Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co począć z tym platanem? :(

Recommended Posts

Wczoraj Grześ z okazji chrztu dostał od chrzestnego metrowego platana w doniczce. A tak naprawdę to ja dostałam- bo zawsze o platanie marzyłam -ale niestety zesłoroczna próba posadzenia tego drzewa zakończyła się wymarźnięciem niemal do dołu - na wiosnę przesadziłam go w kąt i zobaczymy, czy uda się go wyprowadzić.

Po pierwsze - to nie za bardzo mam ten prezent posadzić - platan wyrasta na ogromne drzewo i potrzebuje b. duzo miejsca.

Po drugie - mieszkam na totalnym wygwizdowie, z silnymi wschodnimi wiatrami. Wokół tego platana, który odrasta z zeszłorocznego przemarzmnięcia specjalne zostawiłam nie ścięte wrotycze, nawłocie o inne chaszcze, żeby było mi go łatwiej osłonić. Ale co zrobić z tym nowym prezentem - zadołować w doniczce, a na wiosnę pomyśleć, gdzie posadzić? I jak najlepiej osłonić od wiatru (agrowłóknina w zeszłym roku się nie sprawdziła- chyba dodatkowo muszę porobić jakieś parawany z tektury).

Jak zaznaczyłam wyżej, to jest dość ważny prezent, więc nie mogę z niego zrobić "pucharu przechodniego".

ostatnia zima byla dość ostra wiec nic dziwnego ze młoda bidula zamarzła.

Stare platany ( kilkudziesiecioletnie) która mam okazje obserwować sobie jakoś poradziły z mrozem , przezył nawet mój 3 letni tulipanowiec i 4 letnia katalpa choć wiosna mialem watpliwosci czy odbija .

Co do prorokowana kolejnej zimy to nie wiem czy bedzie ostra tak jak ostania ale jesli bedzie normalna to dobrze opatulony platan powinien przetrwać w gruncie.

Natomiast co do miejsca które zajmuje to doskonale znosi ciecie i formowanie tak, ze jak bedziesz miała dość zapału to mozesz nawet uformowac go w małego kaczorka ;-) kóry niestety potem wyrosnie ale mozna nad nim zapanować.

Niestety jesienia katalpa nie wyglada zbyt ciekawei bo po prostu liscie na niej schna i robia sie brazowe. Po piertwszych przymrozkach trawnik był pokryty równa ich warstwa.

Liście katalpy delikatnie żółkną ale nie jest to intensywna żółć

poza tym katalpa szybko zrzuca liście, a wiosną późno wypuszcza,

na szczęście "strąki" z nasionami to dośc ładna zimowa ozdoba