Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z JAKICH ULG MOGĘ SKORZYSTAC?

dodi

Recommended Posts

Hey

Mam pytanko, rozpoczalem budowę domu "za gotówkę" w listopadzie 2005 w tym roku (06) dom stał postawiony w stanie surowym. W sierpniu tego roku zaciągnęliśmy kredyt na dokończenie budowy i mamy zamiar skończyć go w połowie 2007.

Z jakich ulg mogę korzystać? napewno wiem że zwrot części podatku VAT, ale słyszałem coś o odliczeniu odsetek kredytów jak również coś o "dopłacie" przez Państwo do kredytów.

Czy możę mi to ktoś jasno wyjaśnić :)

thx

dodi

Owszem możesz odliczyć w picie odsetki zapłacone w danym roku kalendarzowy (bo kredyt zaciągnąłeś do końca 2006r).

Co do dopłaty do odsetek to otrzymać ją można przy zaciąganiu kredytu (a ty go już przecież zaciągnąłeś, poza tym jeszcze nie ma uregulowań dotyczących udzielania takich kredytów), ale jest kilka warunków, m.in. dopłacają do chyba 140m użytkowych domu i osoba/-y zaciągające kredyt nie mogą mieć w momencie zaciąganie kredytu żadnej własności (np. mieszkania) na siebie.

Jest kilka postów na ten temat, poszperaj troszkę.

A czy ulga odsetkowa działa mniej więcej tak:

Przykładowo:

Dochód za rok x: 10 000zł

odsetki kredytu za rok x: 1000zł

10 000 zł-1000zł=9000zł, dochód pomniejszony o 1000zł ,od tego 1000zł 19% =190zł zwrotu

dobrze licze?

dodi

Fajnie by było gdyby to była prawda. Niestety rzeczywistość jest nieco inna. Żeby uzyskać prawdziwy obraz ile zyskujesz na tej uldze musisz brać pod uwagę bardziej rzeczywiste dane np. wylicz na podstawie zeszłorocznego PIT-a ile byś zyskał odliczając wszystkie zapłacone odsetki oraz ile zyskujesz w kolejnych latach.

Wg moich obliczeń wyszło niestety, że jak dla mnie, względnie opłaca się odliczenie odsetek z trzech pierwszych lat inwestycji, natomiast dalsze korzystanie z ulgi jest pod znakiem zapytania. Jednym z głownych powodów jest obniżenie przez bank marży (0 50%) co spowodowało znaczne obniżenie odsetek. W przyszłych latach bardziej opłacalna będzie zmiana banku, na bank gdzie marża jest jeszcze niższa (oczywiście cały czas piszę o swojej sytuacji)