dodi 13.11.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Hey Mam pytanko, rozpoczalem budowę domu "za gotówkę" w listopadzie 2005 w tym roku (06) dom stał postawiony w stanie surowym. W sierpniu tego roku zaciągnęliśmy kredyt na dokończenie budowy i mamy zamiar skończyć go w połowie 2007. Z jakich ulg mogę korzystać? napewno wiem że zwrot części podatku VAT, ale słyszałem coś o odliczeniu odsetek kredytów jak również coś o "dopłacie" przez Państwo do kredytów. Czy możę mi to ktoś jasno wyjaśnić thx dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 13.11.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Owszem możesz odliczyć w picie odsetki zapłacone w danym roku kalendarzowy (bo kredyt zaciągnąłeś do końca 2006r).Co do dopłaty do odsetek to otrzymać ją można przy zaciąganiu kredytu (a ty go już przecież zaciągnąłeś, poza tym jeszcze nie ma uregulowań dotyczących udzielania takich kredytów), ale jest kilka warunków, m.in. dopłacają do chyba 140m użytkowych domu i osoba/-y zaciągające kredyt nie mogą mieć w momencie zaciąganie kredytu żadnej własności (np. mieszkania) na siebie.Jest kilka postów na ten temat, poszperaj troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 13.11.2006 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 A czy ulga odsetkowa działa mniej więcej tak:Przykładowo:Dochód za rok x: 10 000złodsetki kredytu za rok x: 1000zł 10 000 zł-1000zł=9000zł, dochód pomniejszony o 1000zł ,od tego 1000zł 19% =190zł zwrotu dobrze licze? dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 14.11.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A czy ulga odsetkowa działa mniej więcej tak: Przykładowo: Dochód za rok x: 10 000zł odsetki kredytu za rok x: 1000zł 10 000 zł-1000zł=9000zł, dochód pomniejszony o 1000zł ,od tego 1000zł 19% =190zł zwrotu dobrze licze? dodi Fajnie by było gdyby to była prawda. Niestety rzeczywistość jest nieco inna. Żeby uzyskać prawdziwy obraz ile zyskujesz na tej uldze musisz brać pod uwagę bardziej rzeczywiste dane np. wylicz na podstawie zeszłorocznego PIT-a ile byś zyskał odliczając wszystkie zapłacone odsetki oraz ile zyskujesz w kolejnych latach. Wg moich obliczeń wyszło niestety, że jak dla mnie, względnie opłaca się odliczenie odsetek z trzech pierwszych lat inwestycji, natomiast dalsze korzystanie z ulgi jest pod znakiem zapytania. Jednym z głownych powodów jest obniżenie przez bank marży (0 50%) co spowodowało znaczne obniżenie odsetek. W przyszłych latach bardziej opłacalna będzie zmiana banku, na bank gdzie marża jest jeszcze niższa (oczywiście cały czas piszę o swojej sytuacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 14.11.2006 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 to co w takim razie jest źle obliczone w moim przykładzie? oczywiście chciałem przedstawić tu wzór a nie kwoty.. dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts