DarekN15 21.12.2006 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Hej forumowicze, podpowiedzcie proszę czy odcinek górny poziomy może mieć długość c.a. 1.5m, przy pionowym około 2m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.12.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 zdobędę się na cywilną odwagę i powiem: tak, może mieć c.a. 1,5mtylko całą zetkę ociepl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 15.01.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Czy czasem bez zetki w kotłowni, kominiarz ma prawo niedopuścić budynku do użytkowania, to chyba jest wymagane w przepisach i jest obowiązkowe. Tak mi się wydaje bynajmniej do gazu i oleju? Czy jak doprowadze powietrze z GWC odgałezionym kanałem pod piec, to ten kominiarz mi odbierze formalnie taką kotłownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.01.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 to ty masz gwc do zasilania pieca w powietrze? czad Czy czasem bez zetki w kotłowni, kominiarz nie ma prawa niedopuścić budynku do użytkowania, hmm, podwójne zaprzeczenie, ale rozumiem, że chodzi o to że może niedopuścić? tak może tak generalnie - ciężko jarać bez powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 17.01.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 to ty masz gwc do zasilania pieca w powietrze? czad Czy czasem bez zetki w kotłowni, kominiarz nie ma prawa niedopuścić budynku do użytkowania, hmm, podwójne zaprzeczenie, ale rozumiem, że chodzi o to że może niedopuścić? tak może tak generalnie - ciężko jarać bez powietrza Nie kolego mam GWC do wentylacji mech. z reku, ale nie mam wykutego kanału doprowadzajacego powietrze do pieca (piwnica) i tylko z lenistwa pomyslałem że może skorzystać z tego co już mam w innym celu, ale to był tylko pomysł który mi się nasunął i który mi się również nie podoba. Głównie mi chodziło o to, czy musi być kanał w kształcie Z, czy wystarczy jakikolwiek kanał doprowadzający powietrze. W kwesti zgodności z przepisami oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 może być kanał w kształcie chińskiego smoka, byle skutecznie dostarczał powietrzenie musi być Z jak Zorro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 17.01.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Jak czytam Eskimosa i Zbigniewa R. to dalej nie wiem jak zetka ma być zrobiona. Nawet po korekcie jeden twierdzi że otwór na zewnątrz ma być wyżej niz wewnątrz a drugi odwrotnie. Prawidłowa zetka to ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 17.01.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 A może pójść na kompromis i zrobić syfon. Coś jak litera U(może odwrócone??). Wtedy wszyscy będą zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 jabko popieram jeden jeżeli ma to znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 17.01.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Prawidłowo "Z"-tka to kanał w którym otwór od strony pomieszczenia jest niżej niż od strony zewnętrznej - krótko mówiąc. Stosuje się też tzw. odwrócone "Z"-tki. Np w sytuacji gdzie w kotłowni gazowej na gaz płynny powinien być otwór wywienwy przy posadzce. Wtedy stosuje się alba otwór prosty lub "Z"-tkę której otwór na zewnątrz jest usutuowany niżej niż otwór wewnątrz.Jeżeli chodzi o "Z"-tkę i okap kuchenny to właśnie w ten sposób odprowadzenia oparów miałem w projekcie. Z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że należy zastosować zawór zwrotny bo inaczej przy wyłączonym wyciągu powietrze zasysane jest przez okap. U mnie mogło to być wynikiem krótkiego odcinka pionowego ok. 1m lub również brakiem nawiewników ale to już odrębny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 17.01.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Prawidłowo "Z"-tka to kanał w którym otwór od strony pomieszczenia jest niżej niż od strony zewnętrznej - krótko mówiąc. Stosuje się też tzw. odwrócone "Z"-tki. Np w sytuacji gdzie w kotłowni gazowej na gaz płynny powinien być otwór wywienwy przy posadzce. Wtedy stosuje się alba otwór prosty lub "Z"-tkę której otwór na zewnątrz jest usutuowany niżej niż otwór wewnątrz.Jeżeli chodzi o "Z"-tkę i okap kuchenny to właśnie w ten sposób odprowadzenia oparów miałem w projekcie. Z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że należy zastosować zawór zwrotny bo inaczej przy wyłączonym wyciągu powietrze zasysane jest przez okap. U mnie mogło to być wynikiem krótkiego odcinka pionowego ok. 1m lub również brakiem nawiewników ale to już odrębny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts