Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan bezpiecze?stwa i ochrony zdrowia

MM1719499045

Recommended Posts

Ja też miałam na formularzach taki wymóg. Mój Kierownik budowy napisał że do przedmiotowej budowy taki plan nie jest wymagany. Nadzór budowlany nie miał żadnych zastrzeżeń.

Wystarczy w odpowiedniej rubryce wpisać np. planowaną ilość osób zatrudnionych na budowie 5 i przy planowanym okresie budowania 90 dni i mamy ilość osobodni mniejszą od 500.

Co prawda to fikcja - nawet najmniejszy dom to min. 1000 osobodni (zgodnie z kosztorysem opartym o KNR, np. ostatnio wykonwałem kosztorys na stan surowy domu ok. 170m2 - wyszło 3776 rg, czyli 472 dni roboczych, a gdzie roboty wykończeniowe ?), ale zazwyczaj nikt tego nie sprawdza.

Sprawdzić jednak zawsze można rzetelność takiego oświadczenia np. w sytuacji, gdy na budowie wydarzy się wypadek.

Może się to skończyć pozbawieniem kierownika budowy uprawnień budowlanych.

Ryzykuje w tym wypadku kierownik budowy.

Ryzykuje? Czym? Ha, ha.

Połowa Kierowników budów tego Szacownego Forum to figuranci. Tu też pzrecież ryzykują. W wielu wypadkach zdarza się, ze nawet nie chce im się pofatygować na zalanie stropu. BIOZ to dla nich czysta abstrakcja.

Jak się na budowie zdarzy wypadek, to kierownik przyleci z gotowym BIOZem.

• 3 months później...
dom to min. 1000 osobodni (zgodnie z kosztorysem opartym o KNR), ale kto to bedzie sprawdzał ?

Co wy na to ?

Z tego co mi wiadomo po ostatnim szkoleniu w PIIB a wyklad prowadzili Inspektorzy woj. nadzoru budowlanego to oswiadczono nam ze jesli ktos nie opracuje na budowie planu bioz oraz ogloszenia bezpieczenstwa jak rowniez w budowie domku jednorodzinnego kierownik budowy da oswiadczenie ze jest to mniej niz 500 osobodni podlega na odbiorze koncowym zakwalifikowania odbioru wg. nowelizacji prawa budowlanego czyli ostatnia data z 6 grudnia 2003 czyli obowiazkowej kontroli a obowiazuje to tez budow z przed 11 lipca 2003. Wiec czy warto ryzykowac ? Obecnie decyzja inspektora pinb jest ostateczna a legalizacja samowoli bardzo droga.

Ryzykuje? Czym? Ha, ha.

Połowa Kierowników budów tego Szacownego Forum to figuranci. Tu też pzrecież ryzykują. W wielu wypadkach zdarza się, ze nawet nie chce im się pofatygować na zalanie stropu. BIOZ to dla nich czysta abstrakcja.

Jak się na budowie zdarzy wypadek, to kierownik przyleci z gotowym BIOZem.

Niezupelnie tak:

pierwsze opracowanie czyli tylko punktowy zakres opracowuje projektant. Na podstawie opracowania projektanta - kierownik budowy sporzadza plan bioz ktory musi stosowac sie do kazdej budowy inaczej z tego co wiem plany bioz standartowe beda weryfikowane przez PIP a taki plan to okolo 20 stron pisma komputerowego A4. Prosze uwierzcie ze taki plan standartowy moze byc tylko w szeregowce natomiast w budowie domku jednorodzinnego kazdy plan BIOZ bedzie inny.

W razie wypadku na budowie to kierownik budowy nie zdazy go opracowac przed przyjazdem prokuratora w tym czasie juz zamkna inwetora gdyz tylko on odpowiada calosciowo glowa za budowe.

Natomiast kierownik budowy na przesluchaniu na policji pokaze zapis w dzienniku budowy sporzadzony fikcyjnie na 7 dni przed wypadkiem o nastepujacej tresci: z dniem xx miesiaca xx roku xxxx nie prowadze nadzoru technicznego na budowie pana xxxx na dzialce nr. xxx w miejscowosci xxxx ze wzgledu na przestoj w wykonywaniu prac budowlanych . O terminie rozpoczecia prac prosze powiadomic mnie przed rozpoczeciem prac wpisem do dziennika budowy celem stosownych szkolen personelu wynikajacych z prawa budowlanego Dz.U.z 2003 r nr.207 poz 2016.

Dodam tylko ze dziennik budowy jest przechowywany przez kierownika budowy.

Jesli bedzie wypadek to PIP juz z urzedu sprawdzi plan BIOZ.

Po takowym zapisie w razie wypadku inwestorowi przyjdzie dodatkowy koszt kara dla PIP w wysokosci 500 pln oraz ewentualna renta dla poszkodowanego.

Dlatego polecam inwestorom w/w dziennik ustaw celem zapoznania sie i rozwazenia czy warto miec figuranta na budowie w osobie kierownika budowy poczynajac od wiosny 2004 roku.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...