abromba 13.11.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Wczoraj Grześ z okazji chrztu dostał od chrzestnego metrowego platana w doniczce. A tak naprawdę to ja dostałam- bo zawsze o platanie marzyłam -ale niestety zesłoroczna próba posadzenia tego drzewa zakończyła się wymarźnięciem niemal do dołu - na wiosnę przesadziłam go w kąt i zobaczymy, czy uda się go wyprowadzić. Po pierwsze - to nie za bardzo mam ten prezent posadzić - platan wyrasta na ogromne drzewo i potrzebuje b. duzo miejsca.Po drugie - mieszkam na totalnym wygwizdowie, z silnymi wschodnimi wiatrami. Wokół tego platana, który odrasta z zeszłorocznego przemarzmnięcia specjalne zostawiłam nie ścięte wrotycze, nawłocie o inne chaszcze, żeby było mi go łatwiej osłonić. Ale co zrobić z tym nowym prezentem - zadołować w doniczce, a na wiosnę pomyśleć, gdzie posadzić? I jak najlepiej osłonić od wiatru (agrowłóknina w zeszłym roku się nie sprawdziła- chyba dodatkowo muszę porobić jakieś parawany z tektury). Jak zaznaczyłam wyżej, to jest dość ważny prezent, więc nie mogę z niego zrobić "pucharu przechodniego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 13.11.2006 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Przepraszam za szereg literówek, naprawdę starałam się porobić poprawki Nadal czekam na porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 13.11.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 ostatnia zima byla dość ostra wiec nic dziwnego ze młoda bidula zamarzła. Stare platany ( kilkudziesiecioletnie) która mam okazje obserwować sobie jakoś poradziły z mrozem , przezył nawet mój 3 letni tulipanowiec i 4 letnia katalpa choć wiosna mialem watpliwosci czy odbija . Co do prorokowana kolejnej zimy to nie wiem czy bedzie ostra tak jak ostania ale jesli bedzie normalna to dobrze opatulony platan powinien przetrwać w gruncie. Natomiast co do miejsca które zajmuje to doskonale znosi ciecie i formowanie tak, ze jak bedziesz miała dość zapału to mozesz nawet uformowac go w małego kaczorka kóry niestety potem wyrosnie ale mozna nad nim zapanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 13.11.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Ja troszkę z innej beczki za co z góry przepraszam. Rbit, napisz proszę czy katalpa zmienia kolor liści jesienią?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 13.11.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Niestety jesienia katalpa nie wyglada zbyt ciekawei bo po prostu liscie na niej schna i robia sie brazowe. Po piertwszych przymrozkach trawnik był pokryty równa ich warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 13.11.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Niestety jesienia katalpa nie wyglada zbyt ciekawei bo po prostu liscie na niej schna i robia sie brazowe. Po piertwszych przymrozkach trawnik był pokryty równa ich warstwa. Liście katalpy delikatnie żółkną ale nie jest to intensywna żółć poza tym katalpa szybko zrzuca liście, a wiosną późno wypuszcza, na szczęście "strąki" z nasionami to dośc ładna zimowa ozdoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 13.11.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 No wlasnie zapomnialem o strakach faktycznie prezentuje sie duzo lepiej jak zrzuci liscie i straki staja sie wdoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 14.11.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi. Chciałam mieć w ogrodzie jedno duże liściaste drzewo jako soliter i wybór padł na katalpę(posadziłam wiosną).Teraz już nie jestem taka pewna czy to była dobra decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 14.11.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Bardzo dobra decyzje . bo przez cały rok ( z wyjatkeim kidy zrzuca liscie) wyglada malowniczo ( zwlaszcza odmiana złota) ma piekne liscie, pokrój, kwiaty moze nie imponujace ale ladne i ladnie pachna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 14.11.2006 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A zakładać mi tu temat o katalpie!!!! Co do platana -trudno, posadziłam. Co ma być to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 14.11.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Co do platana -trudno, posadziłam. Co ma być to będzie. A dalaś mu ubranko cieple i butki z kory torfu lub lisci? Bo biedaczek cieploluby i trzeba dbać o niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts