Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja typu Z i wentylacja.

DarekN15

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Czy czasem bez zetki w kotłowni, kominiarz ma prawo niedopuścić budynku do użytkowania, to chyba jest wymagane w przepisach i jest obowiązkowe. Tak mi się wydaje bynajmniej do gazu i oleju?

Czy jak doprowadze powietrze z GWC odgałezionym kanałem pod piec, to ten kominiarz mi odbierze formalnie taką kotłownie?

to ty masz gwc do zasilania pieca w powietrze? czad :D

Czy czasem bez zetki w kotłowni, kominiarz nie ma prawa niedopuścić budynku do użytkowania,

hmm, podwójne zaprzeczenie, ale rozumiem, że chodzi o to że może niedopuścić? tak może

tak generalnie - ciężko jarać bez powietrza

to ty masz gwc do zasilania pieca w powietrze? czad :D

Czy czasem bez zetki w kotłowni, kominiarz nie ma prawa niedopuścić budynku do użytkowania,

hmm, podwójne zaprzeczenie, ale rozumiem, że chodzi o to że może niedopuścić? tak może

tak generalnie - ciężko jarać bez powietrza

Nie kolego mam GWC do wentylacji mech. z reku, ale nie mam wykutego kanału doprowadzajacego powietrze do pieca (piwnica) i tylko z lenistwa pomyslałem że może skorzystać z tego co już mam w innym celu, ale to był tylko pomysł który mi się nasunął i który mi się również nie podoba.

Głównie mi chodziło o to, czy musi być kanał w kształcie Z, czy wystarczy jakikolwiek kanał doprowadzający powietrze. W kwesti zgodności z przepisami oczywiście.

Prawidłowo "Z"-tka to kanał w którym otwór od strony pomieszczenia jest niżej niż od strony zewnętrznej - krótko mówiąc.

Stosuje się też tzw. odwrócone "Z"-tki. Np w sytuacji gdzie w kotłowni gazowej na gaz płynny powinien być otwór wywienwy przy posadzce. Wtedy stosuje się alba otwór prosty lub "Z"-tkę której otwór na zewnątrz jest usutuowany niżej niż otwór wewnątrz.

Jeżeli chodzi o "Z"-tkę i okap kuchenny to właśnie w ten sposób odprowadzenia oparów miałem w projekcie. Z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że należy zastosować zawór zwrotny bo inaczej przy wyłączonym wyciągu powietrze zasysane jest przez okap. U mnie mogło to być wynikiem krótkiego odcinka pionowego ok. 1m lub również brakiem nawiewników ale to już odrębny temat.

Prawidłowo "Z"-tka to kanał w którym otwór od strony pomieszczenia jest niżej niż od strony zewnętrznej - krótko mówiąc.

Stosuje się też tzw. odwrócone "Z"-tki. Np w sytuacji gdzie w kotłowni gazowej na gaz płynny powinien być otwór wywienwy przy posadzce. Wtedy stosuje się alba otwór prosty lub "Z"-tkę której otwór na zewnątrz jest usutuowany niżej niż otwór wewnątrz.

Jeżeli chodzi o "Z"-tkę i okap kuchenny to właśnie w ten sposób odprowadzenia oparów miałem w projekcie. Z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że należy zastosować zawór zwrotny bo inaczej przy wyłączonym wyciągu powietrze zasysane jest przez okap. U mnie mogło to być wynikiem krótkiego odcinka pionowego ok. 1m lub również brakiem nawiewników ale to już odrębny temat.