wypadku. :o

Czy dopuszcza się wentylowanie 2 pomieszczeń (np kotłowni i łazienki) tym samym kanałem wentylacyjnym 14x14

Nie.

Dzięki za powyższe odpowiedzi

W żadnym wypadku. :o

Proszę nie bić, ale zapytam, dlaczego byłoby to bardzo złe rozwiązanie?

Bo jedno jest wlotem, a drugie wylotem powietrza.

Jak powinien być umiejscowiony wlot powietrza? Powyżej czy poniżej wylotu?

Oczywiście niżej.

Idea Zetki polega na ograniczeniu dopływu zimnego powietrza z zewnątrz do kotłowni, gdy piec jest wyłączony lub nie działa.

Aby tą idee zapewnić, u góry Zetki powinno być ciepłe powietrze, zaś u dołu - zimne.

Wówczas jesli nie ma różnic ciśnienia (lub nie ma ciągu w kominie pieca) w pionowym kanale Zetki nie wytwarza sie ruch powietrza.

U Eskimosa rura 2 metrowj wysokości wywołuje w zimie silny ciąg, niezależny od poboru powietrza przez piec.

Ma dodatkową wentylacje grawitacyjną, wychładzająca kotłownię.

Ale jako eskimos zimna nie odczuwa.

Wysokość pionowego odcinka Zetki nie powinna być mniejsza od 60cm i w miarę możności odcinek ten powinien być ocieplony.

Jak powinien być umiejscowiony wlot powietrza? Powyżej czy poniżej wylotu?

Oczywiście niżej.

Idea Zetki polega na ograniczeniu dopływu zimnego powietrza z zewnątrz do kotłowni, gdy piec jest wyłączony lub nie działa.

Aby tą idee zapewnić, u góry Zetki powinno być ciepłe powietrze, zaś u dołu - zimne.

Wówczas jesli nie ma różnic ciśnienia (lub nie ma ciągu w kominie pieca) w pionowym kanale Zetki nie wytwarza sie ruch powietrza.

U Eskimosa rura 2 metrowj wysokości wywołuje w zimie silny ciąg, niezależny od poboru powietrza przez piec.

Ale jako eskimos zimna nie odczuwa.

Wysokość pionowego odcinka Zetki nie powinna być mniejsza od 60cm i w miarę możności odcinek ten powinien być ocieplony.

Co za karkołommna teoria przecząca nie tylko logice, ale i prawom fizyki.

:o

Zbigniew - pomyśl chwile i spróbuj przypomniec sobie owe prawa fizyki.

Twoje rozwiazanie byłoby nie do zastosowania w piwnicy (co juz zauważył sSiwy12 ), ale na parterze też mogłaby spowodować wielce niepożadane ruchy powietrza.

Idea "zetki" polega na doprowadzeniu do kotłowni (docelowo do pieca) odpowiedniej ilosci swieżego powietrza (a w nim tlenu) niezbednego dla zapewnienia optymalnego przebiegu procesu spalania paliwa.

Kiedy piec jest wyłaczony - jest lato i dopływ zimnego powietrza byłby wielce wskazany. :D

Zetka, to nie komin którym zarządzaja prawa grawitacji, tylko kanał doprowadzający powietrze w miejsce zużytego przez piec i wyrzuconego grawitacyjnie kominem spalin.

Żadnych ciągów - wszystko chodzi jak powinno a powietrze jest zasysane w miarę zapotrzebowania kotłowni. :D

Kotłownia jest najcieplejszym pomieszczeniem w domu pomimo że jest z pralnią i zimową suszarnią (12m2), a zainstalowany tam na wszelki wypadek grzejnik jest od poczatku zakrecony, jako niepotrzebny.

Okazało sie niepotrzebne, skropliny których sie obawiałem, praktycznie nie wystepują (mrozne powietrze jest suche).

A teraz rozważmy Twoje rozwiazanie:

1. Wlot zewnetrzny świeżego powietrza przy gruncie zostaje zasypany podczas pierwszej zamieci - ale mozna go odsnieżać. :D

2. Wylot świeżego (zimnego) powietrza w kotłowni pod sufitem powoduje jego natychmiastowe opadanie grawitacyjne (jako cieższego), wymuszajac równie gwałtowne miesznie sie z powietrzem (ciepłym w kotłowni) wychładzajac ją skutecznie.

3. Świeże powietrze dociera do pieca pośrednio jako juz wymieszane.

4. Ciepłe powietrze spod sufitu ochładza sie przy wlocie zetki i zaczyna grawitacyjnie odrwracać ciąg, tzn nie doprowadzać powietrza, tylko je odprowadzać.

5.Kanał wentylacyjny kotłowni, wprowadzony w błąd, zaczyna działać nieprawidłowo.

6. Zmylony czujnik ciągu w piecu na wszelki wypadek - wyłącza piec.

:o

Jest w tym cos z działania klimatyzacji którą zimne powietrze wprowadza się istotnie pod sufitem. :wink:

Witam

Cytat:

W żadnym wypadku.

U mnie w projekcie przewidziany jest podłączenie okapu kuchennego

do zetki projekt Manuela-pracownia Archipelag więc nie widzę powodu dla

którego miałbym tego nie robić

jakoś ten archipelag nie posiada w swoich zasobach Manueli, tylko Emanuela; jakiś obrazek, bo jestem ciekaw tej zetki - człowiek całe życie się uczy :roll:

wyglada mi na to ze masz za mało kanałów i chcesz je dublowac

- wentylowac jednym kanałem kotłownie i łazienke - tego nie mozesz

- zetke jako odprowadzenie okapu kuchennego - to od biedy mozesz ...

- natomiast okapu nie wstawia sie dla wentylacji grawitacyjnej ...

w okapie jest wentylator i to jest wentylacja mechaniczna

- okap powinien miec osobnny otwór

wyglada mi na to ze masz za mało kanałów i chcesz je dublowac

- wentylowac jednym kanałem kotłownie i łazienke - tego nie mozesz

- zetke jako odprowadzenie okapu kuchennego - to od biedy mozesz ...

- natomiast okapu nie wstawia sie dla wentylacji grawitacyjnej ...

w okapie jest wentylator i to jest wentylacja mechaniczna

- okap powinien miec osobnny otwór